Τα Σαγόνια του Καρχαρία επιστρέφουν στις αίθουσες 47 χρόνια μετά

1 έτος πριν

Η 3η Σεπτεμβρίου αν δεν γνωρίζεις ονομάζεται "Εθνική Ημέρα Κινηματογράφου", κατά την οποία οι κινηματογραφικές αίθουσες σε όλες τις ΗΠΑ μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων τους στα 3 δολάρια σε μια προσπάθεια να φέρουν τον κόσμο πίσω στις κινηματογραφικές αίθουσες. Και φέτος το σχέδιο πέτυχε!

Σύμφωνα με αναφορές, περισσότεροι από 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν μια κινηματογραφική αίθουσα τη συγκεκριμένη ημέρα όπως έγραψε το Variety, σε σύγκριση με το 1 εκατομμύριο την προηγούμενη ημέρα και 1,7 εκατομμύρια την επόμενη. Η Εθνική Ημέρα Κινηματογράφου έφερε τα μεγαλύτερα πλήθη στους κινηματογράφους από κάθε άλλη ημέρα του 2022, γεγονός που οδηγεί σε ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα: ο κόσμος θα πηγαίνει σινεμά όταν οι ταινίες κοστίζουν μόνο τρία δολάρια. Ποιος το ήξερε!

Ένα πράγμα πάντως που δεν χρειάζεται για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στους κινηματογράφους; Νέες ταινίες. Ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας κινηματογραφικής νηνεμίας, αποτέλεσμα των τόσων πολλών πανδημικών διακοπών και των γενικών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το Top Gun: Maverick ήταν η κορυφαία εισπρακτική επιτυχία της ημέρας το οποίο πρόσθεσε περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία του κατά τη διάρκεια του μεγάλου Σαββατοκύριακου. (Ο Κρουζ και οι συνεργάτες του κρατούν τις αίθουσες όρθιες όλο το καλοκαίρι, φέρνοντας συνολικά 698 εκατομμύρια δολάρια από την κυκλοφορία της ταινίας τον Μάιο). Η ταινία "Spider-Man: No Way Home", η οποία κυκλοφόρησε τα περασμένα Χριστούγεννα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο box office. Η νέα ταινία με τις καλύτερες επιδόσεις αυτό το Σαββατοκύριακο - Honk For Jesus. Σώσε την ψυχή σου. - κατέλαβε τη 14η θέση.

Όμως η πραγματική έκπληξη ήταν μια “μικρή” ταινία που ίσως έχεις ακούσει και λέγεται Jaws (Σαγόνια του Καρχαρία). Παίζοντας σε κινηματογράφους σε όλη τη χώρα, η ταινία έβγαλε περίπου 2,6 εκατομμύρια δολάρια το τριήμερο του Σαββατοκύριακου. Η επίδοση αυτή την τοποθέτησε στη 10η θέση για το Σαββατοκύριακο, ακριβώς πίσω από το Dragon Ball Super: Super Hero και λίγο μπροστά από το Where The Crawdads Sing. Σε επίπεδο θεάτρων, τα Σαγόνια του Καρχαρία ξεπέρασαν κάθε άλλη ταινία που προβλήθηκε στις αίθουσες εκείνο το Σαββατοκύριακο. Καθόλου άσχημα για μια ταινία που βγήκε αρχικά στους κινηματογράφους το 1975 - και έβγαλε μόνο 7 εκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας της.

Την ταινία σίγουρα την βοήθησε το γεγονός ότι προβλήθηκε για πρώτη φορά σε 3D και IMAX. Η 3D εμπειρία, για την οποία ο κριτικός Jeremy Carroll δήλωσε στο The Hollywood Reporter ότι σχεδιάστηκε για να «σας κάνει να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε μέσα στο νερό», έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. «Μπορούμε να σας κάνουμε να νιώσετε ότι βρίσκεστε πραγματικά μέσα στο νερό με τους χαρακτήρες και τα παιδιά που παίζουν", δήλωσε ο Carroll, κάνοντας μια αναφορά σε μια από τις κλασσικές σκηνές της ταινίας, κάτι που είναι ίσως η καλύτερη επιχειρηματολογία για τις 3D ταινίες που θα ακούσεις ποτέ.

Ακόμη και στα 47 του χρόνια, το Jaws είναι ένα τέλειο σύμβολο για το μέλλον των ταινιών. Είναι η ταινία που πολλοί θεωρούν ως το αρχικό blockbuster και ήταν ένας από τους λόγους που τα στούντιο άρχισαν να βγάζουν τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες ταινίες τους το καλοκαίρι. Αν και οι ρυθμοί της θεωρούνται αργοί σε σχέση με τις πιο πρόσφατες επιτυχίες μεγάλου προϋπολογισμού, τα πράγματα που κάνουν μια σπουδαία ταινία δεν αλλάζουν, και τα Σαγόνια του Καρχαρία παραμένουν μια σπουδαία ταινία.