Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο, διαθέτουν smartphone

6 μήνες πριν
hologram globe

Η πρόσφατη έκθεση της GSMA παρέχει μια εικόνα της παγκόσμιας ιδιοκτησίας smartphone, η οποία ανέρχεται στο 54% με βάση στοιχεία που φτάνουν μέχρι το τέλος του 2022. Από αυτά τα 4,3 δισεκατομμύρια άτομα, η σημαντική πλειοψηφία χρησιμοποιούσε υπηρεσίες κινητού διαδικτύου.

Η έκθεση, η οποία αποτελεί την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης του GSMA για την κατάσταση της συνδεσιμότητας του mobile internet, αποκαλύπτει ότι σχεδόν 4 δισεκατομμύρια από τους συνολικά 4,6 δισεκατομμύρια χρήστες mobile internet είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω smartphones, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποιούσαν απλά κινητά τηλέφωνα (feature phones). Αυτή είναι η πρώτη φορά που η GSMA κατηγοριοποιεί τη χρήση του mobile internet με βάση τον τύπο της συσκευής.

Η έκθεση της GSMA ρίχνει φως και στην άνιση κατανομή της πρόσβασης σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, το 69% των χρηστών smartphone αξιοποιεί την τεχνολογία 4G, ενώ στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών εξακολουθεί να εξαρτάται από τα δίκτυα 3G. 

Ενώ το παγκόσμιο ποσοστό διείσδυσης του mobile internet αυξήθηκε από 55% στο τέλος του 2021 σε 57% στο τέλος του 2022, η GSMA παρατήρησε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Είναι ενδιαφέρον ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των νέων χρηστών που συνδέονται στο internet με ένα smartphone το 2022, προέρχονταν από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η GSMA ανέφερε ότι η κάλυψη του mobile internet παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη το 2021, καλύπτοντας το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσοι δεν είχαν συνδεσιμότητα βρίσκονταν κυρίως σε αγροτικές και αραιοκατοικημένες περιοχές, μια κρίσιμη μάζα χρηστών τους οποίους δορυφορικοί πάροχοι τύπου Starlink θέλουν να εξυπηρετήσουν με σχετικές υπηρεσίες.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο ψηφιακό χάσμα είναι το χάσμα χρήσης, όπου τα άτομα έχουν κάλυψη δικτύου αλλά δεν την αξιοποιούν. Παρά τη μείωση αυτής της απόστασης, η GSMA επεσήμανε ότι το 23% των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω δεν συνδέονται στο Internet από το smartphone τους παρότι βρίσκονται εντός της περιοχής κάλυψης ενός κινητού ευρυζωνικού δικτύου.