Access points: Η τέλεια δικτύωση WiFi για smart home με αυξημένες απαιτήσεις

2 εβδομάδες πριν
access point smartphone

Η πλήρης και αξιόπιστη δικτύωση θεωρείται πια εκ των ων ουκ άνευ στην εποχή των οικοσυστημάτων smart home. Ένα δίκτυο που προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη και λειτουργεί απρόσκοπτα δίνει ζωή σε ένα έξυπνο σπίτι, καθιστώντας δυνατή τη λειτουργία, σύμπραξη και επικοινωνία των έξυπνων συσκευών, αισθητήρων και συστημάτων που το απαρτίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, το modem router από μόνο του δεν αρκεί προκειμένου να προσφέρει αξιόπιστη κάλυψη Wi-Fi σε όλο το σπίτι (λόγω πολλαπλών ορόφων, τοίχων με μεγάλο προφίλ ή παρεμβολών) οπότε εδώ είναι που τα access points έρχονται να σώσουν την κατάσταση, εξασφαλίζοντας άριστη συνδεσιμότητα σε χώρους και δωμάτια που μέχρι πρότινος είχαν πρόβλημα (είτε λόγω αδύναμου σήματος, είτε λόγω εξ ολοκλήρου απουσίας κάλυψης).

Τι είναι ένα access point; Σε τι διαφέρει από ένα extender/repeater ή mesh Wi-Fi;

Ένα access point επεκτείνει την εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου. Σε έναν βαθμό, η λειτουργία του θυμίζει εκείνη ενός extender, αφού συνδέεται ενσύρματα με το modem router. Κάπου εκεί όμως εξαντλούνται και οι μεταξύ τους ομοιότητες, αφού εν συνεχεία, ένα access point δεν αναμεταδίδει απλώς το σήμα του υπάρχοντος δικτύου αλλά δημιουργεί ένα δευτερεύον ασύρματο τοπικό δίκτυο (wireless local area network ή WLAN) στο οποίο θα πρέπει να συνδεθούν οι διάφορες συσκευές. Ένα access point είναι σε γενικές γραμμές πιο ακριβό απ’ ό,τι ένα extender, όμως προσφέρει και σημαντικά περισσότερες λειτουργίες, όντας έτσι κατάλληλο για smart homes με πληθώρα συσκευών και μεγάλο αριθμό χρηστών (γενικά, τα access points είναι τόσο αποτελεσματικά που προτιμώνται έναντι των extenders σε επαγγελματικούς χώρους).

Συγκριτικά με το mesh Wi-Fi τώρα, τα access points είναι σε θέση να καλύψουν μεγαλύτερη επιφάνεια ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά σε εξωτερικούς χώρους. Προσφέρουν καλύτερη λειτουργία όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός συνδεδεμένων συσκευών αν και έχουν ελαφρώς πιο περίπλοκη ρύθμιση και διαχείριση. Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε πως τα access points συνιστούν μία πολύ πιο οικονομική λύση, αφού στην πράξη απαιτείται όλη κι όλη μία συσκευή που θα συνδεθεί ενσύρματα με το modem router. Αντίθετα, ένα mesh δίκτυο βασίζεται στον μεγάλο αριθμό συσκευών που δημιουργούν ένα «πλέγμα» συνδέσεων μεταξύ τους, κάτι που ναι μεν εξασφαλίζει πιο αξιόπιστη λειτουργία, όμως ανεβάζει το κόστος, καθιστώντας το λιγότερο προσιτή επιλογή για πολλούς οικιακούς χρήστες.

Απόδοση – Λειτουργίες

Ένα access point παίζει πρακτικά τον ρόλο του router για το WLAN δίκτυο που δημιουργεί. Το γεγονός πως συνδέεται ενσύρματα με το κεντρικό modem router, του επιτρέπει να προσφέρει αξιόπιστες συνδέσεις με υψηλό bandwidth και ελάχιστες απώλειες -ανάλογα πάντα και με το μήκος του καλωδίου. Από εκεί και πέρα, το access point (AP) είναι σε θέση να διαχειριστεί τις διάφορες συσκευές, με την ποιότητα της σύνδεσης που απολαμβάνουν εκείνες, να είναι σε πολλές περιπτώσεις ισάξια με εκείνη που θα είχαν αν συνδέονταν απ’ ευθείας στο modem router. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα access point έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονα συνδεδεμένων συσκευών: όταν ένα τυπικό extender δεν ξεπερνά τις 20, αυτό μπορεί να φτάσει άνετα τις 60.

Τα access points που κυκλοφορούν στην αγορά είναι dual-band. Υποστηρίζουν δηλαδή τις συχνότητες των 2,4 GHz και 5 GHz, για συμβατότητα με κάθε συσκευή και δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μεγαλύτερης εμβέλεια και υψηλότερων ταχυτήτων. Πολλά μάλιστα προσφέρουν παράλληλη εκπομπή (έτσι ώστε να είσαι σε θέση να επιλέξεις το δίκτυο που θες να συνδεθείς) ενώ εσχάτως την εμφάνισή της έχει κάνει και η συχνότητα των 6 GHz η οποία καλύπτεται από τα πιο πρόσφατα πρότυπα Wi-Fi και προσφέρει ακόμα ταχύτερες συνδέσεις. Μιλώντας περί προτύπων, το τελευταίο χρονικά είναι το Wi-Fi 7 που πρακτικά εμφανίστηκε φέτος προσφέροντας τρομακτικά υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τα προηγούμενα. Το πλέον ευρέως διαδεδομένο βέβαια παραμένει το Wi-Fi 5 με τη διείσδυση των Wi-Fi 6 και 6E να ενισχύεται σταδιακά.

