Οι 3+1 λόγοι για να μετατρέψεις το σπίτι σου σε smart home

6 μήνες πριν
smart home with fiber optics

Το smart home, το περίφημο έξυπνο σπίτι, έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί κόνσεπτ που επανέρχεται στο προσκήνιο σε κάθε μεγάλη έκθεση τεχνολογίας. Τουναντίον, μιλάμε για μία τεχνολογία που κερδίζει διαρκώς έδαφος, διεισδύοντας αργά αλλά σταθερά στα νοικοκυριά. Το έξυπνο σπίτι ουσιαστικά έρχεται να προσεγγίσει τον τρόπο ζωής μίας οικογένειας εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι οι παραδοσιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ως τώρα, προσφέροντας ωστόσο σημαντικά πλεονεκτήματα και έχοντας τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές των μελών της.

Στόχος μας στο G Blog είναι να σε φέρουμε πιο κοντά με τις σύγχρονες τεχνολογίες παρουσιάζοντάς σου στην πράξη όλα όσα έχει να σου προσφέρει το smart home και εξηγώντας σου πώς θα μετατρέψεις και το δικό σου σε τέτοιο, βήμα προς βήμα. Για να κατανοήσεις ευκολότερα τα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου σπιτιού, εμείς στα χωρίσαμε σε τέσσερις κατηγορίες, εξετάζοντας την καθεμία ξεχωριστά. Έλα να τις δούμε.

Άνεση

Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να γνωρίζεις για το smart home, είναι πως ακόμα κι αν με μια πρώτη ματιά σου φαίνεται πολύπλοκο, έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής σου, προσφέροντάς σου έξτρα ευκολία και άνεση. Όλες οι συσκευές που απαρτίζουν ένα έξυπνο σπίτι, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε έναν βαθμό αυτόνομα, γλιτώνοντάς σε από επιπρόσθετες κινήσεις και επιτρέποντάς σου να αφιερωθείς ψυχί τε και σώματι σε αυτά που πραγματικά μετρούν για ‘σένα.

Να σου δώσουμε μερικά παραδείγματα. Μόλις τελείωσες τη δουλειά για την ημέρα και αφήνεις το γραφείο σου με προορισμό το σαλόνι. Με το που κατέβεις τη σκάλα, συνειδητοποιείς πως ξέχασες το φως ανοιχτό. Μετά από μία μέρα εξοντωτικής δουλειάς, είμαστε σίγουροι πως το τελευταίο που θες, είναι να ανέβεις ξανά τα σκαλιά. Το έξυπνο σπίτι σου όμως έχει τη λύση, επιτρέποντάς σου να σβήσεις τα φώτα του γραφείου -όπως επίσης και να ρυθμίσεις τα φώτα σε κάθε δωμάτιο- από το app του smartphone σου εφόσον έχεις εγκαταστήσει smart λάμπες και φωτιστικά. Είσαι αραχτός/ή στον καναπέ και ετοιμάζεσαι να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική ή την ταινία που είχες εδώ και μήνες στη λίστα σου. Το να αφήσεις τη θαλπωρή του καναπέ για να ρυθμίσεις τις led ταινίες και τον κρυφό φωτισμό πίσω από την TV ή να ανοίξεις τα multiroom ηχεία σου μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός, εκτός φυσικά κι αν έχεις έναν προσωπικό σου βοηθό (βλ. Alexa, Google Assistant κλπ) οπότε θα κάνεις τη δουλειά σου άνετα με μια απλή προφορική εντολή. Τρίτο παράδειγμα; Λείπεις συχνά εκτός σπιτιού για πολλές ώρες με αποτέλεσμα το κατοικίδιό σου να είναι μόνο του. Με συσκευές όπως smart ταΐστρες, ποτίστρες και παιχνίδια έχεις τη σιγουρία ότι δεν θα του λείψει τίποτα μέχρι να επιστρέψεις.  

Smart home σημαίνει άνεση!

Ασφάλεια

Το σπίτι σου είναι το «κάστρο» σου και ένα έξυπνο σπίτι θα σου επιτρέψει να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, είτε βρίσκεσαι εντός αυτού, είτε είσαι εκτός -σε δουλειά, βόλτα, υποχρεώσεις ή διακοπές. Υπάρχει, βλέπεις, μία ολόκληρη κατηγορία έξυπνων προϊόντων που είναι αφιερωμένη σε συστήματα ασφαλείας τα οποία θα θωρακίσουν τον χώρο σου απέναντι σε κάθε λογής απειλή.

Ποιος είπε ότι χρειάζεσαι μια περιουσία και πολύπλοκες εγκαταστάσεις για να έχεις πάντα εικόνα των όσων συμβαίνουν στο σπίτι σου; Οι έξυπνες κάμερες που καλύπτουν πια τόσο εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, διαθέτουν προηγμένες λειτουργίες όπως π.χ. ανίχνευση κίνησης, ενημερώσεις χρήστη, αυτόματη εγγραφή εικόνας/ήχου τοπικά ή/και στο cloud, αμφίδρομη επικοινωνία, μέχρι και σειρήνα. Το μόνο που έχεις, είναι να φροντίσεις να καλύψεις επαρκώς τον χώρο σου και θα έχεις εικόνα του 24/7, ό,τι κι αν συμβεί (χρησιμεύουν και για την παρακολούθηση κατοικίδιων όσο εσύ λείπεις κατά τη διάρκεια της ημέρας). Αν μάλιστα τις πλαισιώσεις και με ένα σύστημα συναγερμού, τότε θα έχεις μία απόλυτα ολοκληρωμένη λύση, από αυτές που μια-δυο δεκαετίες πριν, προ smart home, απαιτούσαν μία διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση.

