Έξυπνο Σπίτι: Δίκτυο και Wi-Fi, η καρδιά του smart home

11 μήνες πριν
mesh wifi coverage infographic

Τι είναι το έξυπνο σπίτι; Αν το καλοσκεφτείς πρόκειται για ένα υπερδίκτυο αυτοματισμών, συστημάτων και αλγορίθμων, σχεδιασμένων να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκειμένου να σου προσφέρουν μία ολοκληρωμένη, ενοποιημένη και όσο το δυνατόν πιο φιλική εμπειρία χρήσης. Ένα τέτοιο σπίτι δεν θα μπορούσε φυσικά να υστερεί στον τομέα της δικτύωσης, προσφέροντας σε όσους βρίσκονται εντός αυτού τέλεια κάλυψη, σταθερή πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες και προηγμένες λειτουργίες προσβασιμότητας. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά στον σχετικό εξοπλισμό Wi-Fi; Ποια τα χαρακτηριστικά τους, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα; Ποιες οι διαφορές τους;

Whole Home Wi-Fi & συστήματα mesh

To whole home Wi-Fi ή mesh Wi-Fi είναι μία δικτυακή λύση σχεδιασμένη να παρέχει σταθερή και αξιόπιστη διαδικτυακή κάλυψη σε όλη την επιφάνεια ενός χώρου -εν προκειμένω μίας κατοικίας. Αν ζεις σε ένα ευρύχωρο σπίτι, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως το router σου δεν είναι σε θέση να καλύψει όλους τους χώρους: κάπου το σήμα είναι αδύναμο, κάπου χάνεται τελείως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σκοτεινά σημεία». Η πλήρης κάλυψη επιτυγχάνεται με πολλαπλά access points και συστήματα mesh, προηγμένες εγκαταστάσεις που αποτελούνται από πολλαπλές συσκευές συνδεδεμένες μεταξύ τους στο πλαίσιο μίας αρχιτεκτονικής που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου που παραπέμπει σε ιστό και εξασφαλίζει τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων (μέσω της επιλογής της βέλτιστης διαδρομής εντός αυτού). Η λύση αυτή ξεχωρίζει για την ευκολία εγκατάστασης αλλά και διαχείρισης είτε από τον υπολογιστή σου είτε από διαθέσιμη εφαρμογή για smartphones.

Πλεονεκτήματα: ολοκληρωμένη, αξιόπιστη κάλυψη Wi-Fi σε κάθε δωμάτιο, εύκολη εγκατάσταση

Μειονεκτήματα: σχετικά υψηλό κόστος σε σχέση με άλλες λύσεις

Powerlines

Τα powerlines συνιστούν υλοποίηση που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ενδεχομένως να τα έχεις δει ως PLC (από τα αρχικά του power line communication): μην αγχώνεσαι, το ίδιο πράγμα είναι. Επί της ουσίας, μιλάμε για μία λύση που εκμεταλλεύεται το ηλεκτρικό δίκτυο ενός σπιτιού προκειμένου να δημιουργήσεις ένα ενσύρματο δίκτυο για τη μεταφορά δεδομένων. Δύο πράγματα είναι απαραίτητα εδώ: ο χώρος σου να διαθέτει ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο και να υπάρχουν επαρκείς πρίζες αφού μέσω αυτών θα έχεις πρόσβαση στο powerline σου. Κατά την εγκατάστασή του θα χρειαστεί να διαλέξεις πρότυπο και κατασκευαστή και κατόπιν, ανάλογα με την επιλογή σου, να «στήσεις» επάνω της το δίκτυό σου. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις στην αγορά που επιτυγχάνουν διαφορετικές ταχύτητες, προσφέρουν άλλα στάνταρ κρυπτογράφησης και ασφαλείας και διαθέτουν ενσύρματή ή ασύρματη πρόσβαση. Όλα όμως είναι πανεύκολα στην εγκατάσταση, προκειμένου να δημιουργήσεις και να επεκτείνεις το powerline σου όσο πιο άνετα γίνεται, προσεγγίζοντας με αξιοπιστία μέρη που δύσκολα φτάνει το WiFi όπως ένα υπόγειο ή μια σοφίτα.

