Πώς να «θωρακίσεις» το smartphone σου απέναντι στους κινδύνους της καθημερινότητας

1 έτος πριν
person looking in a mobile screen

Το έχουμε πει επανειλημμένα: με τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζεται να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, το smartphone αποτελεί πλέον προέκταση του εαυτού μας. Τα όρια του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο γίνονται ολοένα και πιο θολά, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό της ζωής μας να εκτυλίσσεται μέσα από την οθόνη του κινητού μας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς με βάση τα παραπάνω λοιπόν, ότι η «θωράκιση» του τελευταίου απέναντι σε κάθε κίνδυνο που καραδοκεί στην καθημερινότητά μας, οφείλει να είναι το Α και το Ω για όλους μας, προκειμένου να αποφευχθούν -πολύ- δυσάρεστες συνέπειες.

Το smartphone σου εκτίθεται καθημερινά σε δεκάδες πηγές κινδύνου. Το γεγονός ότι μπορεί να μην το είχες σκεφτεί ως τώρα, δεν το αναιρεί: τουναντίον, μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό. Επειδή όμως η τύχη σου κάποια στιγμή θα στερέψει, φρόντισε να λάβεις όσο το δυνατόν ταχύτερα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσεις τη συσκευή σου από φθορές, κινδύνους και καταστροφές και τα δεδομένα σου από μερική ή ολική απώλεια. Διάβασε τις συμβουλές που ακολουθούν, επισκέψου τα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το germanos.gr για να βρεις τον κατάλληλο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές της αγοράς και πάρε τα κατάλληλα μέτρα άμεσα.

Επένδυσε σε μία καλή θήκη

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: τίποτα δε θα προστατέψει αποτελεσματικότερα το smartphone σου από μία καλή θήκη. Η επιλογή σου δε θα πρέπει να είναι απλώς χαριτωμένη αλλά να εξασφαλίζει τον μέγιστο βαθμό προστασίας στη συσκευή σου -μην ξεχνάς τον λόγο αγοράς της. Πρόσεξε να είναι παντός καιρού και κατασκευασμένη από ανθεκτικά υλικά, καλύπτοντας κάθε επιφάνεια του smartphone σου. Ιδανικά θα πρέπει να προεξέχει ελαφρώς στην πρόσοψη ώστε να διασφαλίσει πως σε περίπτωση πτώσης η οθόνη δε θα έρθει σε επαφή με το έδαφος.

Προστάτεψε πάση θυσία την οθόνη

Το ήξερες ότι πάνω από το 50% των βλαβών σε smartphone-tablet που βλέπουμε στο G Service αφορούν αλλαγή οθόνης; Αποτελεί δείγμα του ότι ακόμα και σήμερα, μεγάλη μερίδα του κόσμου αγνοεί πώς να προστατέψει επαρκώς ένα από τα ακριβότερα στοιχεία ενός smartphone. Μην κάνεις το ίδιο λάθος. Πλαισίωσε τη συσκευή σου με μία καλή προστασία οθόνης, μια ειδική μεμβράνη η οποία να είσαι σίγουρος, πως θα αποβεί σωτήρια σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης (ουσιαστικά θα «απορροφήσει» όλη τη ζημιά αυτή, κρατώντας ανέπαφη την οθόνη από κάτω). Και το σημαντικότερο; Χωρίς να επηρεάσει καν την εμπειρία χρήσης σου.

Κάνε συχνά backup

Η σημασία του backup δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις. Πρόκειται για διαδικασία που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρεις αψήφιστα ή να αναβάλλεις για αργότερα. Ό,τι συσκευή κι αν έχεις, iOS ή Android, θα έχεις τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσεις πλήρως τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (μέσω cloud), έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ασχολείσαι καν. Σε διαφορετική περίπτωση, βάλε το backup στο πρόγραμμά σου και μην παρεκκλίνεις από αυτό για κανέναν λόγο! Στην τελική, έλα από ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ να σε βοηθήσουμε!

Πρόσεξε πώς μεταφέρεις τη συσκευή σου

Είσαι από εκείνους που… πετάνε το κινητό στην τσάντα ή βάζουν το μισό στην τσέπη πιστεύοντας ότι έτσι του εξασφαλίζουν έναν ασφαλή τρόπο μεταφοράς; Μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις… Στην περίπτωση της τσάντας, υπάρχουν τόσα άλλα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν φθορές στη συσκευή σου, από κλειδιά και φερμουάρ, μέχρι κάποιο υγρό που μπορεί να χυθεί (βλ. μπουκάλι). Όσο για την τσέπη, υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης, ο φόβος της κλοπής, μέχρι κι η περίπτωση να κάτσεις άθελά σου επάνω στο smartphone σου έχοντας ξεχαστεί. Προτίμησε κάποια θήκη στην οποία θα βρίσκεται μόνο το κινητό σου ή μία τσέπη επαρκούς μεγέθους την οποία μπορείς να επιβλέπεις.

