Η Grimes λέει ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη φωνή της με τεχνητή νοημοσύνη "χωρίς ποινή"

11 μήνες πριν
Grimes

Η Καναδή μουσικός Grimes έγραψε στο Twitter ότι θα μοιραστεί το 50% των δικαιωμάτων σε "κάθε επιτυχημένο τραγούδι που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη" που χρησιμοποιεί τη φωνή της. Ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης, η Grimes δηλώνει ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωνή της χωρίς κάποια ποινή. «Δεν ανήκω σε κάποια εταιρεία και δεν έχω κάποια νομική δέσμευση», λέει η ίδια.

Η ανακοίνωσή της έρχεται μετά τη διαμάχη σχετικά με ένα μη εξουσιοδοτημένο τραγούδι με  φωνητικά του Drake και του The Weeknd που έγινε viral νωρίτερα αυτό το μήνα και το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Λίγο μετά την αποκάλυψή του, το τραγούδι αποσύρθηκε από το YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι οποίες, σύμφωνα με το The Verge, θα μπορούσαν να είναι ένα κακοφτιαγμένο αφιέρωμα θαυμαστών ή ένα μάρκετινγκ  κόλπο.

Η Grimes δεν είναι άγνωστη στην πολιτιστική σκηνή της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας, αφού έχει γράψει μουσική για την τεχνητή νοημοσύνη και έχει γράψει σχετικά tweet για το θέμα. Τον Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του με την Grimes και τον κριτικό AI Eliezer Yudkowsky, χωρίς κάποιο σχόλιο. Η Grimes μοιράζεται επίσης δύο παιδιά με τον πρώην σύντροφό της Elon Musk, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε μια επιστολή που προέτρεπε την επιβράδυνση της ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Σε αντίθεση με τον Musk, η Grimes φαίνεται να είναι υπέρ αυτού που βλέπει ως θετική αναστάτωση από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. «Νομίζω ότι είναι ωραίο να συγχωνεύεσαι με μια μηχανή και μου αρέσει η ιδέα του open sourcing όλης της τέχνης και της εξόντωσης των πνευματικών δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter ως απάντηση στην ανακοίνωσή της για τη χρήση της φωνής της. Αργότερα το βράδυ, έγραψε ότι εργάζεται πάνω σε «ένα πρόγραμμα που θα προσομοιώνει καλά τη φωνή μου».

Η δυνατότητα ρεαλιστικής σύνθεσης μιας ανθρώπινης φωνής με τη χρήση μοντέλων deep learning έχει γίνει όλο και πιο εύκολη τον τελευταίο χρόνο χάρη σε μοντέλα ανοιχτού κώδικα όπως το tortoise-tts αλλά και με εμπορικές υπηρεσίες όπως η σύνθεση ομιλίας της ElevenLabs. Υπάρχουν ακόμα τεχνολογίες που μπορούν να κλωνοποιήσουν τη φωνή ενός ατόμου από ένα ηχητικό δείγμα τριών δευτερολέπτων, αλλά και στη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από την Disney για τη σύνθεση της φωνής του Darth Vader.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Grimes διευκρίνισε με μια σειρά από tweets ότι εργάζεται με την ομάδα της πάνω σε ένα σύστημα που μπορεί να συλλέγει και να πληρώνει δικαιώματα χρησιμοποιώντας "έξυπνα συμβόλαια". Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πιθανές καταγγελίες πνευματικών δικαιωμάτων για τραγούδια που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και έχουν "τοξικούς στίχους" χρησιμοποιώντας τη φωνή της. «Δεν θέλω να είμαι υπεύθυνη για έναν ναζιστικό ύμνο, εκτός αν είναι κατά κάποιο τρόπο για πλάκα», έγραψε.

Παρόλα αυτά, έχει επίγνωση των πιθανών αρνητικών συνεπειών της πρόσκλησης άλλων να χρησιμοποιήσουν τη φωνή της με λίγους περιορισμούς, χωρίς αυτό όμως να τη σταματάει ούτως ή άλλως:

«Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε ένα χάος. Το grimes είναι ένα έργο τέχνης, όχι ένα μουσικό έργο. Ο απώτερος στόχος ήταν πάντα να διευρύνουμε τα όρια παρά να έχουμε ένα ωραίο τραγούδι. Το θέμα είναι να ανοίξουμε τρύπες στην προσομοίωση και να δούμε τι θα συμβεί, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα κακό αποτέλεσμα για εμάς».