Έρευνα - Τα video games δεν επηρεάζoυν την ψυχική υγεία των παιδιών

1 έτος πριν
video games

Έχουμε διαβάσει πολλάκις τα τελευταία -και όχι μόνο- χρόνια για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα βίαια video games στην ψυχική κατάσταση των παικτών, ιδίως αν πρόκειται για παιδιά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking όμως έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε. Η έρευνα αυτή διήρκεσε μία ολόκληρη δεκαετία και κατέληξε δίχως να βρει την παραμικρή σύνδεση μεταξύ των βίαιων video games στην παιδική ηλικία και της μετέπειτα ανάπτυξης επιθετικής συμπεριφοράς.

Για να φτάσουν οι ερευνητές στο εν λόγω συμπέρασμα, ζήτησαν από παιδιά ηλικίας 14 ετών να ξεκινήσουν να παίζουν διάφορα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων της σειράς Grand Theft Auto (τα GTA εξ άλλου είναι μία σειρά που έχει κατηγορηθεί για το βίαιο gameplay της ουκ ολίγες φορές). Κάποια έπαιζαν για λίγες ώρες, κάποια άλλα για περισσότερες και κάποια καθόλου. Η ανάλυση της συμπεριφοράς τους 10 χρόνια αργότερα δεν έδειξε καμία διαφορά: τα άτομα που έπαιζαν πολλές ώρες έδειξαν την ίδια επιθετικότητα με εκείνα που έπαιζαν για λίγες (αμφότερα, ελάχιστη).

«Άλλοι ερευνητές στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι το να παίζει κάποιος video games συνιστά έναν μηχανισμό που του επιτρέπει να ξεχαστεί αποτελεσματικά από προβλήματα ψυχικής υγείας, παρ’ ό,τι αυτές οι μελέτες δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τους το είδος των παιχνιδιών», ανέφεραν οι υπογράφοντες την έρευνα. «Είναι αρκετά πιθανόν τα παιδιά που ξεκίνησαν να παίζουν σε μικρή ηλικία βίαια video games, να τα χρησιμοποιούν προκειμένου να διαχειριστούν συμπτώματα κατάθλιψης», τόνισαν.

Όσο κι αν τα video games έχουν κατηγορηθεί -αδίκως- από τηλεοπτικούς «μαϊντανούς» για τη βιαιότητά τους, μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη ένδειξη που να τα συνδέει με την ανάπτυξη βίαιων ή επιθετικών συμπεριφορών. Το αντίθετο μάλιστα, αφού άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, βρίσκουν διέξοδο στον κόσμο του gaming.