Αξιόπιστο και ασφαλές οικιακό δίκτυο με switches και wireless adapters

1 εβδομάδα πριν
hands typing laptop with wifi adapter

Στην εποχή που διέπεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από διασυνδεμένες εμπειρίες, η αποτελεσματικότητα ενός έξυπνου σπιτιού εξαρτάται από την αξιόπιστη, απρόσκοπτη και ταχύτατη δικτυακή κάλυψη. Τόσο η ενσύρματη, όσο και η ασύρματη συνδεσιμότητα παίζουν βασικό ρόλο στην επίτευξη μίας ομαλής και ολοκληρωμένης εμπειρίας χρήσης. Η οικιακή δικτύωση όμως κρύβει τις δικές της προκλήσεις, αφού συχνά ο χρήστης θα κληθεί να βρει λύσεις σε προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στην προσπάθειά του να φέρει τις συσκευές που χρησιμοποιεί κάτω από την ομπρέλα του δικτύου του. Όπως αναφέρει και η Ookla, οι ταχύτητες Wi-Fi αντιστοιχούν μόλις στο 30-40% εκείνων που επιτυγχάνονται μέσω Ethernet, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες θυσιάζουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων του δικτύου τους. Η διείσδυση των Wi-Fi 6/6E (9,6% έναντι 88,2% των Wi-Fi 4/5) βοηθά σημαντικά στη γεφύρωση του χάσματος, με το Wi-Fi 7 να έχει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές αλλά να βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.

Network switches και wireless adapters αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά είδη συσκευών που όμως θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον σκοπό σου, δηλαδή να γεφυρώσεις το χάσμα μεταξύ των συσκευών που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου και να αυξήσεις τη λειτουργικότητα του δικτύου σου. Τόσο τα switches, όσο και οι wireless adapters σχετίζονται με τους υπολογιστές και την ένταξή τους στο πλαίσιο ενός τοπικού δικτύου. Συνδυάζοντας αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ευκολία, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ανεξάντλητη ψυχαγωγία, επικοινωνία και παραγωγικότητα. Πάμε να δούμε πώς.

Switches & wireless adapters: Τι είναι;

Όπως προείπαμε, switches και wireless adapters συνιστούν δύο εντελώς διαφορετικές συσκευές που όμως έχουν ως κοινό παρονομαστή τη συνδεσιμότητα που προσφέρουν σε έναν υπολογιστή.

Ένα network switch είναι μία συσκευή που χρησιμοποιείται για να συνδέσει πολλαπλές συσκευές σε ένα ενσύρματο τοπικό δίκτυο (LAN) καθιστώντας δυνατή τη μεταξύ τους επικοινωνία. Εν αντιθέσει με ένα hub, ένα switch έχει δυνατότητα διαχείρισης μεταφοράς δεδομένων, καθοδηγώντας τα με ακρίβεια προς τη συσκευή που τα χρειάζεται (αντί π.χ. να τα διαθέτουν σε ολόκληρο το δίκτυο, όπως θα έκανε ένα hub). Ακριβώς λόγω της ακρίβειας αυτής στη λειτουργία του και της ικανότητάς του να ορίζει συγκεκριμένες διαδρομές, ένα switch προσφέρει πιο αποτελεσματική και υψηλότερων ταχυτήτων μεταφορά δεδομένων. Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε δίκτυα με αυξημένο αριθμό ενσύρματα συνδεδεμένων συσκευών, ενισχύοντας τη συνολική τους απόδοση.

Ένας wireless adapter (ενδεχομένως να τον πετύχεις ως wireless network interface card ή Wi-Fi adapter) είναι ένα αξεσουάρ που επιτρέπει σε μία συσκευή (κατά κύριο λόγο σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή) να συνδεθεί σε ένα ασύρματο δίκτυο. Έχει δυνατότητα λήψης και αποκωδικοποίησης του ασύρματου σήματος που εκπέμπει ένα modem/modem router Wi-Fi, το οποίο κατόπιν μετατρέπει σε δεδομένα και το αντίστροφο. Ο σχεδιασμός ενός wireless adapter ποικίλει αφού θα βρεις στην αγορά μοντέλα που συνδέονται σειριακά (άρα κάρτες που πρακτικά τοποθετούνται στο εσωτερικό του συστήματος, επάνω στη motherboard) αλλά και προτάσεις που κάνουν τη δουλειά τους μέσω USB (εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος συσκευές που προσφέρουν plug and play λειτουργία και από τις οποίες εξέχει συνήθως μία κεραία).

