Οι διακοπές είναι ανεμελιά, ξεκούραση και χαλάρωση. Είναι εκείνη η περίοδος που η λέξη «έγνοια» εξαφανίζεται από το λεξιλόγιό σου, που δεν πρέπει να σε απασχολεί τίποτα πέραν του αν έχεις βάλει αρκετό αντιηλιακό. Είναι όμως και το τέλειο timing για μοναδικά ενσταντανέ, βίντεο γεμάτα ζωντάνια, gaming και streaming μέχρι τελικής πτώσεως. Με μία λέξη όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θα κάνουν τη μπαταρία του κινητού σου να… κατέβει με συνοπτικές διαδικασίες. Και επειδή στην παραλία η φόρτιση όσο να ‘ναι, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, καλό θα ήταν να λάβεις τα μέτρα σου, έτσι ώστε ούτε δέσμιος του powerbank σου να είσαι, ούτε να πρέπει να τρέχεις στην πιο πάνω ταβέρνα ψάχνοντας πρίζα. Έλα λοιπόν να δούμε 10+1 tips που θα διατηρήσουν στο βέλτιστο την υγεία στη μπαταρία του iPhone σου.
1. Χαμήλωσε τη φωτεινότητα της οθόνης
Η οθόνη είναι ένα από τα πιο ενεργοβόρα συστήματα ενός iPhone και υπό το φως του καυτού, καλοκαιρινού ήλιου, είναι δεδομένο πως το τελευταίο θα αυξήσει αυτόματα τη φωτεινότητά της στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη. Αντ’ αυτού όμως, προτίμησε να τη χαμηλώσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσεις ότι η μπαταρία της συσκευής σου θα αντέξει περισσότερο. Εν ανάγκη, αν χρειαστεί να διαβάσεις κάτι… χώσου κάτω απ’ την ομπρέλα!
2. Ενεργοποίησε το Low Power Mode
Όταν η μπαταρία του iPhone σου φτάσει στο 20%, το τηλέφωνο συνηθίζει να σε ρωτά αν θες να ενεργοποιήσεις το Low Power Mode, μία λειτουργία βάσει της οποίας αυτό κάνει τα απολύτως απαραίτητα, απενεργοποιώντας πολλές αυτόματες διαδικασίες, προκειμένου να ρίξει την ενεργειακή του κατανάλωση. Εμείς θα σου προτείναμε να ενεργοποιήσεις το Low Power Mode στο 50% ή και νωρίτερα για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα έχεις πρόβλημα μέχρι να ξαναβρεθείς κοντά σε πρίζα.
3. Απενεργοποίησε το Background App Refresh
Η λειτουργία Background App Refresh καθιστά δυνατή την ενημέρωση και την τροφοδοσία με δεδομένα εφαρμογών στο παρασκήνιο. Το πρόβλημα με αυτήν όμως είναι πως η εν λόγω διαδικασία «τρώει», όπως φαντάζεσαι, ενέργεια την οποία εσύ θες να διαφυλάξεις. Βρες λοιπόν τις εφαρμογές που δεν «καίγεσαι» να ανανεώνονται στο παρασκήνιο και απενεργοποίησε το Background App Refresh έτσι ώστε το iPhone σου να δώσει σημασία μόνο στα apps που πραγματικά τη χρειάζονται.
4. Μπλόκαρε τις ειδοποιήσεις
«Γκλιν γκλον»! Ο ήχος των ειδοποιήσεων τραβά το βλέμμα σου στην οθόνη του iPhone σου σαν μαγνήτης, όμως την ίδια στιγμή καταναλώνεται πολύτιμη ενέργεια. Εμείς θα σου προτείναμε να τις μειώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, κρατώντας μόνο εκείνες από τις εφαρμογές που πραγματικά χρειάζεσαι -ή αν νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου, να τις κόψεις κι αυτές! Εξ άλλου σε διακοπές βρίσκεσαι, τι τις θες τις ειδοποιήσεις; Απόλαυσέ τις δίχως να νοιάζεσαι για τίποτα -στην κυριολεξία!
5. Κλείσε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς
Είσαι κι εσύ από ‘κείνους που έχουν ανά πάσα στιγμή όλα τους τα apps να τρέχουν στο παρασκήνιο; Που δεν ξέρουν τι πάει να πει bin σε μια εφαρμογή; Που απλά πλοηγούνται στην αρχική οθόνη της συσκευής τους και πιστεύουν ότι έκλεισαν το app που χρησιμοποιούσαν; Χμμ… Σου έχουμε νέα. Θα πρέπει να κλείσεις χειροκίνητα κάθε app που δεν χρησιμοποιείς ενεργά, να το «σκοτώσεις» όπως λένε. Κάνε swipe προς τα πάνω και ξεκίνα να κλείνεις εφαρμογές (με την ίδια κίνηση) που δεν χρειάζεσαι αφού ακόμα και στο παρασκήνιο, εκείνες καταναλώνουν πόρους.
