Όλα όσα χρειάζεσαι για ένα άνετο smart home

6 μήνες πριν
tablet screen with smart home app

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο G Blog, οι βασικοί λόγοι για να βάλεις στη ζωή σου τη λογική του έξυπνου σπιτιού έχουν να κάνουν με την άνεση και την ασφάλεια αυτών που μένουν μέσα, τη συνδεσιμότητα των συσκευών τους ανά πάσα στιγμή και φυσικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του smart σπιτιού, είναι οι ανέσεις που προσφέρει σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Και αυτό θα αναλύσουμε σήμερα. Εξάλλου ένα από τα βασικά γνωρίσματά του είναι το γεγονός πως μπορεί και προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής της οικογένειας, μαθαίνοντας από τις συνήθειές τους προκειμένου να κάνει απλούστερη την καθημερινότητά τους. Με ποιους τρόπους ή, ορθότερα, με τη βοήθεια ποιων συσκευών και συστημάτων τα καταφέρνει όμως; Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά στον εξοπλισμό που θα χρειαστείς, έτσι ώστε το σπίτι σου να γίνει πιο έξυπνο και να είναι σε θέση να αναλάβει τις σωστές πρωτοβουλίες, αφήνοντάς σου χρόνο και καθαρό μυαλό ώστε να ασχοληθείς με αυτά που πραγματικά σε γεμίζουν;

Έξυπνες λάμπες

Οι έξυπνες λάμπες αποτελούν ενεργειακά αποδοτικές λύσεις φωτισμού με δυνατότητα απομακρυσμένου χειρισμού μέσω smartphone, έξυπνου ηχείου (π.χ. homepod) ή ενός αποκλειστικού hub. Οφείλουν το οικονομικό τους προφίλ, τόσο στην τεχνολογία LED, όσο και στις δυνατότητες ασύρματου ελέγχου. Είναι είτε μονόχρωμες, είτε πολύχρωμες και διαθέτουν λειτουργία προσαρμογής φωτεινότητας (ενδεχομένως και χρώματος) καθώς επίσης και προγραμματισμού λειτουργίας. Ανάλογα το μοντέλο που θα επιλέξεις, μπορεί να είναι συμβατό με έναν ή περισσότερους voice assistants, οπότε εν τοιαύτη περιπτώσει θα το ενσωματώσεις εύκολα στο smart home σου, γι’ αυτό φρόντισε να επενδύσεις στο σωστό μοντέλο. Αν η επιλογή που θα κάνεις έχει και Wi-Fi, τότε θα γλιτώσεις και από την ανάγκη αγοράς και χρήσης ενός κεντρικού hub (αφού οι λάμπες θα συνδεθούν κατ’ ευθείαν στο δίκτυό σου).

Έξυπνες ταινίες LED

Οι έξυπνες ταινίες LED είναι μία ευέλικτη λύση φωτισμού σε σχήμα ταινίας. Φαντάσου τα φώτα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για να στολίσουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά σε μία πιο… smart εκδοχή. Ο χειρισμός τους γίνεται μέσω smartphone ή voice assistant ενώ θα τα εκμεταλλευτείς σε πλήθος περιστάσεων αφού τοποθετούνται παντού, εσωτερικά ή εξωτερικά. Αν έχεις δει απαλό φωτισμό πίσω από smart TVs, γραφεία, βιβλιοθήκες και αναρωτιέσαι από που προέρχεται, κάπου εκεί κρύβεται μια smart LED ταινία! Και εδώ, οι δυνατότητές τους εξαρτώνται από το μοντέλο που θα διαλέξεις. Συνήθως προσφέρουν λειτουργίες ρύθμισης χρώματος και φωτεινότητας, επιλογής εφέ φωτισμού και προγραμματισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι η ευελιξία αφού μπορείς να τις κόψεις στο μέγεθος που επιθυμείς καλύπτοντας έτσι με απόλυτη ακρίβεια τις ανάγκες σου. Βεβαιώσου απλά ότι είναι συμβατές με το οικοσύστημα smart home που έχεις επιλέξει για το σπίτι σου.

Έξυπνοι διακόπτες φωτισμού

Αν θες μία πραγματικά high-tech λύση για το σπίτι σου, τότε οι έξυπνοι διακόπτες φωτισμού είναι ό,τι πρέπει. Στην πράξη μιλάμε για διακόπτες σαν κι αυτούς που έχεις, αν και κομματάκι πιο stylish αφού η επιφάνειά τους είθισται να είναι εξ ολοκλήρου γυάλινη. Οι συγκεκριμένοι ωστόσο προγραμματίζονται ελεύθερα (on/off, dimmer κ.α.) ανάλογα με το τι θες να κάνουν. Βασίζονται σε τεχνολογία αφής προσφέροντας έτσι μία ασυναγώνιστη αίσθηση, ενώ ενδέχεται να φωτίζονται αυτόματα, με το που φέρεις κοντά τους το χέρι σου! Οι έξυπνοι διακόπτες που προορίζονται για θερμοστάτη έρχονται με ψηφιακή ένδειξη και ρύθμιση θερμοκρασίας. Αν θες να είσαι σίγουρος για την επιλογή σου, μπορείς να προτιμήσεις μοντέλο με ηχητική επιβεβαίωση αποδοχής εντολής, την οποία εν καιρώ μπορείς να απενεργοποιήσεις φυσικά.

