Πώς η τεχνολογία μειώνει εκπομπές ρύπων και λογαριασμούς σε ένα σπίτι

1 έτος πριν

Με το κόστος ζωής να ακριβαίνει χρόνο με τον χρόνο, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στη βοήθεια της τεχνολογίας προκειμένου να εξοπλίσουν κατάλληλα το σπίτι τους και να κάνουν οικονομία. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το σπίτι της Georgia και του Ben, ενός ζευγαριού που μετακόμισε σε ένα νεόκτιστο οικισμό βόρεια του Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία.

Αποτελώντας το δεύτερο νοικοκυριό που μετακομίζει στον οικισμό Κάρσελνταϊν των 182 σπιτιών, η Georgia και ο Ben ήξεραν εξ αρχής ότι η ζωή τους δε θα είχε καμία σχέση με ό,τι γνώριζαν. Η γειτονιά τους άλλωστε είναι η πρώτη στην Αυστραλία που λειτουργεί εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες. Ως εκ τούτου, τα σπίτια του οικισμού δε θα μπορούσαν παρά να είναι 100% «έξυπνα», κάτι που βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ενεργειακά κόστη.

Συγκεκριμένα, το σπίτι του ζευγαριού διαθέτει έξυπνο σύστημα θερμοστατών και κλιματισμού, που έχει τη δυνατότητα να ψύχει και να θερμαίνει τον χώρο ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει στο δίκτυο του ρεύματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Οι προτιμήσεις των μελών της οικογένειας ως προς τη θερμοκρασία του νερού όταν κάνουν μπάνιο αποθηκεύονται, προκειμένου οι μπαταρίες του σπιτιού να φορτίζονται στις χαμηλότερες τιμές την περίοδο του χειμώνα (όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια).

Με καινοτομίες σαν κι αυτές, το ζευγάρι υπολογίζει ότι γλιτώνει γύρω στα $1600 τον χρόνο σε ρεύμα, σε μία εποχή που τα νοικοκυριά «ματώνουν». Μάλιστα δε θα χρειαστεί καν να περιμένει την έκδοση λογαριασμού αφού μπορεί και βλέπει την κατανάλωσή του ανά πάσα στιγμή μέσα από το app διαχείρισης ενέργειας. Το τελευταίο αποτελεί δημιουργία της CSIRO, βασίζεται στο cloud και επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν ανά πάσα στιγμή την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού, τα αποθέματα ενέργειάς του αλλά και το κόστος αγοράς της.

Ο οικισμός Κάρσελνταϊν αναπτύχθηκε από τον κυβερνητικό οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης του Κουίνσλαντ (EDQ) έχοντας ως σκοπό να αποδείξει πως η διαβίωση με μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι εφικτή. Η Georgia και ο Ben αγόρασαν το 167 τετραγωνικών μέτρων σπίτι τους στην τιμή των $530.000 που ήταν σημαντικά φθηνότερη (περίπου $70.000-120.000) σε σχέση με τη μέση τιμή αγοράς στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι σε βάθος χρόνου δεκαετίας, ένα τέτοιο σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει στους ιδιοκτήτες του ένα ποσό που φτάνει και τα $30.000 (με σημερινές τιμές).

Στο G Blog ασχολούμαστε τακτικά με το έξυπνο σπίτι και μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον οδηγό μας εδώ για περισσότερες πληροφορίες που σίγουρα θα σε βοηθήσουν στις αποφάσεις σου.