WiFi extender vs repeater: Τι είναι, πως λειτουργούν, ποιες διαφορές έχουν

2 μήνες πριν
no wifi signal wooden plate

Στους ψηφιακούς καιρούς που διανύουμε, το ισχυρό και αξιόπιστο σήμα Wi-Fi αποτελεί την «ψυχή» κάθε έξυπνου σπιτιού. Το οικιακό σου δίκτυο είναι πολλά περισσότερα από κάτι που απλά «υπάρχει» στον χώρο. Είναι ο ούριος άνεμος στα πανιά των συσκευών του οικοσυστήματος smart home σου, αυτό που διασφαλίζει πως τα πάντα, από τους θερμοστάτες και τις κάμερες, μέχρι τα φώτα και την οικοσκευή, θα λειτουργούν όπως πρέπει. Αν το καλοσκεφτείς, το γεγονός πως ένα τόσο πολυσχιδές σύστημα βασίζεται σε μία και μόνο συνθήκη -αυτή του αξιόπιστου Wi-Fi- είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό…

Τα πράγματα ωστόσο συχνά δεν είναι τόσο ομαλά όσο θα ήθελε κάποιος και έτσι, το φαινόμενο των νεκρών ζωνών ή/και του αδύναμου σήματος δεν είναι δα και τόσο σπάνιο. Εδώ λοιπόν υπεισέρχονται τα WiFi extenders και τα WiFi repeaters, συσκευές που έχουν ως στόχο την επέκταση της κάλυψης του ασύρματου, οικιακού σου δικτύου. Αν και πολύς κόσμος θεωρεί πως extenders και repeaters είναι πρακτικά το ένα και το αυτό, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές κατηγορίες συσκευών. Σύμφωνοι έχουν κι οι δύο τον ίδιο στόχο (επέκταση εμβέλειας Wi-Fi) αλλά το πετυχαίνουν εντελώς διαφορετικά, προσφέροντας και άλλα πλεονεκτήματα.

Τι είναι τα WiFi extenders και τι τα WiFi repeaters; Πώς λειτουργούν; Τι διαφορές έχουν; Πού υπερτερούν τα μεν και πού τα δε; Και κυρίως, πότε αξίζει να προτιμήσεις κάποιο εκ των δύο;

Πρώτα απ’ όλα και πριν από οτιδήποτε άλλο, αξίζει τον κόπο να βεβαιωθείς ότι όντως χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός extender ή repeater. Μήπως το modem router σου για παράδειγμα μπορεί να σε καλύψει χωρίς να χρειαστεί να επενδύσεις σε μία ακόμα συσκευή; Δοκίμασε φερ’ ειπείν να το τοποθετήσεις όσο πιο κεντρικά γίνεται στο σπίτι σου και εξέτασε την κάλυψή του. Όλες οι δικτυακές συσκευές (modem router, extenders, repeaters, mesh κ.α.) έχουν κυκλική/σφαιρική κάλυψη, οπότε με την κατάλληλη τοποθέτηση ενδεχομένως να είσαι σε θέση να κάνεις τη δουλειά σου. Αν το modem router σου είναι παλιό, σκέψου σοβαρά την αγορά ενός καινούριου που χάρη στις υψηλότερες ταχύτητες και τα νεότερα πρωτόκολλα, θα ενισχύσει την εμπειρία σύνδεσής σου. Αν τίποτα από αυτά δεν δουλέψει, τότε ναι, η αγορά ενός extender ή ενός repeater πιθανότατα είναι το επόμενο βήμα σου.

WiFi extenders/repeaters: τι κάνουν;

Πάμε όμως στο προκείμενο και ας αρχίσουμε από τα βασικά. Όπως προείπαμε, τα extenders και τα repeaters κάνουν λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα: επεκτείνουν την εμβέλεια του οικιακού -ή επαγγελματικού- δικτύου Wi-Fi σου. Αυτό που διαφέρει, είναι ο τρόπος με τον οποίο το καταφέρνουν. Πολύ περιληπτικά, τα extenders συνδέονται στο υπάρχον δίκτυό σου και κατόπιν δημιουργούν ένα δεύτερο. Τα repeaters συνδέονται στο Wi-Fi σου, αναμεταδίδοντας κατόπιν το σήμα του. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε όμως μία πιο επισταμένη ματιά στο καθένα;

WiFi Extenders: πώς λειτουργούν;

Τα Wi-Fi extenders συνδέονται στο υπάρχον δίκτυο του σπιτιού σου ενσύρματα. Ναι, για να χρησιμοποιήσεις ένα extender θα χρειαστείς καλώδιο από το modem router σου σε αυτό -θα πρέπει να τραβήξεις καλώδιο, εκτός κι αν υπάρχει σχετική υποδομή στον χώρο σου. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως ακριβώς χάρη στην ενσύρματη λειτουργία του, δεν καταλαβαίνει από χοντρούς τοίχους και κάθε λογής παρεμβολή, ωστόσο έχε κατά νου πως όσο πιο μακρύ είναι αυτό, τόσο περισσότερες θα είναι οι απώλειες. Η εγκατάσταση και ρύθμιση ενός extender απαιτεί λίγη δουλίτσα από πλευράς σου (το εγχειρίδιο και οι οδηγίες του κατασκευαστή θα σε βοηθήσουν σημαντικά) αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Ένα extender είναι τέλειο για την περίπτωση που θες να ενισχύσεις το σήμα σε άλλο όροφο (π.χ. στο υπόγειο ή τη σοφίτα/τα υπνοδωμάτια).