Έξυπνος φωτισμός εξωτερικών χώρων

Οι λύσεις έξυπνου φωτισμού εξωτερικών χώρων είναι σχεδιασμένες για κήπους, αυλές, εισόδους σπιτιών και λοιπές παρεμφερείς τοποθεσίες. Χάρη στις προηγμένες λειτουργίες τους που περιλαμβάνουν απομακρυσμένο έλεγχο, δυνατότητα προγραμματισμού και άλλους αυτοματισμούς, είναι εξαιρετικά οικονομικές και ευέλικτες, επιτρέποντάς σου να τις χρησιμοποιείς όταν και όποτε τις χρειάζεσαι. Κάποια συστήματα μάλιστα διαθέτουν ανιχνευτές κίνησης, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται αυτόματα, όταν απαιτείται. Μπορείς να τοποθετήσεις εξωτερικό smart φωτισμό στον κήπο για να δημιουργήσεις μια cozy ατμόσφαιρα όταν χαλαρώνεις, να φωτίσεις διαδρόμους και μονοπάτια εντός της αυλής για να βρίσκουν οι επισκέπτες εύκολα το δρόμο ή να διαμορφώσεις έτσι τα φώτα ώστε να μαζεύεσαι με φίλους σου. Σε κάθε περίπτωση θα μπορείς να τα ελέγχεις από την άνεση του smartphone σου ή με μία εντολή στον voice assistant σου (γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση: να είναι συμβατά με το οικοσύστημα που έχεις επιλέξει για το smart home σου). Αν μάλιστα θες μία πραγματικά… fun λύση, δεν έχεις παρά να προτιμήσεις επιλογή με πολλαπλά χρώματα για καταστάσεις που παραπέμπουν σε πάρτι.

Έξυπνα φωτιστικά

Ό,τι ισχύει λίγο-πολύ για τις έξυπνες λάμπες, ισχύει και για τα έξυπνα φωτιστικά εσωτερικού χώρου. Πρόκειται για λύσεις που θα σου επιτρέψουν να γεμίσεις φως τον χώρο σου εύκολα και αποδοτικά. Τα έξυπνα φωτιστικά μπορεί να είναι λύσεις που τοποθετείς στην οροφή ή τους τοίχους (και άρα δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις έξυπνες λάμπες), όμως στην αγορά θα βρεις και ουκ ολίγες επιτραπέζιες προτάσεις. Αυτές οι τελευταίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν άρδην την καθημερινότητά σου, εξασφαλίζοντάς σου άψογη φροντίδα ματιών, χάρη στις έξυπνες λειτουργίες τους όπως π.χ. την αυτόματη προσαρμογή θερμοκρασίας φωτός (τέλεια για εσένα που περνάς ώρες επί ωρών στο γραφείο σου διαβάζοντας ή χρησιμοποιώντας υπολογιστή). Σε πλήθος designs με προτάσεις από κορυφαίους κατασκευαστές όπως η XIAOMI και η YEELIGHT, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις κάποια που να ταιριάζει στον χώρο σου.

Voice assistants

Οι έξυπνοι βοηθοί ή voice assistants είναι προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ερωτήσεις και εντολές, να εκτελούν μία ευρεία γκάμα ενεργειών και να παρέχουν απαντήσεις χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των ανθρώπων. Στην πράξη ο voice assistant αποτελεί την «καρδιά» ενός οικοσυστήματος έξυπνου σπιτιού. Είναι ενσωματωμένος σε διάφορες συσκευές, από smartphones μέχρι ηχεία, ενώ χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το cloud για την πρόσβασή του σε πληροφορίες -κάτι που πρακτικά του επιτρέπει να αντλεί τα δεδομένα του από αχανείς βάσεις δεδομένων. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός έξυπνου βοηθού δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα αλληλεπίδρασής του τόσο με τον χρήστη, όσο και με άλλες έξυπνες συσκευές. Ως εκ τούτου, είναι εκείνος που «αποκωδικοποιεί» τις εντολές του πρώτου, φροντίζοντας να μεταφερθούν στις δεύτερες. Οι πιο γνωστοί voice assistants είναι οι Alexa (AMAZON), Siri (APPLE), GOOGLE Assistant (GOOGLE) και Cortana (MICROSOFT) ενώ οι αντίστοιχες συσκευές τους όπως το APPLE HomePod, το GOOGLE Nest και το AMAZON Echo Dot μοιάζουν με κομψά ηχεία που ενσωματώνονται σε κάθε χώρο.

Έξυπνη φροντίδα για το κατοικίδιο

Το έξυπνο σπίτι αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας και όταν λέμε «όλα», το εννοούμε. Τα κατοικίδια δεν θα μπορούσαν να μείνουν απ’ έξω λοιπόν, με την τεχνολογία να έχει φροντίσει και για το δικό τους ευ ζην. Οι συσκευές που προσφέρουν έξυπνη φροντίδα κατοικίδιου, είναι εργαλεία που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των μικρών σας φίλων αλλά και του χρόνου που περνάτε μαζί τους. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια πλειάδα προτάσεων, από έξυπνες ταΐστρες και συστήματα αμφίδρομης επικοινωνίας με εικόνα και ήχο για όταν βρίσκεσαι εκτός, μέχρι δοχεία ακαθαρσιών με αυτόματο καθάρισμα, έξυπνα κολάρα με συσκευές εντοπισμού GPS, tags και παρακολούθησης δεικτών υγείας που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις εις βάθος τη συμπεριφορά και τις ανάγκες του κατοικίδιού σου.

Ακόμα να κάνεις το σπίτι σου smart; Δες 4 βασικούς λόγους για να ξεκινήσεις!