Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναβιώνει το τελευταίο τραγούδι των Beatles

5 μήνες πριν
beatles wall

Χωρίς την τεχνολογία μηχανικά υποβοηθούμενης μάθησης της WingNut Films, η σειρά ντοκιμαντέρ του 2021 για τους Beatles του Peter Jackson μπορεί να μην υπήρχε με τη σημερινή της μορφή. Και ακριβώς αυτή η τεχνητή νοημοσύνη που έκανε εφικτό αυτό το project, είναι ο λόγος που η φωνητική ερμηνεία του John Lennon στο τελευταίο τραγούδι του συγκροτήματος, θα κυκλοφορήσει αυτό το μήνα.

Νωρίτερα φέτος, ο Paul McCartney είχε προαναγγείλει ότι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποίησε ο Jackson για να "καθαρίσει" παλιά πλάνα και να απομονώσει τις φωνές των Beatles, επέτρεψε επίσης την ανάκτηση των φωνητικών του Lennon από μια παλιά κασέτα με ακυκλοφόρητη δοκιμαστική ηχογράφηση του "Now and Then" από τη δεκαετία του 1970.

Το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι μετά από δεκαετίες, το "Now and Then" κυκλοφορεί επιτέλους ως πλήρως παραγωγή. Μαζί κυκλοφορεί και το ντοκιμαντέρ 12 λεπτών "Now and Then - Το τελευταίο τραγούδι των Beatles" του σκηνοθέτη Oliver Murray για την παραγωγή του κομματιού.

Ο McCartney περιέγραψε ότι συγκινήθηκε ακούγοντας τη φωνή του Lennon σε μια "γνήσια ηχογράφηση των Beatles" το 2023. Ο Ringo Starr ανέφερε ότι η διαδικασία παραγωγής του τραγουδιού ήταν "όσο πιο κοντά θα φτάσουμε ποτέ στο να έχουμε τον John ξανά στο στούντιο ηχογράφησης".

Το "Now and Then" κυκλοφορεί επίσης σε διπλό βινύλιο 7 και 12 ιντσών με το "Love Me Do", περιλαμβάνανοτας το πρώτο τραγούδι των Beatles. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στις 1 Νοεμβρίου, το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου και το μουσικό βίντεο προβλήθηκε στις 3 Νοεμβρίου.

Οι Beatles θεωρούνται ευρέως ως το συγκρότημα με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών. Δημιουργήθηκαν στο Λίβερπουλ το 1960 και η κλασική σύνθεση του αποτελούνταν από τους John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr. Οι Beatles απέκτησαν παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και έγιναν είδωλα της ποπ κουλτούρας. Η μουσική τους ενσωμάτωσε ένα ευρύ φάσμα ειδών και καινοτόμες τεχνικές ηχογράφησης. Κυκλοφόρησαν 12 στούντιο άλμπουμ μεταξύ 1963-1970, με εμβληματικά τραγούδια όπως τα "Hey Jude", "Yesterday" και "Let It Be". Διαλύθηκαν το 1970, αλλά η μουσική τους παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. 

Συνολικά, οι Beatles έχουν πουλήσει πάνω από 600 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, γεγονός που τους καθιστά το συγκρότημα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Η τεράστια δημοτικότητά τους και η μουσική τους καινοτομία εδραίωσαν τη θέση τους ως ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά σχήματα στη σύγχρονη μουσική ιστορία.