Χρησιμοποίησε πιστοποιημένους φορτιστές

Ο φορτιστής παίζει τεράστιο ρόλο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σου. Ακόμα και σήμερα, είναι πιθανή η υπερφόρτιση μίας μπαταρίας, σε περίπτωση που ο φορτιστής δεν «ξέρει» πότε πρέπει να σταματήσει, κάτι που σε βάθος χρόνου θα μειώσει την αυτονομία του smartphone οπότε καλύτερα να αφαιρείς την πρίζα ή τον φορτιστή όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί. Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα είτε επίσημους φορτιστές, είτε πιστοποιημένες τρίτες λύσεις, με τις σχετικές τεχνολογίες όπως έχουμε δει να είναι αρκετές. Για παράδειγμα η τεχνολογία USB Power Delivery ή USB PD επεκτείνει τη χρηστικότητα μίας θύρας USB Type-C με τη μεταφορά περισσότερης ισχύος μέσα από ένα καλώδιο ενώ οι φορτιστές GaN αποτελούν ουσιαστικά τη νέα γενιά φορτιστών αφού έρχονται να αντικαταστήσουν τα μοντέλα πυριτίου.

Κάτι ακόμα: δε χρειάζεται να βάζεις και να βγάζεις το καλώδιο σύνδεσης από τη συσκευή σου με μένος. Απαλά. Θύρα είναι και χαλάει!

Προσοχή στα δωρεάν δίκτυα Wi-Fi

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον πειρασμό του δωρεάν Wi-Fi. Κάτι το σήμα που πιθανώς να μην έχεις, κάτι τα δεδομένα σου που μπορεί να έχουν εξαντληθεί… Το πρόβλημα με αυτά τα δίκτυα όμως είναι πως διαθέτουν ελλιπή ασφάλεια και μηδενική κρυπτογράφηση, εκθέτοντάς σε έτσι σε κάθε λογής κίνδυνο. Αρχικά θα σου συστήναμε τεράστια προσοχή: σκέψου δυο και τρεις φορές πού συνδέεσαι. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, το καλύτερο θα ήταν να επενδύσεις σε μία λύση VPN η οποία θα αναλάβει τη δημιουργία ασφαλών συνδέσεων εξασφαλίζοντάς σου πλήρη προστασία και ανωνυμία.

Προσοχή στα ατυχήματα

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται αλλά δε γινόταν να μη στο υπενθυμίσουμε ακόμα και αν το έχεις ασφαλίσει με το πρόγραμμα G Insurance. Το smartphone είναι η συσκευή που όλοι έχουμε συνεχώς μαζί μας και έτσι αυξάνεται η περίπτωση ατυχήματος. Από τα πιο συνηθισμένα είναι η θραύση της οθόνης και η αιφνίδια πτώση της συσκευής, κάτι που πιθανόν προκαλέσει κάποια ζημιά στη συσκευή. Βέβαια αν έχεις προχωρήσει στην αγορά της υπηρεσίας G Insurance, θα στεναχωρηθείς ελάχιστα για τα δύο αυτά συμβάντα μαζί με την επαφή με το νερό, την πυρκαγιά και όχι μόνο, αφού θα είσαι καλυμμένος.

Επίσης αν δεν το έχεις κάνει ήδη, ενεργοποίησε...χθες..τις αντίστοιχες λειτουργίες Find My iPhone του iOS και Find My Device του Android που σου επιτρέπει να βλέπεις που βρίσκεται η συσκευή σου. 

Εγκατάστησε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών

Μη μας πεις ότι χρησιμοποιείς τον ίδιο συνδυασμό κωδικού και email για κάθε site και υπηρεσία και ακόμα χειρότερα, ότι ο κωδικός αυτός είναι τα γενέθλια του άλλου σου μισού ή κάτι του στυλ «12345@!». Δεν παίζουν με αυτά. Επειδή πλέον οι διαρροές δεδομένων από κάθε λογής πλατφόρμα είναι καθημερινό φαινόμενο, δώσε την απαραίτητη βάση και ανάθεσε τη δημιουργία και τη συμπλήρωση των κωδικών σου σε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα τύπου Dashlane ή LastPass. Από τις καλύτερες συνδρομές που μπορείς να έχεις.

Μην φορτίζεις το smartphone σου απ’ όπου να ‘ναι

Οι ελεύθεροι σταθμοί φόρτισης είναι πια συνηθισμένοι σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους. Είναι όμως και μία εξαιρετικά καμουφλαρισμένη πηγή κινδύνων. Σκέψου λίγο προσεκτικά: για να φορτίσεις τη συσκευή σου, συνδέεις σε αυτή ένα καλώδιο, ένα καλώδιο που εκτός από ενέργεια, μπορεί και μεταφέρει και δεδομένα. Αν κάποιος λοιπόν έχει «χακάρει» τον σταθμό φόρτισης, ποιος σου εγγυάται ότι δε θα έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να «ψαχουλεύει» τα δεδομένα σου; 

Έχε μαζί σου ένα powerbank για έκτακτες περιπτώσεις σαν τις παραπάνω, για ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Πέρνα τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις

Σε πολλές περιπτώσεις οι χάκερ δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας τα οποία δεν έχουν προλάβει να διορθώσουν οι κατασκευαστές. Για τον λόγο αυτό, εσύ οφείλεις να διατηρείς τη συσκευή σου ενημερωμένη ανά πάσα στιγμή. Βεβαιώσου ότι έχεις εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού (ενεργοποίησε τη σχετική αυτόματη διαδικασία) και κάνε το ίδιο και για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς. Αν δε, σκοπεύεις να αγοράσεις νέα συσκευή, δες πόσα χρόνια ενημερώσεων εγγυάται ο κατασκευαστής για να έχεις καλύτερη εικόνα.

Μη ξεχνάς ότι ένα κατάστημα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ βρίσκεται δίπλα σου για να σου παρέχει τεχνική υποστήριξη αν κάτι απ' όλα αυτά στραβώσει.