Σε νοσηλεία αορίστου χρόνου και υπό επιτήρηση ο 18χρονος hacker της ROCKSTAR Games

3 μήνες πριν
Arion Kurtaj

Ο 18χρονος Arion Kurtaj από την Οξφόρδη, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αυτισμού, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε κυβερνοεπιθέσεις και καταδικάστηκε σε αόριστη νοσηλεία. Ήταν μέλος της ομάδας χάκερ Lapsus$ και είχε ήδη συλληφθεί για παρόμοια εγκλήματα εναντίον των εταιρειών Nvidia και BT/EE.

Οι κυβερνοεπιθέσεις της Lapsus$ επηρέασαν πολλές εταιρείες, όπως τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, κατασκευαστές ηλεκτρονικών και εταιρείες παιχνιδιών, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές και υποβαθμίζοντας την ασφάλεια των συστημάτων. 

Στην περίπτωση του Kurtaj, παρόλο που του είχε αφαιρεθεί ο φορητός υπολογιστής και βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση, αυτός κατάφερε να διεισδύσει στο σύστημα της ROCKSTAR Games, χρησιμοποιώντας μια συσκευή Amazon Firestick, ένα smartphone και την τηλεόραση του ξενοδοχείου. Εισήλθε στο σύστημα Slack της εταιρείας και απείλησε να δημοσιεύσει τον πηγαίο κώδικα του παιχνιδιού Grand Theft Auto 6 εάν δεν επικοινωνούσαν μαζί του. Κατάφερε να κλέψει και να δημοσιεύσει 90 βίντεο από το ακυκλοφόρητο παιχνίδι, καθώς και τον πηγαίο κώδικα.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αποστολή του σε ασφαλές νοσοκομείο, μέχρι να κριθεί ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή. Οι γιατροί τον έκριναν ακατάλληλο για δίκη λόγω του αυτισμού του, και οι ένορκοι απλώς κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν είχε διαπράξει τις πράξεις.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Kurtaj επέδειξε βίαιη συμπεριφορά, προκαλώντας τραυματισμούς και ζημιές. Μια αξιολόγηση ψυχικής υγείας αποκάλυψε την επιθυμία του να επιστρέψει στην κυβερνοεγκληματικότητα ενώ ο Kurtaj περιγράφηκε ως "ιδιαίτερα παρακινημένος" από την επιθυμία του να συνεχίσει τις κυβερνοεπιθέσεις.

Στην ίδια δίκη, ένας 17χρονος μέλος της ομάδας Lapsus$, του οποίου το όνομα δεν δημοσιεύτηκε για νομικούς λόγους, κρίθηκε ένοχος για απάτη, παραβάσεις του Νόμου περί Κακής Χρήσης Υπολογιστών και εκβίαση. Η ποινή του περιλαμβάνει 18 μήνες επίβλεψης, έξι μήνες αποκατάστασης και τρίμηνη εντατική επίβλεψη και παρακολούθηση.

Η Amanda Horsburgh της Λονδρέζικης αστυνομίας τόνισε τη σημασία της υπόθεσης ως υπενθύμιση των δυνητικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στο μέλλον τους. Επεσήμανε την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους.