Το SPOTIFY δοκιμάζει την προσθήκη εκπαιδευτικών βίντεο, ενισχύοντας την πλατφόρμα του

3 εβδομάδες πριν
spotify educational videos

Το SPOTIFY ανακοίνωσε ότι οι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτούν πειραματικά πρόσβαση σε μια νέα κατηγορία περιεχομένου, πέρα από τη μουσική, τα podcast και τα audiobook: εκπαιδευτικά βίντεο από πλατφόρμες όπως το BBC Maestro, το Skillshare, το Thinkific και το PlayVirtuoso. Το πείραμα περιορίζεται προς το παρόν στη βρετανική αγορά, χωρίς εγγυήσεις για μόνιμη διάθεση ή επέκταση σε άλλες χώρες.

Ο Μοχίτ Τζιτάνι, διευθυντής προϊόντων της εταιρείας, θεωρεί λογική την προσθήκη εκπαιδευτικού περιεχομένου, καθώς αρκετοί χρήστες ήδη στρέφονται στην πλατφόρμα για podcast με μαθησιακό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το SPOTIFY, περίπου οι μισοί συνδρομητές Premium έχουν ακούσει podcast με εκπαιδευτικό περιεχόμενο ή συμβουλές αυτοβοήθειας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει τους δημιουργούς περιεχομένου να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο και πιο στοχευμένο κοινό, αξιοποιώντας τα δεδομένα για τις προτιμήσεις των χρηστών. Το νέο περιεχόμενο είναι προσβάσιμο μέσω ενός εικονιδίου σε σχήμα χαπιού στην αρχική οθόνη της εφαρμογής για κινητά, καθώς και από τις επιλογές αναζήτησης και περιήγησης. Ο Τζιτάνι εξήγησε ότι η ενσωμάτωση του εκπαιδευτικού υλικού στην υπάρχουσα εφαρμογή έγινε για λόγους ευκολίας και για να ενθαρρύνει τους χρήστες να ολοκληρώσουν τις σειρές μαθημάτων που ξεκίνησαν.

Το SPOTIFY προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικά βίντεο ανά κατηγορία σε όλους τους χρήστες, ενώ για την πρόσβαση στην πλήρη σειρά απαιτείται πληρωμή. Τα βίντεο μπορούν να αναπαραχθούν και ως ηχητικά μαθήματα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται από συμπληρωματικό υλικό, όπως αρχεία PDF. Η εταιρεία εισπράττει προμήθεια από τις πωλήσεις, αν και δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένα ποσοστά. Το περιεχόμενο υπόκειται στις πολιτικές της πλατφόρμας και οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν τυχόν παραβιάσεις των κανόνων.

Παρόλο που το εκπαιδευτικό περιεχόμενο βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πιθανός ρόλος του στη φημολογούμενη "Superpremium" συνδρομή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το SPOTIFY σχεδιάζει να συνδυάσει streaming χωρίς απώλεια ποιότητας με άλλα προνόμια, όπως περισσότερες ώρες ακρόασης audiobook, προηγμένα εργαλεία μίξης και επιπλέον φίλτρα επιλογής τραγουδιών. Το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αναβάθμιση των συνδρομών.