Μια άλλη πρόταση είναι το combo έξυπνου κουδουνιού και κλειδαριάς. Περιμένεις delivery στο σπίτι αλλά δεν είναι κανείς μέσα για να το παραλάβει; Με ένα έξυπνο κουδούνι, θα είσαι σε θέση να δεις live στο κινητό σου ποιος σου χτυπά την πόρτα και να επικοινωνήσεις μαζί του. Ζήτα του να αφήσει την παραγγελία σου στο ντουλαπάκι δίπλα στην είσοδο και ταυτόχρονα ξεκλείδωσέ το μέσω του σχετικού app. Ναι, πάλι από το κινητό σου, ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό!

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το έξυπνο σπίτι είναι και ένα περιβαλλοντικά υπεύθυνο σπίτι. Όπως θα διαπιστώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που αποφασίσεις να υιοθετήσεις τη σχετική τεχνολογία, ένα από τα βασικά γνωρίσματα του smart home είναι η έξυπνη και αποδοτική διαχείριση πόρων όπως π.χ. νερού και ενέργειας.

Θα σε πάμε στα παραδείγματα που δώσαμε στην πρώτη ενότητα του κειμένου. Συνδύασε τα έξυπνα φώτα με αισθητήρες κίνησης και θα διασφαλίσεις πως αυτά δεν θα καίνε τσάμπα σε δωμάτια που δεν βρίσκεται κανείς. Προγραμμάτισε τον έξυπνο θερμοστάτη να λειτουργεί βάσει της ώρας της ημέρας, της θερμοκρασίας που επικρατεί έξω και του δωματίου που βρίσκονται τα μέλη της οικογένειας για να αποφύγεις σπατάλη αερίου ή πετρελαίου. Σύνδεσε τις ηλεκτρικές σου συσκευές μέσω έξυπνων πριζών για να γλιτώσεις μια για πάντα την ενέργεια-φάντασμα που συνεχίζουν να καταναλώνουν οι πρώτες ακόμα κι όταν βρίσκονται σε stand by.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά μερικές μόνο ιδέες σχετικά με το πώς ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια. Αν προσθέσεις και τα «βαριά χαρτιά», δηλαδή την οικοσκευή με τα έξυπνα προγράμματα πλύσης πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων που ζυγίζουν το κάθε φορτίο και τα ψυγεία με τζάμι στην πόρτα που βάζουν τέλος στο άσκοπο άνοιγμα της πόρτας, τότε μιλάμε για πραγματική… επανάσταση!

Έξυπνη δικτύωση

Για το τέλος αφήσαμε τη δικτύωση. Πόσες φορές δεν σου έχει τύχει να βρίσκεσαι σε κάποιο σπίτι (ελπίζουμε όχι στο δικό σου) στο οποίο ναι μεν να υπάρχει Wi-Fi αλλά το σήμα να είναι τόσο ασθενές που ουσιαστικά να καθίσταται άχρηστο; Πολλές. Το έξυπνο σπίτι όμως έχει τον τρόπο να λύνει και αυτού του τύπου τα προβλήματα και μάλιστα δίνοντας στον χρήστη την ευκαιρία να αποφασίσει ο ίδιος τον τρόπο. Η δικτύωσή του είναι απλά κορυφαία χάρη σε μια σειρά ενσύρματων και ασύρματων τεχνολογιών (βλ. mesh Wi-Fi, powerlines, access points, switches, extenders και repeaters) ενώ με πρότυπα όπως το Matter, το Thread, το Bluetooth LE και το Wi-Fi 6 όλες οι συσκευές συνδέεονται μεταξύ τους σε ένα smart οικοσύστημα.

Σε ένα σπίτι άλλωστε όλες οι smart συσκευές, από την τηλεόραση και το ψυγείο, μέχρι τη ζυγαριά και τη ρομποτική σκούπα, απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως το οικιακό δίκτυο είναι εξίσου σημαντικό με το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού. Συνδυαστικά δε με λύσεις όπως οι έξυπνες πρίζες που περιγράψαμε παραπάνω, σου προσφέρεται η δυνατότητα να κάνεις «έξυπνη» οποιαδήποτε συσκευή.

Σκέψου έξυπνα

Οι δυνατότητες που προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι είναι ανεξάντλητες και στο G Blog θα σε βοηθήσουμε να τις ανακαλύψεις όλες! Διάβασε προσεκτικά τους οδηγούς μας και μη διστάσεις να επισκεφθείς τα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ όπου οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί μας θα σου λύσουν κάθε απορία!