Το TikTok δίνει στους γονείς ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο σε ό,τι βλέπουν τα παιδιά τους

9 μήνες πριν
smartphone with TikTok app

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance, ανακοίνωσε πρόσφατα νέους ελέγχους φιλτραρίσματος περιεχομένου στη λειτουργία "Family Pairing". Αυτοί θα επιτρέπουν στους γονείς να φιλτράρουν τα βίντεο που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή hashtags, διατηρώντας παράλληλα την ενημέρωση των παιδιών τους. Η ενέργεια του TikTok έρχεται μετά τον έλεγχο που αντιμετώπισε η εταιρεία σχετικά με θέματα ασφάλειας των παιδιών λόγω της νεανικής του βάσης χρηστών και του ακατάλληλου περιεχομένου που περιέχει σε πολλές περιπτώσεις η πλατφόρμα.

Είναι γνωστό ότι το TikTok είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των εφήβων. Το 2021, το 63% των Αμερικανών μεταξύ 12 και 17 ετών χρησιμοποιούσαν το TikTok σε εβδομαδιαία βάση, σε σύγκριση με το 57% για το Instagram. Επίσης το TikTok ήταν η πιο δημοφιλής εφαρμογή σε downloads παγκοσμίως το 2020, το 2021 και το 2022, με το 60% των χρηστών του TikTok να είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών. Σχεδόν το 50% του παγκόσμιου κοινού του TikTok είναι ηλικίας κάτω των 34 ετών, κάτι σίγουρα εντυπωσιακό.

Η λειτουργία "Family Pairing" ανακοινώθηκε το 2020, επιτρέποντας στους γονείς να συνδεθούν απευθείας με τους λογαριασμούς των παιδιών τους και να απενεργοποιήσουν εξ αποστάσεως τα άμεσα μηνύματα, να ορίσουν όρια χρόνου χρήσης της εφαρμογής αλλά και να ενεργοποιήσουν μια λειτουργία "περιορισμένου περιεχομένου". Πέρυσι, το TikTok πρόσθεσε ένα εργαλείο που φιλτράρει αυτόματα τα βίντεο με λέξεις ή hashtags που οι χρήστες μπορεί να μην θέλουν να βλέπουν στις ενότητες “For You” ή στο “Following”. 

Τα παιδιά θα ειδοποιούνται για τα επιλεγμένα φίλτρα των γονέων τους και μπορούν να επιλέξουν να μην συμμετέχουν. "Από προεπιλογή, οι έφηβοι μπορούν να βλέπουν τις λέξεις-κλειδιά που έχει προσθέσει ο κηδεμόνας τους και πιστεύουμε ότι αυτή η διαφάνεια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προτροπή συζητήσεων σχετικά με τα διαδικτυακά όρια και την ασφάλεια", έγραψε η εταιρεία στο επίσημο blog. Το TikTok ανακοίνωσε επίσης ότι θα σχηματίσει ένα “παγκόσμιο Συμβούλιο Νέων” αργότερα φέτος για να ακούσει τις εμπειρίες όσων χρησιμοποιούν άμεσα την πλατφόρμα προκειμένου να κάνει αλλαγές για να δημιουργήσει την ασφαλέστερη δυνατή εμπειρία για την κοινότητά του.

Πρόσφατα πάντως αντίστοιχες λειτουργικότητες φιλτραρίσματος και γονικού ελέγχου έβγαλε και η META για τα Instagram και Messenger.