Πλεονεκτήματα: εύκολο setup, δίνει Wi-Fi σε δύσκολα σημεία

Μειονεκτήματα: η ταχύτητα εξαρτάται από την ποιότητα της ηλεκτρικής καλωδίωσης

WiFi Extenders – Repeaters

Wi-Fi extenders και repeaters είναι πρακτικά το ίδιο πράγμα: συσκευές για την ενίσχυση της εμβέλειας και της ισχύος ενός ασύρματου δικτύου. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι πολύ συγκεκριμένος, αφού παίρνουν το υπάρχον σήμα ενός ασύρματου δικτύου, το ενισχύουν και κατόπιν το αναμεταδίδουν. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη δημιουργία ενός δικτύου-κλώνου του αρχικού, είτε απλά με την επέκτασή του. Το σύνηθες είναι μία συσκευή να υποστηρίζει και τις δύο λειτουργίες, επιτρέποντας στον χρήστη να επιλέξει εκείνη που ταιριάζει στις ανάγκες και τα «θέλω» του. Το σημαντικό σε ό,τι αφορά ένα extender/repeater είναι η τοποθέτησή του: δεν κρύβει κάποια δυσκολία, απλά το ζητούμενο είναι ο χρήστης να βρει την ιδανική θέση ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές του. Λάβε υπ’ όψιν σου τυχόν μειώσεις σε ταχύτητα ή/και bandwidth ανάλογα τη λειτουργία και βεβαιώσου ότι το μοντέλο που θα προτιμήσεις είναι συμβατό με το router σου και την τεχνολογία του. Η λύση αυτή είναι μια σχετικά φθηνή επιλογή, κατάλληλη σε περίπτωση που έχεις περιορισμένο budget, ενώ την ίδια στιγμή καλείσαι να επεκτείνεις την κάλυψη του δικτύου σου σε μεγαλύτερη περιοχή.

Πλεονεκτήματα: πολύ χαμηλό κόστος

Μειονεκτήματα: μπορεί να μειώσουν αισθητά τη συνολική ταχύτητα του router

Access points

Έστω ότι έχεις ένα ενσύρματο δίκτυο αλλά κάπως πρέπει να συνδέσεις σε αυτό τις συσκευές σου που δεν διαθέτουν τέτοιου είδους συνδεσιμότητα -π.χ. το smartphone, το tablet κλπ. Τι κάνεις; Εδώ είναι που θα χρειαστείς τουλάχιστον ένα access point ή AP. Είναι συσκευές που προσφέρουν ασύρματη συνδεσιμότητα σε ένα ενσύρματο δίκτυο και παίζουν βασικό ρόλο στην επέκταση της κάλυψης του τελευταίου όπως επίσης και στην εγκατάσταση ενός οικοσυστήματος smart home. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα access points αποτελούν σημεία -ασύρματης- πρόσβασης στο δίκτυό σου. Η κάλυψή τους εξαρτάται από την ισχύ του σήματος, τις κεραίες τους και μια σειρά επιπρόσθετων περιβαλλοντικών παραγόντων. Παρέχουν κρυπτογράφηση και ταυτοποίηση χρήστη, χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κανάλια στις συχνότητες των 2,4 και 5 GHz για τη μεταφορά δεδομένων ενώ κάποια εξ αυτών έρχονται μέχρι και με mesh δυνατότητες. Οπότε υπολόγισε ότι η συγκεκριμένη λύση είναι κατάλληλη για να προσθέσεις αξιόπιστη ασύρματη πρόσβαση είτε σε σένα είτε σε ξεχωριστό δίκτυο για τους επισκέπτες του χώρου σου, χωρίς περιττές εγκαταστάσεις, και με τον πιο εύκολο τρόπο.

Πλεονεκτήματα: εύκολη εγκατάσταση, δυνατότητα scale up με σταδιακή εγκατάσταση σημείων

Μειονεκτήματα: απαιτούνται κάποιες τεχνικές γνώσεις για το setup

Switches

Τα switches είναι η ραχοκοκαλιά ενός σύγχρονου τοπικού δικτύου αφού παρέχουν αποτελεσματική και αξιόπιστη επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων σε αυτό συσκευών. Όπως θα παρατηρήσεις αργά ή γρήγορα, η ανάγκη για αξιόπιστη ενσύρματη σύνδεση των συσκευών σου στο internet, μεγαλώνει ανά τον καιρό. Για τη σωστή επιλογή switch, θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου τον αριθμό των συσκευών που θες να συνδέσεις, τις λειτουργίες που χρειάζεσαι (από υποστήριξη PoE, μέχρι δυνατότητες Layer 3) και βέβαια τον βαθμό ασφαλείας με τον οποίο είσαι ικανοποιημένος/η. Για την προώθηση των πακέτων δεδομένων στον παραλήπτη τους (και μόνον αυτόν), τα switches χρησιμοποιούν τις λεγόμενες διευθύνσεις MAC, κάτι που μειώνει τη συμφόρηση και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα (τουλάχιστον συγκριτικά με τα hubs). Κάποια εξ αυτών είναι managed, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες (VLAN, ρυθμίσεις QoS, port mirroring κ.α.), ενώ άλλα είναι unmanaged δίνοντας έμφαση στην αμεσότητα και τη φιλικότητα απέναντι στον χρήστη. Ιδανικό αν θέλεις να συνδέσεις με καλώδιο ethernet πολλές συσκευές χωρίς να χάσεις σε απόδοση/ταχύτητα.

