Μέτρα κατά των scalpers από τα ιαπωνικά καταστήματα

2 έτη πριν
ps5 console

Η κατάσταση με τους scalpers έχει παραγίνει. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, επιτήδειοι «εξαφανίζουν» περιζήτητα προϊόντα τεχνολογίας χρησιμοποιώντας πλάγιες και αθέμιτες μεθόδους, προκειμένου να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση και βέβαια να βγάλουν το κατιτί τους διαθέτοντας τα προϊόντα τους σε εξωφρενικά υψηλές τιμές στο κοινό. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί εσχάτως με κάρτες γραφικών αλλά και κονσόλες video games, με το PS5 της Sony να έχει την τιμητική του ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο και κάτι ψιλά μετά το επίσημο λανσάρισμά του.

Στην Ιαπωνία όμως τα ίδια τα καταστήματα φέρονται αποφασισμένα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κάνοντας το έργο των scalpers πολύ πιο δύσκολο. Τον περασμένο μήνα, η αλυσίδα καταστημάτων τεχνολογίας Nojima Denki υιοθέτησε ένα πρωτότυπο μέτρο αφού ξεκίνησε να γράφει το όνομα του αγοραστή στο κουτί της κάθε κονσόλας, καταστρέφοντας παράλληλα τη συσκευασία του χειριστηρίου. Μία άλλη αλυσίδα, η GEO, ανακοίνωσε στους πελάτες της πως από τούδε και στο εξής θα μαρκάρει το εσωτερικό των κουτιών PS5 που πουλά (μέσω κλήρωσης!) έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μεταχειρισμένη κονσόλα.

Στο παρελθόν, άλλα καταστήματα στην Ιαπωνία προκειμένου να αποθαρρύνουν τους scalpers, διέθεταν τα PS5 τους τυχαία και μόνο σε όσους ήταν μέλη στο πρόγραμμα τακτικών πελατών ή είχαν στην κατοχή τους branded πιστωτική κάρτα. Όσοι δεν το έκαναν, μετάνιωσαν πικρά. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τον πανζουρλισμό που είχε προκληθεί στο Yodobashi Camera στη συνοικία Ακιχαμπάρα του Τόκιο: το κατάστημα είχε ανακοινώσει ότι η διάθεση του PS5 θα γινόταν με σειρά προτεραιότητας (κοινώς, όποιος προλάβει), ο έλεγχος ξέφυγε και χρειάστηκε η συνδρομή της αστυνομίας για να εκκενωθεί ο χώρος.