Εύρος συσκευών

Αν και με μια πρώτη ανάγνωση, οι 20 συσκευές που αναφέραμε στην παραπάνω ενότητα φαντάζουν ως υπεραρκετές με βάση τα δεδομένα ενός έξυπνου σπιτιού, είναι αρκετά πιθανό να αποδειχθούν μάλλον λίγες σε νοικοκυριά που έχουν «αγκαλιάσει» την τεχνολογία. Αν το καλοσκεφτείς, οι συσκευές και τα gadgets που είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα στο Wi-Fi του σπιτιού, δεν είναι και λίγα: τηλεόραση, laptops, smartphones, tablets, ηχεία, κονσόλες PS5 ή Xbox, smart κάμερες, airfryer, σκούπα ρομπότ, κλειδαριές, φώτα, θερμοστάτες, κλιματιστικό, ζυγαριά: η λίστα συνεχίζεται και όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είναι και τόσο δύσκολο πια ένα δίκτυο να φτάσει στα όριά του. Ξαφνικά οι 50 και 60 ταυτόχρονα συνδεδεμένες συσκευές βγάζουν νόημα. Ένα access point θα σε βοηθήσει να επεκτείνεις όχι μόνο την εμβέλεια αλλά και την κάλυψή του.

Εγκατάσταση - Set up

Η ρύθμιση ενός access point δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη ενός extender. Φυσικά στην αγορά κυκλοφορούν κάθε λογής μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι εφ’ όσον για παράδειγμα προτιμήσεις κάποιο με προηγμένα χαρακτηριστικά, θα έχεις την ευκαιρία να το προσαρμόσεις επακριβώς στις ανάγκες σου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις κατά κύριο λόγο είναι η τοποθέτησή του. Πρέπει να βρεις ένα «στρατηγικό» σημείο στον χώρο σου ώστε να μεγιστοποιήσεις την κάλυψή του και να ικανοποιήσεις τα «θέλω» σου.  Το γεγονός πως θα το συνδέσεις στο modem router με καλώδιο, σου δίνει τεράστια ελευθερία κινήσεων, αφού μπορείς να το εγκαταστήσεις ακόμα και σε χώρο χωρίς καθόλου κάλυψη Wi-Fi. Αν μάλιστα υποστηρίζει και τεχνολογία PoE+ τότε θα γλιτώσεις και το καλώδιο της τροφοδοσίας του. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα access points από τις άλλες λύσεις δικτύωσης, είναι το γεγονός πως μπορείς να «χτίσεις» σταδιακά το δίκτυό σου (με την προσθήκη έξτρα access points, όπου και όποτε τα χρειαστείς).

Έλεγχος δικτύου

Ένα access point (AP) αποτελεί μία σαφώς πιο αποτελεσματική λύση σε σχέση με ένα extender ή ένα repeater. Ως εκ τούτου έρχεται και με περισσότερα εργαλεία ελέγχου που θα σου επιτρέψουν να έχεις την πλήρη διαχείριση του δικτύου σου. Δες προσεκτικά λοιπόν τι προσφέρει η εκάστοτε λύση και αξιολόγησε το κατά πόσο αυτές οι πρόσθετες λειτουργίες μπορούν να σου φανούν χρήσιμες. Αν έχεις για παράδειγμα συχνά επισκέπτες στους οποίους ναι μεν θες να δώσεις πρόσβαση στο Wi-Fi σου αλλά χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο ταυτόχρονα την ακεραιότητα και την ασφάλεια του δικτύου σου, τότε υπηρεσίες τύπου Captive Portal και Access Control List (ACL) ίσως να σου φανούν χρήσιμες. Σου υπενθυμίζουμε βέβαια πως το customization και ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες είναι αρκετά πιο «προχωρημένα» καθώς απευθύνονται σε χρήστες με τεχνικές γνώσεις και διάθεση για πειραματισμούς, και άρα υπάρχει περίπτωση να είναι… overkill για το οικιακό σου Wi-Fi (αλλά όπως και να ‘χει, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνεις ο/η ίδιος/α).

Για δικτύωση έτσι όπως εσύ τη θες

Συνοψίζοντας, η πλήρης κάλυψη Wi-Fi είναι το Α και το Ω ενός έξυπνου σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου και πριν ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να εξασφαλίσεις πως όπου κι αν βρίσκεσαι στον χώρο σου, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις σχετικά προβλήματα. Έτσι λοιπόν αν, για παράδειγμα, είσαι:

  • Οικιακός χρήστης που είτε αναζητά μία οικονομικά προσιτή λύση δικτύωσης για το σπίτι του, είτε διαθέτει τεχνικές γνώσεις και αρέσκεται να προσαρμόζει κάθε λεπτομέρεια του δικτύου του
  • Ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιοκτήτης μικρής εταιρείας που ψάχνει έναν αξιόπιστο τρόπο να προσφέρει κάλυψη Wi-Fi στον χώρο του

και διαπιστώσεις ότι το δίκτυό σου υποφέρει από νεκρά σημεία και περιοχές με αδύναμο σήμα, θα χρειαστεί να επέμβεις. Μολονότι μπορείς να το κάνεις κάλλιστα με κάποιο extender, repeater ή powerline/mesh, η χρήση access point αποτελεί την πλέον υψηλών προδιαγραφών λύση δικτύωσης. Με πληθώρα λειτουργιών και αυξημένο capacity, ένα access point είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός smart home ή μίας smart επιχείρησης και με το παραπάνω! Έχεις απορίες; Οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι πάντα στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουν.

Ψάχνεις κάτι διαφορετικό; Δες όλες τις επιλογές δικτύωσης σύμφωνα με τις ανάγκες σου!