Mesh Wi-Fi: Το μέλλον της δικτύωσης στο smart home

11 μήνες πριν
Mesh Wi-Fi

Σίγουρα θα έχεις ζήσει την εμπειρία του ασθενούς Wi-Fi σε κάποιο σημείο του σπιτιού σου. Δεν πρόκειται δα και για κάτι σπάνιο. Με τα σπίτια στη χώρα μας να διαθέτουν συμπαγείς τοίχους, να εκτείνονται σε περισσότερους από έναν ορόφους και ενίοτε να είναι διαμπερή, η ποιότητα του οικιακού ασύρματου δικτύου τους καταλήγει σε τρομακτικά χαμηλά επίπεδα. Στην εποχή του smart home, όπου η κάλυψη οφείλει να βρίσκεται στο 100% της συνολικής επιφάνειας ενός σπιτιού, αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Μέχρι πρότινος, οι χρήστες κατέφευγαν σε λύσεις τύπου extenders, όμως εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει κάτι ακόμα πιο αποτελεσματικό: η τεχνολογία mesh.

Τι είναι το mesh Wi-Fi;

Η λέξη mesh μεταφράζεται στα Ελληνικά ως «πλέγμα» και ουσιαστικά εξηγεί τη λογική ενός δικτύου mesh. Μιλάμε για μία τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης που χρησιμοποιεί ένα σύστημα διασυνδεδεμένων κόμβων για τη βελτιστοποίηση της κάλυψης μίας ευρύτερης περιοχής. Η βασική διαφορά ενός δικτύου mesh με ένα τυπικό Wi-Fi, είναι πως στο δεύτερο, υπάρχει ένα κεντρικό router το οποίο αναλαμβάνει τον διαμοιρασμό του σήματος ενώ στο πρώτο, κάθε κόμβος είναι επί της ουσίας και ένα access point. Και για να σε προλάβουμε, όχι, η λειτουργία ενός δικτύου mesh δεν είναι εφάμιλλη με εκείνη ενός range extender (θα αναλύσουμε παρακάτω το γιατί).

Τρόπος λειτουργίας ενός δικτύου mesh

Ένα δίκτυο mesh αποτελείται από τουλάχιστον δύο κόμβους. Ο ένας εξ αυτών τουλάχιστον συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω ενός modem. Το σήμα περνά από τον έναν κόμβο στον άλλο, δημιουργώντας έτσι, στην περίπτωση που έχουμε μεγαλύτερο αριθμό από αυτούς, ένα πλέγμα -εξ ου και η σχετική ονομασία της τεχνολογίας. Κάθε κόμβος είναι και ένα access point.

Εδώ εντοπίζεται και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ mesh δικτύων και range extenders αφού τα δεύτερα «κοπιάρουν» το αρχικό δίκτυο, επεκτείνοντάς το μεν αλλά θυσιάζοντας στον βωμό της εμβέλειας, ταχύτητα και λειτουργικότητα. Βλέπεις, όταν αφήνεις το κύριο δίκτυο και περνάς σε αυτό του extender, χρειάζεται να συνδεθείς εκ νέου, αφού ακόμα κι αν έχουν το ίδιο όνομα, αποτελούν διαφορετικά δίκτυα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μία ξεκάθαρη αναφορά στα πλεονεκτήματα ενός δικτύου mesh, δηλαδή τους λόγους για τους οποίους αξίζει να εμπιστευτείς τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την ασύρματη δικτύωση του σπιτιού σου.

  • Ενιαία δικτύωση: Επιλέγοντας repeaters ή range extenders, θα δώσεις μεν έξτρα εμβέλεια στο Wi-Fi σου, χάνοντας όμως σε ταχύτητα και λειτουργικότητα. Ως προς τη δεύτερη, ουσιαστικά θα δημιουργήσεις έξτρα δίκτυα στα οποία οι συσκευές σου θα πρέπει να συνδεθούν εκ νέου. Με την τεχνολογία mesh όμως δεν θα έχεις τέτοια προβλήματα. Το σπίτι σου θα έχει ένα ενιαίο Wi-Fi οπότε ακόμα κι αν αλλάξεις π.χ. όροφο δεν θα χρειαστεί να συνδεθείς σε ένα καινούριο δίκτυο, απολαμβάνοντας σταθερές συνδέσεις.
  • Τέλος στα νεκρά σημεία: Ένα δίκτυο mesh προσφέρει αυξημένη κάλυψη στον χώρο σου. Πλέον δεν θα εξαρτάσαι από την εμβέλεια του router σου: αντίθετα ο κάθε κόμβος του δικτύου θα αποτελεί και ένα access point που θα επεκτείνει την παρουσία του Wi-Fi σου χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να κάνεις την παραμικρή παραχώρηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις ταχύτητες πρόσβασης.
  • Πλήρης ευελιξία: Το καλό με ένα δίκτυο mesh είναι πως δεν χρειάζεται να το στήσεις ολόκληρο εξ αρχής. Κάθε κόμβος που προστίθεται στο όλο σύστημα πρακτικά αυξάνει την κάλυψη του Wi-Fi σου, δίνοντάς σου έτσι την ευκαιρία να μεγαλώσεις το δίκτυό σου όταν συμβεί το ίδιο και με τις ανάγκες σου.
  • Βελτιστοποιημένη, αυτόματη διαχείριση: Ένα δίκτυο mesh μπορεί και προσφέρει κορυφαίες ταχύτητες πρόσβασης, όντας σε θέση να δρομολογεί ιδανικά την εκάστοτε μεταφορά δεδομένων. Θα επιλέξει την κατάλληλη συχνότητα για την εκάστοτε συσκευή σου, ενώ ακόμα κι αν κάποιος κόμβος παρουσιάζει πρόβλημα, η συνολική λειτουργία του δεν πρόκειται να επηρεαστεί αφού το ίδιο το δίκτυο θα αναλάβει να εφαρμόσει τις κατάλληλες παρακάμψεις.

