Το VR και το AR θα αλλάξουν την εμπειρία του Μουντιάλ

1 έτος πριν
Μουντιάλ

Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ή Μουντιάλ αν προτιμάς τον όρο που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και σε πολλές περιπτώσεις ήταν η αθλητική εκδήλωση που είδαμε να δοκιμάζονται νέες τεχνολογίες όσον αφορά την εμπειρία θέασης των αγώνων.

Στην διοργάνωση του 2022 δεν βλέπουμε να χρησιμοποιείται κάποια νέα τεχνολογία και πλέον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2026 και τη διοργάνωση σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό για να δούμε αν θα έχουμε μια διαφορετική εμπειρία και περισσότερο διαδραστική εμπειρία όσον αφορά την παρακολούθηση των αγώνων της τελικής φάσης. Γιατί είναι βέβαιο ότι ένας αγώνας, τον οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως είναι το VR και το AR θα είναι μια πλήρως διαφορετική εμπειρία.

5G και ποδόσφαιρο

Από τις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία θέασης είναι, φυσικά, το 5G. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι εφικτό να υπάρχουν πολλαπλές κάμερες ή ακόμη και drones μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να προσφέρουν τη δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθεί τον αγώνα μέσα από μια διαφορετική οπτική. Η δυνατότητα εναλλαγής καμερών είναι κάτι που περιμέναμε να δούμε από φέτος αλλά οι τηλεοπτικοί σταθμοί προτίμησαν να μη δοκιμάσουν να προσφέρουν μια τέτοια δυνατότητα που θα έδινε μια άλλη διάσταση σε αυτό το Μουντιάλ.

Διαφορετική πραγματικότητα

Οι τεχνολογίες πάντως που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο είναι το AR (augmented reality) και το VR (virtual reality).

Φαντάσου να φοράς μια μάσκα, να μεταφέρεσαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να μπορείς να παρακολουθείς τον αγώνα μέσα από την οπτική ενός παίκτη. Ή να έχεις άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία και στατιστικά δεδομένα μέσα από τη μάσκα σου. Όταν το 3D είχε κάνει την εμφάνιση του στο χώρο των τηλεοράσεων, μία από τις περιπτώσεις χρήσης του που είχαν διαφημιστεί πολύ ήταν η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα σε τρεις διαστάσεις. Το 3D απέτυχε μεν τότε αλλά οι τεχνολογίες mixed reality ίσως του δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Η αίσθηση να είσαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι κάτι που πολλοί φίλαθλοι θα ήθελα να μπορέσουν να απολαύσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς η διάδραση είναι ένα βασικό κομμάτι της εμπειρίας θέασης ενός αγώνα.

Με το VR θα μπορούσες επίσης να έχεις τη δυνατότητα να ξαναδείς τις φάσεις του αγώνα που επιθυμείς ή ακόμη και να δεις διαφορετικές εκδοχές μίας φάσης. Ή πως θα ήταν αν ο παίκτης είχε κάνει μία άλλη επιλογή από αυτή που έκανε!

Όλα αυτά μοιάζουν εντυπωσιακά αλλά η πραγματικότητα είναι πως είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Θεωρητικά θα μπορούσε να ήταν διαθέσιμα ακόμη και στην τελική φάση του Κατάρ. Αλλά απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη 4 χρόνια προκειμένου να δούμε να αξιοποιούνται τέτοιου είδους τεχνολογίες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι πως το Μουντιάλ του 2026 θα είναι το πρώτο που θα μπορέσουμε να το δούμε και μέσα από το metaverse. Ή ακόμη καλύτερα θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το metaverse να μπορέσουμε να καθίσουμε στις -εικονικές- θέσεις ενός εκ των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Και φορώντας την ειδική μάσκα να έχουμε μία εμπειρία που να είναι αρκετά κοντά σε αυτή που θα είχαμε αν βρισκόμασταν όντως στις κερκίδες του γηπέδου! Ίσως αυτή να είναι και μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες χρήσεις του metaverse για το οποίο τόσα γράφονται…