Πλεονεκτήματα: πολλαπλές ενσύρματες συνδέσεις χωρίς απώλειες

Μειονεκτήματα: περιορισμένη ασύρματη συνδεσιμότητα

Wireless adapters - WiFi USB adapters

Οι ασύρματοι μετασχηματιστές ή wireless adapters αποτελούν αξεσουάρ που επιτρέπουν σε συσκευές δίχως ασύρματη συνδεσιμότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα Wi-Fi. Αν αναρωτιέσαι σε τι διαφέρουν από τα access points, θα σου πούμε ευθύς αμέσως. Ένα access point προσθέτει ασύρματη πρόσβαση σε ένα υπάρχον ενσύρματο δίκτυο. Ένας wireless adapter όμως συνδέεται σε μία μόνο συσκευή, επιτρέποντάς της να συνδεθεί σε ένα υπάρχον ασύρματο δίκτυο. Φαντάσου για παράδειγμα πως έχεις ένα desktop το οποίο όμως δεν διαθέτει Wi-Fi. Με έναν wireless adapter όμως θα ξεπεράσεις το πρόβλημα και θα το εντάξεις κανονικά στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σου. Συνήθως συνδέεονται στη συσκευή σου μέσω USB ενώ υποστηρίζουν Wi-Fi bands στα 2,4 και 5 GHz καθώς επίσης και πλειάδα προτύπων Wi-Fi: θα σου προτείναμε να ψάξεις μοντέλο συμβατό με Wi-Fi 6 για να είσαι καλυμμένος σε βάθος χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης ενός wireless adapter είναι η μετατροπή μιας παραδοσιακής τηλεόρασης σε έξυπνη ή η σύνδεση ενός εκτυπωτή στο δίκτυό σου ασύρματα. 

Πλεονεκτήματα: πρόσβαση Wi-Fi σε παλιές συσκευές

Μειονεκτήματα: περιορισμένη απόδοση σε σχέση με άλλες λύσεις

Modem routers – Wi-Fi routers

Δεν γίνεται οικιακό δίκτυο χωρίς modem router. Πρόκειται για μία συσκευή που παίρνει το σήμα του δικτύου από τον ISP κεντρικά για το νοικοκυριό σου και κατόπιν το διαμοιράζει στο δίκτυό σου. Σκέψου ότι πρόκειται για τον «διερμηνέα» μεταξύ της υποδομής του παρόχου σου και του δικτύου σου. Κανονικά modem και router είναι δύο ξεχωριστές συσκευές που όμως οι σύγχρονες προτάσεις ενσωματώνουν στο ίδιο σώμα. Διαθέτουν -συνήθως- ενσύρματη και ασύρματη υποστήριξη, ώστε να συνδέσεις τις συσκευές που χρησιμοποιείς με τον τρόπο που προτιμάς (για την τηλεόραση π.χ. μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλώδιο). Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσεις, είναι η πρόταση που θα επιλέξεις να είναι πλήρως συμβατή με τον πάροχό σου, τη σύνδεση που διαθέτεις (βλέπε FTTH, FTTC, Fiber κλπ) αλλά και VoIP ώστε να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πλεονεκτήματα: all-in-one λύση

Μειονεκτήματα: η θέση του ίσως επηρεάζει την εμβέλεια Wi-Fi  

Η σημασία του δικτύου Wi-Fi

Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα ειδικά σε τομείς όπως η άνεση, η ευελιξία, η ασφάλεια και η εξοικονόμηση. Για να γίνουν όλα αυτά όμως πρέπει να υπάρχει αδιάλειπτη σύνδεση των smart συσκευών σου. Από τις έξυπνες λάμπες, τις κάμερες ασφάλειας και τους αισθητήρες κίνησης μέχρι τις smart οικιακές συσκευές και την smart TV σου, οι ανάγκες σε bandwidth και συνδεσιμότητα μεταξύ τους είναι αδιαπραγματευτές. Ένα αξιόπιστο δίκτυο οπτικών ινών με υψηλές ταχύτητες -αν και απολύτως απαραίτητο- πολλές φορές δεν αρκεί από μόνο του να κάνει τη δουλειά. Εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας Δίκτυο. Πρακτικά είναι η "καρδία" του έξυπνου σπιτιού. Οι λύσεις δικτύωσης και Wi-Fi εντός του χώρου σου -είτε ενσύρματες είτε ασύρματες- θα σε βοηθήσουν να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο την FTTH σύνδεσή σου και να δομήσεις το smart home σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Αν δυσκολεύεσαι και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου.

Θέλεις και άλλους λόγους για να κάνεις το σπίτι σου smart; Δες άλλα 3 βασικά πλεονεκτήματα!