6. Προτίμησε το Wi-Fi
Αν το μέρος που βρίσκεσαι προσφέρει Wi-Fi (π.χ. το κατάλυμά σου, κάποια ταβέρνα ή ένα beach bar), όρμα του! Το Wi-Fi καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα δίκτυο δεδομένων, αποτελώντας τον πλέον έξυπνο τρόπο να παραμείνεις συνδεδεμένος στο ίντερνετ. Φυσικά ένα δημόσιο ή ελεύθερης πρόσβασης δίκτυο Wi-Fi κρύβει τους δικούς του κινδύνους γι’ αυτό βεβαιώσου ότι ξέρεις ποιος το προσφέρει και χρησιμοποίησε υπηρεσία VPN για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο.
7. Απενεργοποίησε τα Location Services
Τα Location Services είναι πάρα πολύ χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις αφού χάρη σε αυτά, το iPhone σου ξέρει πού βρίσκεσαι, προσφέροντάς σου μία ακόμα καλύτερα εμπειρία χρήσης (με ακριβή πρόβλεψη καιρού, αυτόματο προσδιορισμό τοποθεσίας σε διάφορα apps κ.α.). Φυσικά όπως καθετί στη λίστα μας, έτσι κι αυτά καταναλώνουν πολύτιμους πόρους από τη συσκευή σου. Σε πρώτη φάση περιόρισέ τα μόνο όποτε χρειάζονται κι αν θες κάτι ακόμα πιο δραστικό, απενεργοποίησέ τα εντελώς.
8. Σταμάτα την αυτόματη λήψη emails
Το iPhone προσφέρει αυτό που λέμε push email, προχωρώντας σε αυτόματη αποστολή και λήψη emails ανά τακτά χρονικά διαστήματα (έτσι ώστε εσύ να δεις τη σχετική ειδοποίηση στο εικονίδιο της εφαρμογής Mail και να ελέγξεις τα εισερχόμενά σου). Αν θες να επιμηκύνεις τη διάρκεια της μπαταρίας του ωστόσο, θα χρειαστεί μια κάποια παραχώρηση και εδώ. Είτε προγραμμάτισε από τα Settings, το iPhone σου να τσεκάρει λιγότερο τακτικά για καινούρια emails, είτε απενεργοποίησε εντελώς τη σχετική λειτουργία. Θα κοιτάξεις για νέα mails εσύ, όποτε θες. Διακοπές κάνεις.
9. Απενεργοποίησε λειτουργίες που δεν χρειάζεσαι
Κάνε ένα τσεκ στον πίνακα ελέγχου του iPhone σου (swipe προς τα κάτω από την πάνω δεξιά γωνία) για να δεις ποιες λειτουργίες είναι ενεργοποιημένες. Χρειάζεσαι στ’ αλήθεια το Bluetooth όταν είσαι στην παραλία; Πρέπει να έχεις ενεργό το Wi-Fi ώστε η συσκευή σου να σκανάρει για νέα δίκτυα όταν δεν υπάρχει ψυχή σε ακτίνα χιλιομέτρων; Το AirDrop τι ακριβώς θα σου προσφέρει σε αυτή τη φάση της ζωής σου; Ξεκίνα να κλείνεις ό,τι δεν χρειάζεσαι…
10. Ενημέρωσε λειτουργικό και εφαρμογές
Αν είσαι από εκείνους που δεν ασχολούνται με την ενημέρωση του iOS ή των εφαρμογών που χρησιμοποιούν, θα σου συστήναμε να επανεξετάσεις τη στάση σου. Οι ενημερώσεις τους προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ άλλων καλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, οπότε έχοντας απλά τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των apps που χρησιμοποιείς στο iPhone σου, μπορεί εν τέλει να κάνει τη διαφορά. Πριν φύγεις λοιπόν από το σπίτι, πήγαινε στο App Store και κάνε έναν τελευταίο έλεγχο.
10+1. Αλλαγή μπαταρίας iPhone
Είναι μια πραγματικότητα. Όσο καλά και αν φροντίζεις το iPhone σου, η υγεία της μπαταρίας του είναι λογικό να φθίνει όσο περνάει ο καιρός. Για να ελέγξεις την υγεία της μπαταρίας, πήγαινε στα Settings, Battery και από εκεί στο Battery Health & Charging (Υγεία Μπαταρίας). Αν το Maximum Capacity ή Μέγιστη Χωρητικότητα έχει κατέβει σημαντικά, πιθανότατα θα χρειαστεί να την αντικαταστήσεις. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, σου προτείνουμε να επιλέξεις γνήσια ανταλλακτικά και εξουσιοδοτημένους τεχνικούς. Στον ΓΕΡΜΑΝΟ με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια, το εξειδικευμένο service μπορεί να αντικαταστήσει τη μπαταρία του iPhone σου με μια ολοκαίνουρια, γνήσια μπαταρία, δίνοντας εγγύηση καλής λειτουργίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Επιπλέον κάθε smartphone που έρχεται στο G Service επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του με δωρεάν αποστείρωση μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C και ειδικού εξοπλισμού UV-C sterilizer.
Καλά μπάνια!