Oppenheimer: 4+1 πράγματα που δεν ήξερες για την ταινία

7 μήνες πριν
Cillian murphy as oppenheimer

Αποτελώντας μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στη μετα-covid εποχή, το Openheimer του Κρίστοφερ Νόλαν, έχει δημιουργήσει ήδη το δικό του “μύθο”. Tο βιογραφικό δράμα εμβαθύνει στη ζωή του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του φυσικού που ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησε την πρώτη ατομική βόμβα. Αποτελώντας ήδη εισπρακτική επιτυχία, και μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ας δούμε 5 facts που ίσως δεν γνώριζες για την τελευταία ταινία του Νόλαν (δεν κάνουμε spoiler, μην ανησυχείς) :

Fact #1

Πρώτον, το "Oppenheimer" σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση για τον Νόλαν, καθώς είναι η πρώτη του ταινία στην κατηγορία R-rated εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Γνωστός για τις αφηγήσεις του που προκαλούν το μυαλό και την εκπληκτική κινηματογράφηση, η νέα του ταινία αν και δεν ασχολείται τόσο με τον χρόνο όσο οι προηγούμενες, αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο.

Fact #2

Δεύτερον, η ταινία γυρίστηκε χρησιμοποιώντας τόσο στο κινηματογραφικό φορμάτ IMAX 65mm όσο και με Panavision 65mm κάμερες. Οι κάμερες αυτές προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες αναλύσεις στο κινηματογραφικό στερέωμα, υποσχόμενες μια οπτική πανδαισία για το κοινό. Γεγονός είναι πάντως ότι τέτοιες αίθουσες υπάρχουν κυρίως στις ΗΠΑ, ελάχιστες στην Ευρώπη και καμία στην Ελλάδα. Οι προηγούμενες ταινίες του Νόλαν έχουν αναδείξει την ικανότητά του να δημιουργεί καθηλωτικούς και οπτικά εντυπωσιακούς κόσμους, και το "Oppenheimer" συνεχίζει αυτή την τάση.

Fact #3

Ίσως δε γνωρίζεις ότι με το "Oppenheimer" ο Nolan χωρίζει τους δρόμους του με τη Warner Bros, αποτελώντας την πρώτη του ταινία μεγάλου προϋπολογισμού χωρίς το διάσημο στούντιο που βρίσκονταν πίσω από τις προηγούμενες του δημιουργίες. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο Χόλιγουντ, αναδεικνύοντας την επιθυμία του Νόλαν για δημιουργικό έλεγχο και τη δέσμευσή του στην κινηματογραφική εμπειρία. Ενημερωτικά, το Oppenheimer ανήκει στα Universal Studios.

Fact #4

Ακόμα, στην ταινία εμφανίζεται ένα γνώριμο πρόσωπο και μάλιστα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Κίλιαν Μέρφι. Πρόκειται για την έκτη συνεργασία μεταξύ του Νόλαν και του Μέρφι, ο οποίος έχει δώσει αξιομνημόνευτες ερμηνείες σε προηγούμενες ταινίες του Νόλαν, όπως το "Inception" και την τριλογία του Dark Knight. Οι κορυφαίες ερμηνείες του Μέρφι και η οραματική σκηνοθεσία του Νόλαν έχουν αποδειχθεί ένας επιτυχημένος συνδυασμός στο παρελθόν.

Fact #5

Τέλος, το "Oppenheimer" εμβαθύνει στη ζωή ενός ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ προέβλεψε τις μαύρες τρύπες το 1939 και διηύθυνε τους φυσικούς που δημιούργησαν τις πρώτες ατομικές βόμβες ως επικεφαλής του “Σχεδίου Μανχάταν”, οι οποίες συνέβαλαν στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτή την πολύπλοκη προσωπικότητα και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετώπισε.