Το "Avatar: The Way of Water" ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office

1 έτος πριν
Avatar The Way of Water

Η ταινία "Avatar: The Way of Water" του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον έγινε η έκτη ταινία στην ιστορία που ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Με 598 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά και 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υπερπόντιες αγορές, η παγκόσμια συγκομιδή του "The Way of Water" ανέρχεται πλέον στο εκπληκτικό ποσό των 2,023 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το επικό σίκουελ επιστημονικής φαντασίας, που κυκλοφόρησε 13 χρόνια μετά το πρώτο Avatar, εξακολουθεί να είναι η έκτη μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών στο παγκόσμιο box office και θα ξεπεράσει τους Avengers: Infinity War (2,048 δισ. δολάρια) και Star Wars: The Force Awakens (2,064 δισ. δολάρια) μέσα σε λίγες ώρες, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Όταν γίνει αυτό, ο "Δρόμος του νερού" θα ακολουθεί μόνο τον Τιτανικό (2,2 δισ. δολάρια), τους Avengers: Endgame (2,79 δισ. δολάρια) και το πρώτο Avatar (2,9 δισ. δολάρια) - που σημαίνει ότι τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου σε επίπεδο εισπράξεων θα είναι του Κάμερον.

Αυτό δεν θα πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του box office και ότι η αμφισβήτηση της ικανότητάς του να προσελκύει το κοινό στις αίθουσες και να διευρύνει τα όρια της δημιουργίας ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού είναι ανόητη. Τις εβδομάδες και τους μήνες που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας του νέου Avatar, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την πολιτιστική συνάφεια του franchise, δεδομένου ότι είχε περάσει πάνω από μια δεκαετία από την πρώτη ταινία - μια δεκαετία κατά την οποία οι οπαδοί της ταινίας σαφώς δεν την είχαν υποστηρίξει όσο θα μπορούσαν, ειδικά στο διαδίκτυο. Ακόμα και ο συνήθως ατίθασος Κάμερον φάνηκε να διστάζει να προβεί σε μεγάλους ισχυρισμούς, όταν δήλωσε σε συνέντευξή του στο GQ ότι το μέλλον του franchise ήταν ακόμα στον αέρα και ότι θα εξαρτιόταν τελικά από την επιτυχία του "The Way of Water", η οποία δεν ήταν σίγουρη.

Λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής της ταινίας, είπε, το The Way of Water θα έπρεπε να αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών μόνο και μόνο για να βγάλει τα έξοδά του. Αργότερα το Variety πρότεινε ότι το κεντρικό σημείο ήταν πιο κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά όπως και να 'χει, το "The Way of Water" έχει πλέον πιάσει αυτά τα υψηλά σημεία αναφοράς και ο Κάμερον δήλωσε ότι θα προχωρήσει τελικά με το "Avatar 3". Ο σκηνοθέτης έχει γράψει δύο ακόμη συνέχειες και τμήματα της τέταρτης ταινίας έχουν γυριστεί. Έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε επίσης να φτάσει μέχρι τη σκηνοθεσία μιας έκτης και μιας έβδομης ταινίας, αλλά ότι τελικά θα πρέπει να παραδώσει τα ηνία σε άλλους σκηνοθέτες.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά της ταινίας, ενώ ακολουθούν η Κίνα (229 εκατομμύρια δολάρια), η Γαλλία (129 εκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία (117 εκατομμύρια δολάρια), η Κορέα (96 εκατομμύρια δολάρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (81 εκατομμύρια δολάρια). Η ταινία κυκλοφόρησε και στην Κίνα, σε μια εποχή που η χώρα βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο Avatar έκανε ντεμπούτο στην Κίνα όταν ο αριθμός των λειτουργικών κινηματογράφων ήταν μόνο ένα κλάσμα αυτού που είναι τώρα. Με την πάροδο των ετών, η πρώτη ταινία επανακυκλοφόρησε στην Κίνα πολλές φορές, ξεπερνώντας το όριο των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Avatar: The Way of Water έγινε η μεγαλύτερη ταινία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού ξεπέρασε το Spider-Man: No Way Home πριν από μερικές ημέρες, και είναι η πρώτη ταινία της εποχής της πανδημίας που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Είναι επίσης η μεγαλύτερη ταινία του 2022, μπροστά από το Top Gun: Maverick, και η μεγαλύτερη παγκόσμια επιτυχία μετά το Endgame του 2019.