Πού χρησιμοποιούνται τα network switches;

Ένα switch μοιάζει αρκετά στην εμφάνιση με ένα router. Θα το ξεχωρίσεις από τον μεγάλο αριθμό θυρών Ethernet που έχει στο πίσω μέρος του. Τα switches χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε δίκτυα με αυξημένο αριθμό συσκευών, γι’ αυτό και τα συναντάμε περισσότερο σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα καλύψουν στο έπακρο τις ανάγκες του οικιακού σου δικτύου. Ένα switch θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην περίπτωση που έχεις μεγάλο αριθμό συσκευών όπως π.χ. υπολογιστές, που θες για λόγους ταχύτητας και bandwidth να συνδέσεις ενσύρματα. Δύο όροι που θα πρέπει να έχεις κατά νου είναι οι Gigabit και Multi-Gigabit (ή Multi-Gig): ο πρώτος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μοντέλα με ταχύτητες έως και 1 Gbps, ενώ ο δεύτερος για αυτά με ανώτερες επιδόσεις.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η ευρεία διαχείριση δικτύου που προσφέρουν, αφού θα είσαι φερ’ ειπείν σε θέση να απενεργοποιήσεις συγκεκριμένες θύρες/θέσεις, να δώσεις προτεραιότητα σε άλλες βάσει bandwidth και να «παίξεις» με λειτουργίες όπως QoS levels, MAC filtering, SNMP monitoring, port mirroring κ.α. Πολλές εξ αυτών απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις όμως για κάποιον που θέλει να στήσει το οικιακό ή επαγγελματικό του δίκτυο λαμβάνοντας υπ’ όψιν έως και την παραμικρή λεπτομέρεια, είναι ό,τι πρέπει. Πέραν των ανωτέρω, ένα switch μπορεί να διαθέτει λειτουργία PoE (Power over Ethernet, δυνατότητα που επιτρέπει σε καλώδια Ethernet να παρέχουν ισχύ σε δικτυακές συσκευές όπως θα έκανε ένα καλώδιο τροφοδοσίας) που θα σε γλιτώσει από τα έξτρα καλώδια σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ κάποια μοντέλα έρχονται και με ασύρματη συνδεσιμότητα.

Ως προς την ασφάλεια τώρα, ένα switch προσφέρει προηγμένες δυνατότητες παραμετροποίησης και προσαρμογής που περιλαμβάνουν και έξτρα λειτουργίες ασφαλείας. Μία πολύ σημαντική δυνατότητά του, ακούει στο όνομα traffic segmentation (τμηματοποίηση κυκλοφορίας) και διασφαλίζει πως τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ δύο συσκευών, δεν επηρεάζουν τις υπόλοιπες (συσκευές ή θύρες). Ορισμένα μοντέλα προσφέρουν δυνατότητα δημιουργίας υποδικτύων ή ψηφιακών δικτύων (VLAN), με στόχο την απομόνωση συγκεκριμένων συσκευών και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Όσον αφορά στην κρυπτογράφηση των δεδομένων, ένα switch χρησιμοποιεί πρωτόκολλα όπως το SSH για απομακρυσμένο έλεγχο.

Κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα σου τραβήξει την προσοχή στην έρευνα αγοράς σου, είναι το μεγάλο εύρος τιμών των switches. Αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως να έχεις συνηθίσει από άλλες κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας, εδώ δεν έχει λογική να πας απλά για το ακριβότερο. Τα πλέον high-end μοντέλα network switches απευθύνονται σε επιχειρήσεις και έρχονται με δυνατότητες και χαρακτηριστικά που μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να χρειαστείς. Ως εκ τούτου δες προσεκτικά τις προδιαγραφές κάθε μοντέλου και προτίμησε κάποιο του οποίου τις λειτουργίες θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο.

Πού χρησιμοποιούνται οι wireless adapters;

Οι wireless adapters ή WiFi USB adapters προορίζονται κυρίως για desktops που δεν έχουν δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης σε κάποιο δίκτυο (αν και τα συναντάμε αρκετά συχνά και σε laptops με αδύναμη ή χαλασμένη κάρτα ασύρματης δικτύωσης). Μπορεί για παράδειγμα ο υπολογιστής σου να βρίσκεται τόσο μακριά από το modem router που να μην έχει νόημα να τον συνδέσεις ενσύρματα. Ίσως πάλι απλά να μη θες να μπλέκεις με καλώδια και αντ’ αυτών να προτιμάς την άνεση του Wi-Fi, ειδικά από τη στιγμή που μπορείς να την έχεις μέσω μίας plug and play συσκευής που δεν χρειάζεται κανενός είδους εγκατάσταση ή ρύθμιση για να λειτουργήσει. Τα πρώτα μοντέλα συνδέονταν σειριακά μέσω PCIe απ’ ευθείας στη motherboard, όμως τα τελευταία χρόνια, στην αγορά θα βρεις πολλούς τέτοιους αντάπτορες σε μέγεθος USB stick.

