Επιλογή Voice Assistant: Τι πρέπει να ξέρεις για τους smart προσωπικούς βοηθούς

2 εβδομάδες πριν
smart voice assistants alexa, siri, google assistant, bixby

Οι έξυπνοι προσωπικοί ή ψηφιακοί βοηθοί αποτελούν το «πρόσωπο» της κάθε πλατφόρμας smart home. Δεν είναι παρά ένα σύνολο αλγορίθμων και προγραμμάτων, σχεδιασμένα να παρέχουν πληροφορίες και να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές για λογαριασμό των χρηστών. Βασίζονται σε μία πρώιμη μορφή τεχνητής νοημοσύνης η οποία τους επιτρέπει να συνδυάζουν πληροφορίες προκειμένου να ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων. Ένας ψηφιακός βοηθός μπορεί να κάνει τη διαχείριση του έξυπνου σπιτιού σου ακόμα πιο εύκολη και άνετη, επιτρέποντάς σου να αλληλεπιδράσεις μαζί του με πολλούς περισσότερους τρόπους -τους περισσότερους εκ των οποίων δεν έχεις καν φανταστεί.

Πλατφόρμα Voice Assistant

Η επιλογή ψηφιακού βοηθού δεν είναι ακριβώς ελεύθερη. Βλέπεις, η κάθε πλατφόρμα smart home έρχεται με τον δικό της: το APPLE Home έχει τη Siri, το GOOGLE Nest έχει τον GOOGLE Assistant, το SAMSUNG SmartThings έχει τη Bixby ενώ η AMAZON Alexa έχει την ομώνυμη βοηθό. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ο προσωπικός σου βοηθός θα είναι εκείνος που διαθέτει το εκάστοτε οικοσύστημα, οπότε η επιλογή του πρώτου εξαρτάται απολύτως από την επιλογή του δεύτερου.

Ηχεία Voice Assistant

Αντίστοιχες επιλογές θα χρειαστεί να κάνεις και στον τομέα του hardware όπου κάθε πρόταση έρχεται με συγκεκριμένες λύσεις, προκειμένου εκτός από τις δυνατότητες του προσωπικού ψηφιακού βοηθού, να εκμεταλλευτείς και όλα τα πλεονεκτήματα ενός ηχείου. Εννοείται ότι οι επιλογές στο χώρο του GOOGLE Assistant ακολουθεί το ανοιχτό οικοσύστημα γενικότερα του Android, με πολλαπλές επιλογές από πολλαπλούς κατασκευαστές ενώ αρκετά πιο περιορισμένα είναι τα πράγματα στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως π.χ. με τα APPLE HomePod και AMAZON Echo.

Θεωρητικά μπορείς να στήσεις το smart home σου χωρίς να ενεργοποιήσεις τον ψηφιακό βοηθό: ωστόσο, μόνο χαμένος/η θα βγεις από μία τέτοια κίνηση αφού τα όσα έχει να σου προσφέρει εκείνος είναι πολλά, ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Έλα να δούμε τρεις λόγους για τους οποίους αξίζει να ασχοληθείς μαζί του.

Ενοποιημένο smart home

Ο έξυπνος voice assistant θα αναλάβει να φέρει κάτω από την ίδια ομπρέλα όλες τις έξυπνες συσκευές του οικοσυστήματος του smart home σου. Ακόμα κι αν μιλάμε για ξεχωριστά υποσυστήματα όπως π.χ. σετ από έξυπνες πρίζες, έξυπνες λάμπες, ένα έξυπνο πλυντήριο κλπ, η Siri, η Alexa ή τέλος πάντων όποιος βοηθός επιλέξεις, θα λειτουργήσει ως hub, γεφυρώνοντας τις μεταξύ τους διαφορές και επιτρέποντάς σου να διαχειριστείς το σπίτι σου μέσα από ένα ενιαίο και εύχρηστο περιβάλλον χρήστη.

