Η εξαπάτηση στο online gaming είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την εμπειρία και την απόλαυση εκατομμυρίων παικτών. Η Activision, ο εκδότης της δημοφιλούς σειράς Call of Duty, έχει δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να καταπολεμήσει τους cheaters στα παιχνίδια της, ειδικά στα Modern Warfare II και Warzone 2.0, τα οποία είναι από τα δημοφιλέστερα multiplayer παιχνίδια στον κόσμο.
Το πιο πρόσφατο μέτρο κατά των cheaters που εφάρμοσε η Activision ονομάζεται hallucination. Πρόκειται για έναν έξυπνο και δημιουργικό τρόπο για να μπερδέψει και να εκθέσει τους cheaters που χρησιμοποιούν απαγορευμένα εργαλεία όπως τα wallhacks, τα οποία τους επιτρέπουν να βλέπουν μέσα από τοίχους και άλλα εμπόδια και να αποκτούν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των άλλων gamers.
Η ψευδαίσθηση λειτουργεί με τη δημιουργία κλώνων πραγματικών παικτών στον αγώνα και την τοποθέτησή τους κοντά σε ύποπτους cheaters. Αυτοί οι κλώνοι φαίνονται, κινούνται και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον όπως οι ανθρώπινοι παίκτες, αλλά δεν είναι πραγματικοί. Έχουν σχεδιαστεί για να ξεγελούν τους κακόβουλους gamers ώστε αυτοί να νομίζουν ότι έχουν συναντήσει πραγματικούς αντιπάλους και να αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις.
Οι “ψευδαισθήσεις” εκπέμπουν τα ίδια είδη κρυφών πληροφοριών που λαμβάνουν οι απατεώνες για τους κανονικούς gamers μέσω των παράνομων εργαλείων τους, χωρίς να είναι σε θέση να διακρίνουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ένας απατεώνας που χρησιμοποιεί ένα wallhack θα έβλεπε τόσο τους πραγματικούς παίκτες όσο και τις ψευδαισθήσεις να προβάλλονται πίσω από τοίχους. Ωστόσο, δεν θα ήταν σε θέση να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ τους με την πρώτη ματιά.
Εάν ένας cheater αλληλεπιδράσει με μια ψευδαίσθηση με οποιονδήποτε τρόπο, όπως να την πυροβολήσει ή να την ακολουθήσει, θα αποκαλυφθεί ως hacker και θα αντιμετωπίσει συνέπειες. Σύμφωνα με την ομάδα anti-cheat του Ricochet, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτού του μέτρου, οι ψευδαισθήσεις δεν θα επηρεάσουν καθόλου τους νόμιμους gamers και είναι ένα από τα πρώτα βήματα που λαμβάνουν οι προγραμματιστές για την καταπολέμηση των hacker.
Η Ricochet η οποία είναι η ομάδα που έχει αναλάβει τον εντοπισμό όλων των κακόβουλων ενεργειών των cheaters, ενημέρωσε επίσης σχετικά με τις προσπάθειές της να εντοπίσει και να αποτρέψει τους χρήστες συσκευών που τροποποιούν τη λειτουργία των χειριστηρίων ή των πληκτρολογίων τους προκειμένου να έχουν πλεονέκτημα στο παιχνίδι. Κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό με συσκευές όπως το Cronus Zen και το Titan Two που μπορούν να ενεργοποιήσουν λειτουργίες όπως γρήγοροι πυροβολισμοί, βοήθεια στόχευσης ή έλεγχο της ανάκρουσης.
Η Ricochet δήλωσε ότι μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη αυτής της ανίχνευσης, είδε μείωση 59% σε οποιαδήποτε χρήση αυτών των συσκευών στο Modern Warfare II και στο Warzone 2.0. Από αυτούς τους χρήστες, το 57% δεν χρησιμοποίησαν ξανά τη συσκευή. Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές παρά τις προειδοποιήσεις, αντιμετωπίζουν ακόμα και το μόνιμο αποκλεισμό του λογαριασμού τους.