Με ελληνική νότα τα βραβεία στις φετινές Χρυσές Σφαίρες

3 μήνες πριν
poor things cast

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών του 2024 αποτελεί παρελθόν, τιμώντας τις εξέχουσες επιδόσεις στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η φετινή τελετή παρουσιάστηκε από τον κωμικό Jo Koy και μεταδόθηκε ζωντανά από το ξενοδοχείο Beverly Hilton στο Μπέβερλι Χιλς, έπειτα από μια παραδοσιακή λαμπερή τελετή στο κόκκινο χαλί που προηγήθηκε.

Το "Barbie" και το "Succession" είχαν από εννέα υποψηφιότητες, περισσότερες από κάθε άλλη ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Το "Barbie" ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, αλλά ηττήθηκε από το "Poor Things" του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, σε μία ακόμα εντυπωσιακή διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη. Το "Succession" ήταν υποψήφιο και κέρδισε ως καλύτερη δραματική σειρά ενώ οι πρωταγωνιστές του "Succession" Kieran Culkin, Sarah Snook και Matthew MacFadyen κέρδισαν επίσης βραβεία για τους ρόλους τους στην απολαυστική σειρά.

Ωστόσο, η ομάδα πίσω από το "Barbie" δεν έφυγε με άδεια χέρια. Η ταινία-φαινόμενο του 2023 κέρδισε ένα νέο βραβείο, της κινηματογραφικής και εισπρακτικής επίδοσης - νικώντας μεταξύ άλλων την Taylor Swift και το "Eras Tour" που αφορά πρόσφατη συναυλία της, ενώ το "What Was I Made For?" της Billie Eilish κέρδισε ως καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι.

Το "Oppenheimer", η άλλη πλευρά του φαινομένου που ονομάστηκε Barbenheimer, σημείωσε οκτώ υποψηφιότητες, κάτι αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση για ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Το "Oppenheimer" κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, νικώντας άλλες πέντε ταινίες, συμπεριλαμβανομένων του "Killers of the Flower Moon" του Μάρτιν Σκορσέζε και της βιογραφίας του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν "Maestro" του Μπράντλεϊ Κούπερ. 

Ο σκηνοθέτης του "Oppenheimer" Κρίστοφερ Νόλαν κέρδισε επίσης Χρυσή Σφαίρα μετά από 9 αποτυχημένες προσπάθειες, όπως και οι ηθοποιοί Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Κίλιαν Μέρφι και ο συνθέτης της ταινίας, Λούντβιχ Γκέρανσον.

Η Λίλι Γκλάντστοουν, πρωταγωνίστρια του "Killers of the Flower Moon", έγραψε ιστορία με τη νίκη της, εκφωνόντας μέρος της ομιλίας της στη γλώσσα των Μπλάκφουτ για να τιμήσει την καταγωγή της από ιθαγενείς Αμερικανούς.

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες, το "The Bear" και το "Beef" ξεχώρισαν, κερδίζοντας πολλές Χρυσές Σφαίρες.  

Η φετινή διοργάνωση ήταν η πρώτη από τότε που η Ένωση Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ -η οποία διοργάνωνε παλαιότερα την τελετή απονομής- διαλύθηκε έπειτα από μια σειρά σκανδάλων. Τα περιουσιακά στοιχεία των Χρυσών Σφαιρών πουλήθηκαν στην παραγωγό εταιρεία Dick Clark Productions, η οποία για πολλά χρόνια είχε αναλάβει την παραγωγή της τελετής μαζί με την HFPA.