Η SONY και η MICROSOFT κατέληξαν σε συμφωνία για τη διατήρηση του Call of Duty στο PlayStation για τα επόμενα 10 χρόνια, τερματίζοντας την προσπάθεια της SONY να εμποδίσει την εξαγορά της Activision Blizzard από τη MICROSOFT.
Η MICROSOFT ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2022 ότι θα εξαγοράσει την Activision Blizzard, τον εκδότη δημοφιλών παιχνιδιών όπως τα Call of Duty, Overwatch και World of Warcraft, έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία αν ολοκληρωθεί θα καταστήσει τη MICROSOFT τη μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο αποκλειστικών τίτλων διαθέσιμων σε πολλαπλές πλατφόρμες.
Ωστόσο, η SONY, ο δημιουργός του PlayStation και αντίπαλος της MICROSOFT στην αγορά των videogames, δεν ήταν ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Η SONY φοβόταν ότι η MICROSOFT θα έκανε τα παιχνίδια της Activision Blizzard αποκλειστικά για το Xbox και το PC ή θα προσέφερε κατώτερες εκδόσεις στο PlayStation. Το Call of Duty, ειδικότερα, είναι ένα από τα franchises με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών με εκατομμύρια πιστούς οπαδούς συμπεριλαμβανομένου και των κατόχων PlayStation.
Η SONY προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο για να σταματήσει ή να καθυστερήσει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό και την επιλογή των καταναλωτών στην αγορά των κονσολών. Η SONY αρνήθηκε επίσης να διαπραγματευτεί με τη MICROSOFT για να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία αδειοδότησης για το Call of Duty, ελπίζοντας να πιέσει την Activision Blizzard να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία.
Ωστόσο, η στρατηγική της SONY απέτυχε να πείσει τις περισσότερες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες δέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις της MICROSOFT ότι θα διατηρούσε τα παιχνίδια της Activision Blizzard διαθέσιμα σε πολλές πλατφόρμες. Η μόνη ρυθμιστική αρχή που τάχθηκε υπέρ της SONY ήταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), η οποία κατέθεσε αγωγή για να εμποδίσει τη συμφωνία. Όμως η FTC έχασε την υπόθεσή της στο δικαστήριο, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η SONY δεν είχε πραγματικές ανησυχίες για την απώλεια της πρόσβασης στο Call of Duty, έχοντας λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.
Μετά από μήνες αντιπαράθεσης, η SONY συμφώνησε τελικά να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία με τη MICROSOFT για τη διατήρηση του Call of Duty στο PlayStation για τα επόμενα 10 χρόνια. Η συμφωνία καλύπτει μόνο το Call of Duty και όχι άλλα παιχνίδια της Activision Blizzard. Ο επικεφαλής gaming της MICROSOFT, Phil Spencer, ανακοίνωσε την είδηση στο TWITTER, λέγοντας ότι προσβλέπει σε ένα μέλλον όπου οι gamers παγκοσμίως θα έχουν περισσότερες επιλογές για να παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για τη MICROSOFT και την παραδοχή από τη SONY ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η συμφωνία υπόκειται ακόμη στην έγκριση δύο ρυθμιστικών αρχών: της FTC και της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις δύο ρυθμιστικές αρχές έχουν χάσει τη δύναμη πίεσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στους χώρους των δικαστηρίων.