Ξεχωρίζουν για -τι άλλο- την ευελιξία, την αμεσότητα και τη λειτουργικότητά τους. Απλά τους συνδέεις στο σύστημά σου μέσω θύρας USB (αν ψάξεις θα δεις ότι κυκλοφορούν προτάσεις USB Type-A αλλά και Type-C), τα Windows τους αναγνωρίζουν αυτόματα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είσαι έτοιμος/η να συνδεθείς στο Wi-Fi σου! Εννοείται φυσικά ότι με έναν τέτοιο adapter, μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες περισσότερων από μίας συσκευών χρησιμοποιώντας τον κάθε φορά σε εκείνη που χρειάζεσαι. Η διαφορά μεταξύ των μοντέλων που θα εντοπίσεις, έγκειται στην ταχύτητα, τη συχνότητα και τα πρωτόκολλα που υποστηρίζουν. Για βέλτιστα αποτελέσματα βεβαιώσου ότι θα επιλέξεις συσκευή dual-band (έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς τόσο τη μπάντα των 2,4 GHz, όσο κι εκείνη των 5 GHz) που υποστηρίζει τουλάχιστον 802.11ax, δηλαδή Wi-Fi 6. Για καλύτερα αποτελέσματα και για να είσαι καλυμμένος σε βάθος χρόνου, ψάξε για κάλυψη Wi-Fi 6E ή ακόμα και Wi-Fi 7.

Αναφορικά με την ασφάλεια που παρέχουν, εφ’ όσον προτιμήσεις ένα πρόσφατο (ιδανικά τελευταίας γενιάς) μοντέλο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχεις πρόβλημα. Προσπάθησε να αποφύγεις παρωχημένα πρωτόκολλα ασφαλείας τύπου WPA, WEP ή WPS. Αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, έλεγξε πως η πρόταση που θα επιλέξεις ενσωματώνει ένα εκ των WPA2 και WPA3 τα οποία ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ταυτοποίηση χρήστη απλοποιώντας σημαντικά την ασφάλεια στις συνδέσεις.

Κορυφαία ενσύρματη και ασύρματη κάλυψη δικτύου

Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, network switches και wireless adapters δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ο συνδυασμός τους ωστόσο θα σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις τέλεια κάλυψη δικτύου για τους υπολογιστές του σπιτιού σου με τον τρόπο που εσύ προτιμάς, ακόμα κι αν μιλάμε για μεγάλο αριθμό συσκευών. Από τη μία οι ενσύρματες συνδέσεις aka switches θα σου παρέχουν σταθερότητα και υψηλό bandwidth, ούσες κατάλληλες για μεταφορές μεγάλου όγκου δεδομένων και άρα συσκευές όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και smart home hubs. Από την άλλη, οι ασύρματες συνδέσεις όπως π.χ. μέσω WiFi USB adapters χαρίζουν ευελιξία και πλήρη ελευθερία κινήσεων, προκειμένου να χρησιμοποιείς άνετα το smartphone, το tablet και άλλα gadgets IoT όπου κι αν βρίσκεσαι στο σπίτι. 

Αυτό που οφείλεις να κάνεις από πλευράς σου, είναι να σκεφτείς με βάσει τις μελλοντικές ανάγκες του έξυπνου σπιτιού σου, έτσι ώστε να έχεις πάντα δυνατότητα scaling (προσθήκης συσκευών δηλαδή) χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις εξοπλισμό. Πάρε ως βάση το Wi-Fi 6E, επένδυσε στον κατάλληλο εξοπλισμό και ζήσε την εμπειρία του ασύρματου δικτύου έτσι όπως θα έπρεπε να είναι! Και αν δυσκολευτείς με την επιλογή σου, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου να σου βοηθήσουν με κάθε απορία σου!

Ψάχνεις κάτι διαφορετικό; Δες όλες τις επιλογές δικτύωσης σύμφωνα με τις ανάγκες σου!