Powerline: Τι είναι και πώς βελτιώνει το δίκτυο του σπιτιού σου

3 μήνες πριν
powerline front-back

Το smart home ως κόνσεπτ μπορεί να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τον τρόπο ζωής ενός ολόκληρου νοικοκυριού. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι να υπάρχει δικτυακή κάλυψη σε όλη την επιφάνεια του σπιτιού, κάτι που δεν είναι πάντα τόσο εύκολο ή τέλος πάντων δεδομένο. Σε σπίτια που έχουν μακρόστενο σχεδιασμό ή εκτείνονται σε περισσότερους από έναν ορόφους, η εμβέλεια του router δεν είναι δυνατόν να καλύψει κάθε δωμάτιο ή ακόμα κι αν το κάνει, σε κάποια εξ αυτών το σήμα θα είναι ασθενές και η σύνδεση αναξιόπιστη. Στην προσπάθειά τους να διευρύνουν το Wi-Fi τους, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε repeaters και extenders. Η πλειοψηφία των χρηστών ωστόσο, αγνοεί μία εύκολη και σχετικά οικονομική πρόταση που είναι διαθέσιμη εδώ και χρόνια: το powerline.

Τι είναι το powerline και τι προσφέρει;

Το powerline αποτελεί μία τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί το υπάρχον δίκτυο ηλεκτρικής εγκατάστασης ενός χώρου για τη μεταφορά δεδομένων. Έτσι είναι σε θέση να επεκτείνει την κάλυψη ενός δικτύου Wi-Fi χωρίς απώλειες στην ποιότητα του σήματος και εκπτώσεις στην ταχύτητα. Αποτελεί έναν εξαιρετικά εύχρηστο τρόπο να ενισχύσεις το οικιακό σου δίκτυο αφού το μόνο που απαιτείται, πέραν φυσικά του σχετικού εξοπλισμού, είναι ο χώρος σου να έχει ένα ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο και τίποτε παραπάνω.

Οι αντάπτορες powerline έχουν μικρό μέγεθος (είναι λίγο πιο μεγάλοι από έναν τυπικό φορτιστή) και τοποθετούνται σε οποιαδήποτε πρίζα. Δώσε προσοχή στο εξής: θα πρέπει να τους συνδέσεις απ’ ευθείας σε πρίζα χωρίς κάποια παρεμβολή ενδιάμεσα (π.χ. πολύπριζο, μπαλαντέζα κλπ). Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν και έξοδο τροφοδοσίας μάλιστα, έτσι ώστε η πρίζα που δεσμεύουν να μη χάνεται. Κάποιοι υποστηρίζουν ενσύρματη δικτύωση, διαθέτοντας θύρες Ethernet στις οποίες μπορείς να συνδέσεις συσκευές που δύσκολα μετακινούνται όπως π.χ. μία τηλεόραση ή ένα desktop σύστημα. Άλλοι προσφέρουν και Wi-Fi στα 2,4 GHz και τα 5 GHz λειτουργώντας σαν repeaters ή extenders για όλες τις υπόλοιπες συσκευές και τα gadgets σου.

Για τη δημιουργία ενός powerline χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο αντάπτορες: έναν κύριο, τον οποίο και θα συνδέσεις ενσύρματα στην πρίζα και το router σου και έναν δευτερεύοντα τον οποίο θα τοποθετήσεις στον χώρο του σπιτιού που κρίνεις πως το σήμα του Wi-Fi απαιτεί ενίσχυση. Το δίκτυο θα περάσει μέσω του δικτύου ηλεκτρικής εγκατάστασης του σπιτιού σου από τον κύριο αντάπτορα στον δευτερεύοντα και… αυτό ήταν όλο! Η διαχείριση του powerline σου γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσω app στο smartphone/tablet ή browser στον υπολογιστή σου, αν και άπαξ το ρυθμίσεις, δύσκολα θα χρειαστεί να ασχοληθείς εκ νέου μαζί του.

Γιατί powerline;

Έχεις αρκετούς λόγους να προτιμήσεις την τεχνολογία powerline αντί π.χ. των range extenders ή των repeaters. Οι βασικότεροι είναι οι εξής:

  • Ευκολία: Το βγάζεις από το κουτί, το βάζεις στην πρίζα, το συγχρονίζεις με το υπάρχον δίκτυό σου και παίζει. Τόσο απλά. Ένα powerline δίνει έμφαση στην ευκολία χρήσης και αποτελεί μακράν τον πιο φιλικό για ‘σένα τρόπο να επεκτείνεις το Wi-Fi σου.
  • Αξιοπιστία: Το powerline χρησιμοποιεί την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού σου για να μεταφέρει δεδομένα. Ως εκ τούτου, το σήμα κάθε αντάπτορα είναι σταθερό ενώ το ίδιο ισχύει και με τις ταχύτητες μεταφοράς των πληροφοριών.
  • Ευελιξία: Τέλος στις σπαζοκεφαλιές σχετικά με το πώς θα βελτιώσεις την κάλυψη του δικτύου σου. Με ένα powerline θα το κάνεις εύκολα και γρήγορα, φτάνει να υπάρχει πρίζα στο δωμάτιο που σε ενδιαφέρει. Τι πιθανότητες υπάρχουν να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο;
  • Επεκτασιμότητα: Το αρχικό σου powerline θα αποτελείται κατά πάσα πιθανότητα από δύο αντάπτορες. Θες να προσθέσεις κι έναν τρίτο; Κι έναν τέταρτο; Κανένα απολύτως πρόβλημα. Άπαξ και το ηλεκτρικό δίκτυο είναι το ίδιο, σύνδεσε όσους θες!
  • Αμεσότητα: Όλα τα παραπάνω θα τα κάνεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί η παραμικρή αλλαγή στο σπίτι σου. Όποια κι αν είναι η διαρρύθμισή του, όποιο κι αν είναι το προφίλ των τοίχων. Ούτε τρύπες, ούτε ηλεκτρολόγοι, ούτε τίποτα.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις σε ό,τι αφορά την τεχνολογία powerline, είναι η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν τα δεδομένα μέσω των καλωδίων του σπιτιού σου: αν και σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις προβλήματα, όσο πιο μεγάλη είναι εκείνη, τόσο περισσότερες θα είναι οι απώλειες στην ποιότητα του σήματος (κάτι που ισχύει λίγο-πολύ με τα πιο πολλά αν όχι όλα τα καλώδια).

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αντάπτορες;

Με μια πρώτη ματιά στην αγορά όμως, ενδεχομένως να σε πιάσει… σύγκρυο στη θέα όλων αυτών των διαφορετικών προτάσεων powerline. Ίσως να αναρωτιέσαι προς τι όλα αυτά τα μοντέλα όταν αυτό που προσφέρουν είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο. Αρχικά έχουμε υλοποιήσεις από διάφορους κατασκευαστές, διαφορετικά στάνταρ κρυπτογράφησης κ.α. οπότε σε πρώτη φάση μάθε λίγα περισσότερα γι’ αυτούς ώστε να επιλέξεις το brand που σου ταιριάζει. Από εκεί και πέρα, θα δεις ότι κάθε αντάπτορας προσφέρει και διαφορετική μέγιστη ταχύτητα. Μην το παρακάνεις: επίλεξε σειρά που να καλύπτει τις ανάγκες σου, ειδάλλως θα πληρώνεις για ταχύτητες που δεν θα σου χρειάζονται. Αν ασχολείσαι απλά με browsing, τότε τα 200 Mbps θα είναι εντάξει. Για streaming και gaming θα σου προτείναμε να ανέβεις στα 600 Mbps ενώ αν θες πραγματικά κορυφαίες εμπειρίες, είσαι από gigabit (1000 Mbps) και πάνω.

Αφού τοποθετήσεις το router σου (όσο πιο κεντρικά στο σπίτι γίνεται), έλεγξε προσεκτικά την ισχύ του σήματος, τις ταχύτητες και το latency της σύνδεσής σου στα δωμάτια του σπιτιού, επιμένοντας στις πιο απομακρυσμένες γωνίες και δίχως να ξεχάσεις τα μπαλκόνια/αυλές. Κράτα σημειώσεις και δες σε ποιους χώρους πρέπει να επέμβεις. Αν σε αυτούς υπάρχουν συσκευές που μετακινούνται δύσκολα, σημείωσε να προτιμήσεις αντάπτορες με θύρες Ethernet για ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία. Έχοντάς τους στα χέρια σου, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους και ολοκλήρωσε τη διαδικασία ενεργοποίησης και συγχρονισμού. Οι περισσότεροι αντάπτορες είναι τύπου plug & play και δεν χρειάζονται τίποτε παραπάνω πέραν του να συνδεθούν στο router. Ακόμα κι έτσι όμως, αφιέρωσε λίγο χρόνο προκειμένου να εξοικειωθείς με το συνοδευτικό app τους, τις ρυθμίσεις και τις λειτουργίες που προσφέρει αυτό, ώστε να προσαρμόσεις τη λειτουργία τους στα μέτρα σου.

Η δύναμη του powerline

Το powerline θα σου δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνεις το δίκτυό σου εύκολα και γρήγορα, απολαμβάνοντας σπουδαίες ταχύτητες. Το Wi-Fi είναι το Α και το Ω ενός smart home: εξασφάλισε λοιπόν ότι το έξυπνο σπίτι σου θα έχει τη δικτύωση που χρειάζεται.

Ψάχνεις κάτι διαφορετικό; Δες όλες τις επιλογές δικτύωσης σύμφωνα με τις ανάγκες σου!