Βασικές λειτουργίες ενός δικτύου mesh

Με βάση τα παραπάνω, ένα δίκτυο mesh αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάθε έξυπνο σπίτι. Σκέψου το ως εξής: αν υποθέσουμε ότι το οικοσύστημα smart home είναι ένας άνθρωπος, τότε η δικτύωση είναι οι φλέβες και οι αρτηρίες, οι διάφορες έξυπνες συσκευές είναι τα όργανα, ενώ το σήμα, το δίκτυο Wi-Fi δηλαδή, είναι το αίμα. Χωρίς τις φλέβες και τις αρτηρίες δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορήσει το αίμα και σε αυτή την περίπτωση, τα όργανα δεν λειτουργούν και το σώμα φθίνει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσεις για το έξυπνο σπίτι σου είναι η ολοκληρωμένη και αξιόπιστη ασύρματη δικτύωση και αυτό ακριβώς θα σου προσφέρει η τεχνολογία mesh.

Τα mesh routers χρησιμοποιούν τη λεγόμενη προσαρμοστική δρομολόγηση (ενδεχομένως να την έχεις δει ως adaptive routing) χάρη στην οποία επιλέγουν την κατάλληλη συχνότητα και διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα δεδομένα σου, έτσι ώστε να απολαμβάνεις τις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες. Έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ενιαία κάλυψη, χωρίς εσύ να πρέπει να συνδεθείς σε νέο δίκτυο σε περίπτωση που αλλάξεις κόμβο (γιατί π.χ. μετακινείσαι στο σπίτι). Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που streamάρεις περιεχόμενο: ενιαία εμπειρία χωρίς διακοπές. Μία σύνδεση στο «κεντρικό» δίκτυο του σπιτιού αρκεί.

Στον τομέα της ασφάλειας, ένα δίκτυο mesh προσφέρει ό,τι και ένα τυπικό δίκτυο Wi-Fi μέσω router ή range extender. Αυτά για τα οποία θα πρέπει να προσέξεις, είναι κρυπτογράφηση WPA2 (τόσο μεταξύ των κόμβων, όσο και μεταξύ των κόμβων και των συνδεδεμένων σε αυτούς συσκευών), υποστήριξη από τον κατασκευαστή μέσω συχνών firmware updates, προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης, φιλτράρισμα περιεχομένου και ενδεχομένως ενσωματωμένο firewall και antivirus που θα θωρακίσει μεταξύ άλλων και συσκευές δικτύου όπως κάμερες, κλειδαριές, δίσκους κ.α. από επιθέσεις ransomware, malware κλπ.

Μπορεί η τεχνολογία mesh να είναι σχετικά καινούρια, ωστόσο ένα τέτοιο δίκτυο θα λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμα και με τις παλιότερες συσκευές σου. Η τεχνολογία σύνδεσης παραμένει η ίδια αφού χρησιμοποιούνται οι ίδιες συχνότητες στα 2,4 GHz και 5 GHz. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος δικτύωσης. Στην αγορά θα βρεις πολλές προτάσεις mesh από διάφορες εταιρείες, με διαφορετικές τεχνολογίες και με διαφορετικές...τιμές. Για παράδειγμα, στα ασύρματα πρωτόκολλα, μπορεί να συναντήσεις τα 802.11n, 802.11ac έως και το πιο πρόσφατο, το 802.11ax ή αλλιώς το WiFi 6. Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με την εμβέλεια αλλά και την ταχύτητα που προσφέρουν κατά τη μεταφορά δεδομένων. Το ίδιο ισχύει και για τα dual-band routers συγκριτικά με τα tri-band routers, όπου τα δεύτερα ενσωματώνουν μια έξτρα μπάντα (band) στα 5GHz, επιτρέποντας πιο γρήγορες ταχύτητες αλλά και τη δυνατότητα να παρέχουν ασύρματη πρόσβαση σε περισσότερες συσκευές. 

Σε κάθε περίπτωση, εσύ θα πρέπει να φροντίσεις για ένα πράγμα: πως όλη η υποδομή mesh σου θα είναι από τον ίδιο κατασκευαστή ώστε να εξασφαλίσεις τη μέγιστη συμβατότητα μεταξύ των κόμβων και να αποφύγεις τυχόν προβλήματα επικοινωνίας.

Το μέλλον είναι τώρα

Είτε έχεις μία βασικού επιπέδου εγκατάσταση Wi-Fi, είτε δημιουργείς το έξυπνο σπίτι σου από το μηδέν, το δίκτυο mesh είναι η ιδανική επιλογή για σένα. Εύκολη εγκατάσταση, πλήρης ευελιξία και απόλυτη αξιοπιστία συνθέτουν το προφίλ μίας λύσης που θα σου επιτρέψει να ξενοιάσεις μια για πάντα σε ό,τι αφορά το οικιακό σου δίκτυο. Αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις μοντέλο, πλήθος access points ή κατασκευαστή βάσει των χαρακτηριστικών, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου να σε βοηθήσουν τόσο στην αγορά όσο και στην εγκατάσταση/setup.

Ψάχνεις κάτι διαφορετικό; Δες όλες τις επιλογές δικτύωσης σύμφωνα με τις ανάγκες σου!