WiFi Repeaters: πώς λειτουργούν;

Ένα WiFi repeater συνδέεται ασύρματα στο υπάρχον δίκτυο Wi-Fi σου προκειμένου να επεκτείνει την εμβέλεια του. Ο τρόπος λειτουργίας του δεν είναι τραγικά πολύπλοκος. Ένα repeater περιλαμβάνει επί της ουσίας δύο ασύρματα routers: ένα για τη λήψη του σήματος και ένα για την αναμετάδοσή του. Αν και τα repeaters είναι σε γενικές γραμμές φθηνότερα και πολύ πιο εύχρηστα (plug and play) από τα extenders, δεν είναι σε θέση να αποφύγουν τις απώλειες στην ταχύτητα που αγγίζουν ακόμα και το 50% αν μιλάμε για single-band λύση. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα και το ίδιο κανάλι για τη λήψη και τη μετάδοση του σήματος. Αντίθετα, οι dual-band προτάσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα, αφού λαμβάνουν το σήμα σε μία συχνότητα και το μεταδίδουν από την άλλη.

WiFi extender vs WiFi repeater: Πού χρησιμοποιώ το καθένα;

Έχοντας αποσαφηνίσει τις διαφορές μεταξύ extender και repeater, πάμε να δούμε πού θα σε βοηθήσει το καθένα. Να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το ποιο εκ των δύο θα χρησιμοποιήσεις στο smart home σου: η επιλογή σου θα εξαρτηθεί από την εκάστοτε κατάσταση. Ένα extender είναι εξαιρετική επιλογή για την περίπτωση που θες να ενισχύσεις το σήμα Wi-Fi σου σε έναν άλλο όροφο, οπότε και ανάμεσα σε αυτό και το modem router, θα μεσολαβεί χοντρή τσιμεντένια πλάκα: η ενσύρματη σύνδεσή του θα σου χαρίσει άριστο σήμα χωρίς απώλειες. Ένα repeater από την άλλη, θα σου δώσει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε χώρους όπως το γκαράζ, η βεράντα ή ο κήπος, επιτρέποντάς σου να τους πλαισιώσεις με έξυπνες συσκευές χωρίς να ανησυχείς για τυχόν αδύναμο Wi-Fi.

Τι να προσέξω; Πώς να διαλέξω μοντέλο;

Κλείνοντας, θα μας επιτρέψεις να σου προσφέρουμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο για τον χώρο, το budget και τις ανάγκες σου.

  • Brand: Επίλεξε λύση από κατασκευαστή που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι, προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αν μάλιστα φροντίσεις έτσι ώστε όλος ο δικτυακός εξοπλισμός σου να είναι από την ίδια εταιρεία, θα απολαύσεις καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εμπειρία διαχείρισης. Υπάρχουν πολλοί αξιόπιστοι κατασκευαστές εκεί έξω, όπως TP-LINK, D-LINK, XIAOMI, AVM, DEVOLO και άλλοι.
  • Ρυθμίσεις: Κάνε την έρευνά σου για το περιβάλλον χρήστη που προσφέρει η εκάστοτε λύση. Ιδανικά θα πρέπει να είσαι σε θέση να ρυθμίσεις κάθε παράμετρο και να έχεις πλήρη εικόνα της λειτουργίας του WiFi extender/repeater σου.
  • Ασφάλεια: Φρόντισε το προϊόν που θα διαλέξεις να έρχεται με πλήρεις επιλογές κρυπτογράφησης δεδομένων (WEP, WPA, WPA2, WPA3 κλπ) για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ό,τι άλλη λειτουργία ασφάλειας υπάρχει, είναι ευπρόσδεκτη.
  • Κάλυψη: Δες προσεκτικά τι αναφέρει ο κάθε κατασκευαστής όσον αφορά στην εμβέλεια ενός WiFi extender/repeater. Εξέτασε τον χώρο σου (μία κάτοψη βοηθά), εντόπισε τυχόν πηγές παρεμβολών (φούρνοι μικροκυμάτων, μεταλλικά αντικείμενα κλπ) και βεβαιώσου ότι η επιλογή σου θα κάνει πράγματι τη διαφορά. Τυχόν υποστήριξη Wi-Fi 6, dual band (2,4 GHz/ 5GHz) είναι φυσικά ευπρόσδεκτες.

Τα WiFi extenders και WiFi Repeaters είναι μια φθηνή, ευέλικτη, plug 'n' play λύση για να καλύψεις τις "νεκρές" ζώνες και το αδύναμο σήμα στο σπίτι σου, αφού στόχο έχουν να επεκτείνουν το σήμα Wi-Fi του modem/router σου. Οι επιλογές που υπάρχουν θα καλύψουν σίγουρα τις ανάγκες του χώρου σου αλλά και το budget σου. Σε περίπτωση που έχεις την οποιαδήποτε απορία, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι πάντα στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουν και να ξεδιαλύνουν το τοπίο.

Ψάχνεις κάτι διαφορετικό; Δες όλες τις επιλογές δικτύωσης σύμφωνα με τις ανάγκες σου!