Με ή χωρίς ακουστικά, το Shazam μπορεί να αναγνωρίσει το τραγούδι που ακούς

2 μήνες πριν
Shazam apple

Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της μουσικής, ένας άνθρωπος που άκουγε ένα τραγούδι που του άρεσε αλλά δεν ήξερε τον τίτλο βρισκόταν μπροστά σε ένα μικρό -ή και μεγάλο- μυστήριο. Σύμφωνοι, θα μπορούσες να μουρμουρίσεις ή να τραγουδήσεις τη μελωδία σε φίλους και συγγενείς, όμως αν δεν κατάφερνε κανείς να αναγνωρίσει το τραγούδι που προσπαθούσες να μιμηθείς ή αν ήταν ένα άγνωστο γενικά τραγούδι, δεν είχες άλλη επιλογή από το να συνεχίσεις να τραγουδάς έναν ανώνυμο σκοπό.

Και κάπου εκεί, έκανε την εμφάνισή του το Shazam, μια εφαρμογή αναγνώρισης τραγουδιών. Χάρη σε αυτή, όπου κι αν άκουγες ένα τραγούδι που σου άρεσε, σε κάποια καφετέρια ή στο ραδιόφωνο, άνοιγες το Shazam και, με την προϋπόθεση πως γύρω σου δεν επικρατούσε χάος από φωνές, η εφαρμογή σου εμφάνιζε το όνομα του τραγουδιού και του ερμηνευτή. Το Shazam εξακολουθεί να δυσκολεύεται όταν το περιβάλλον στο οποίο καλείται να αναγνωρίσει ένα τραγούδι είναι θορυβώδες, όμως όταν καταφέρνει να διακρίνει το τραγούδι, τα αποτελέσματα είναι καλά. Τόσο καλά,  μάλιστα, ώστε η APPLE εξαγόρασε την εταιρία και τώρα η εφαρμογή συνοδεύει κάθε νέο iPhone. Βέβαια, ο ανταγωνισμός δεν έχει καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Η εφαρμογή της Google, λόγου χάρη, είναι τόσο προηγμένη ώστε μπορείς απλά να μουρμουρίσεις ένα τραγούδι και η εφαρμογή αναγνωρίζει αμέσως ποιο είναι. Το Shazam, λοιπόν, δεν παίζει μόνο του στην αγορά.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης τραγουδιών κρατάει κάποιους άσους στο ψηφιακό μανίκι της. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της νέας ενημέρωσης που έλαβε το Shazam, απέκτησε τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τραγούδια ενώ φοράς ακουστικά. Προφανώς αυτή η λειτουργία είναι μάλλον περιττή όταν ακούς μουσική μέσω APPLE Music ή Spotify, όμως θα μπορούσες να παρακολουθείς μια ταινία ή να παίζεις κάποιο παιχνίδι και να χρησιμοποιήσεις το Shazam για να δεις ποιο είναι αυτό το ενδιαφέρον κομμάτι που ακούγεται τώρα και, σε άλλη περίπτωση, θα σου ξέφευγε. 

Το Shazam διέθετε ήδη τη δυνατότητα αναγνώρισης μουσικής που αναπαράγεται μέσω άλλων εφαρμογών, όχι όμως ενώ υπήρχαν ακουστικά συνδεδεμένα στη συσκευή.

Για να δοκιμάσεις αυτή τη λειτουργία, αρχικά πρέπει να βεβαιωθείς ότι η εφαρμογή έχει εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη έκδοση ή ότι το iPhone σου τρέχει το iOS 17.3. Τώρα, κάθε φορά που ακούς ένα τραγούδι που σου αρέσει σε μια εφαρμογή ενώ φοράς ακουστικά, ενεργοποιείς το Shazam:

Στο iOS, αυτό γίνεται από το Control Center. Αν δεν το έχεις ρυθμίσει ήδη, πηγαίνεις στο Settings > Control Center και στη συνέχεια προσθέτεις την επιλογή Music Recognition στο Control Center.
Στο Android, μπορείς είτε να σύρεις το δάχτυλο προς τα κάτω και να πας στην επιλογή Tap to Shazam από τις ειδοποιήσεις σου ή να επιλέξεις το Pop-Up Shazam που εμφανίζεται όταν παίζεις μουσική στο κινητό σου. Αν δεν βλέπεις αυτές τις επιλογές, θα χρειαστεί να τις ενεργοποιήσεις. Και οι δύο αυτές επιλογές είναι διαθέσιμες μέσω των ρυθμίσεων της εφαρμογής.
Μπορείς επίσης να ζητάς από το Shazam να αναγνωρίσει μουσικές που παίζουν γύρω σου, ενώ εσύ φοράς ακουστικά. Εφόσον δεν παίζεις παράλληλα κάποια μουσική στο κινητό σου και τα ακουστικά σου διαθέτουν μικρόφωνο, το Shazam θα λειτουργήσει κανονικά.