Τα βραβεία Grammy αποκλείουν την τεχνητή νοημοσύνη

9 μήνες πριν
Grammy award

Η Recording Academy, η οποία διαχειρίζεται και ψηφίζει για τα ετήσια βραβεία Grammy, την κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο στο χώρο της μουσικής, έθεσε πρόσφατα νέους κανόνες για τον ρόλο της AI στην πολυπόθητη διάκριση.

Σύμφωνα με τον Harvey Mason Jr., Διευθύνοντα Σύμβουλο της Recording Academy, η μουσική που έχει δημιουργηθεί από AI μπορεί να υποβληθεί προς εξέταση, αλλά μόνο οι ανθρώπινοι συντελεστές που έχουν "συμβάλει σημαντικά" θα βραβευτούν. Για παράδειγμα, σε μια κατηγορία τραγουδοποιίας όπως το "Τραγούδι της Χρονιάς", το μεγαλύτερο μέρος του υποψήφιου τραγουδιού πρέπει να έχει γραφτεί από έναν ανθρώπινο δημιουργό και όχι από μια βασισμένη σε κείμενο παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT. Παρομοίως, σε κατηγορίες ερμηνείας όπως η καλύτερη ερμηνεία σε ποπ ντουέτο/ομάδα, μόνο ο ανθρώπινος ερμηνευτής μπορεί να ληφθεί υπόψη για το βραβείο.

Ο Mason Jr. τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση του μέλλοντος της μουσικής βιομηχανίας. Δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να αιφνιδιαστεί κανείς από την Τεχνητή Νοημοσύνη και να μην την αντιμετωπίσει. Η Recording Academy πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει το μέλλον της γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και να σκεφτεί πώς μπορεί να προσαρμοστεί για να την φιλοξενήσει, θέτοντας παράλληλα περιορισμούς και πρότυπα.

Πάντως η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη κάνει γνωστή την παρουσία της στη μουσική βιομηχανία. Η Universal Music Group, μία από τις μεγαλύτερες μουσικές εταιρείες, ζήτησε από υπηρεσίες streaming όπως το Spotify και η APPLE Music να περιορίσουν την πρόσβαση της AI στη μουσική σε διάφορες πλατφόρμες για να την αποτρέψουν από το να συλλέγει δεδομένα από και να εκπαιδεύεται σε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, ένας ανώνυμος απατεώνας φέρεται να έχει βγάλει χιλιάδες δολάρια πουλώντας τραγούδια του Frank Ocean που δημιουργήθηκαν από την AI μέσω του Discord.

Η Recording Academy δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να ελέγξει τον ρόλο του ΑΙ στο έργο των μελών της. Η συντεχνία των συγγραφέων της Αμερικής προχώρησε σε απεργία τον περασμένο μήνα, με την παρουσία της ΤΝ στο Hollywood να αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της πλατφόρμας της. Η WGA θέλει να περιορίσει την εμβέλεια των chatbots AI όπως το ChatGPT στα δωμάτια των συγγραφέων, διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούνται ως εργαλείο και όχι ως μέσο για την παραγωγή ολοκληρωμένων σεναρίων.

Είναι δεδομένο ειδικά τους τελευταίους μήνες, ότι η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Οργανισμοί όπως η Recording Academy και η Writers Guild of America λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπό της και να θέσουν πρότυπα για τη χρήση της.