Προσβασιμότητα

Το καλύτερο; Μα φυσικά το γεγονός πως όλα τα παραπάνω θα γίνουν χωρίς εσύ καν να χρειαστεί να κάνεις το παραμικρό. Σύμφωνοι, ο έλεγχος του έξυπνου σπιτιού σου μέσω της οθόνης του smartphone ή του tablet σου είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, μπορεί ωστόσο να γίνει ακόμα ευκολότερη αν απλά πεις στον ψηφιακό σου βοηθό τι ακριβώς θες. Γιατί π.χ. να πρέπει να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη ή τα φώτα όταν απλά μπορείς να το ζητήσεις;

Μια απάντηση για κάθε ερώτηση

Μην ξεχνάς ακόμα πως ο ψηφιακός σου βοηθός έχει προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης περιεχόμενου, κάτι που σε συνδυασμό με την πρόσβασή του σε έναν τεράστιο αριθμό βάσεων δεδομένων, του επιτρέπει να απαντά κάθε σου ερώτηση. Τι έγινε στη μάχη του Βατερλό; Ποιοι είναι οι τίτλοι ειδήσεων της ημέρας; Τι καιρό θα κάνει αύριο; Ποια είναι τα σημερινά σου ραντεβού; Απλά ρώτα και άκου την απάντηση.

Πώς επιλέγω voice assistant;

Ο ψηφιακός βοηθός ή voice assistant λοιπόν θα σου ανοίξει διάπλατα νέους δρόμους αλληλεπίδρασης με το έξυπνο σπίτι σου. Ως εκ τούτου, η επιλογή πλατφόρμας smart home είναι το Α και το Ω προκειμένου να έχεις την εμπειρία χρήσης που στοχεύεις. Πώς όμως θα πάρεις τη σωστή απόφαση και θα επενδύσεις στην κατάλληλη για ‘σένα πλατφόρμα -και κατ’ επέκταση ψηφιακό βοηθό; Αρχικά να πούμε ότι οι επιλογές σου είναι αρκετές, όμως η λογική λέει πως αξίζει να επενδύσεις σε μία από τις τρεις υλοποιήσεις που προαναφέραμε (GOOGLE Nest/Home, APPLE Home/HomeKit, AMAZON Alexa). Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καταλήξεις κάπου, είναι τα ακόλουθα:

Τι λειτουργίες θες;

Αν και το γενικό τους κόνσεπτ είναι λίγο-πολύ το ίδιο, η κάθε πλατφόρμα smart home έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αποκλειστικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις άλλες. Ο GOOGLE Assistant είναι πιθανότατα ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος ψηφιακός βοηθός από όσους υπάρχουν αυτή τη στιγμή, διαθέτοντας ανώτερες ικανότητες αναζήτησης και όντας σε θέση να απαντήσει ακόμα και σε πιο σύνθετα ερωτήματα/εντολές. Η πλατφόρμα της AMAZON από την άλλη έχει σπουδαία συμβατότητα με εφαρμογές και συσκευές τρίτων, αποτελώντας συχνά το οικοσύστημα-μπαλαντέρ (ακόμα κι όταν κάποια συσκευή είναι συμβατή μόνο με APPLE Home ή GOOGLE Nest, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καλύπτει και το AMAZON Alexa). Το APPLE Home, τέλος, προσφέρει την πιο εύκολη διαδικασία εγκατάστασης, πιστό στις αρχές της APPLE, δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα και την αμεσότητα -με τους αναμενόμενους βέβαια περιορισμούς.

Τι smartphone/tablet χρησιμοποιείς;

Ακόμα κι αν ετοιμάζεσαι να δημιουργήσεις το οικοσύστημα smart home σου από το μηδέν, καλό θα ήταν αυτό να ταιριάζει στις συσκευές που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου. Μία τέτοια πλατφόρμα άλλωστε οφείλει βρίσκεται όσο πιο κοντά στο lifestyle σου και η σωστή επιλογή θα σου γλιτώσει πολύτιμο χρόνο -και πονοκεφάλους. Αν φερ’ ειπείν, το smartphone και το tablet σου είναι Android (ειδικά αν μιλάμε για GOOGLE Pixel), τότε το GOOGLE Nest φαντάζει ως η τέλεια επιλογή. Αν μάλιστα εμπιστεύεσαι τη SAMSUNG (έχοντας π.χ. συσκευές της όπως Galaxy smartphone, smartwatch και τηλεόραση), τότε ενδεχομένως να έχει νόημα να εξετάσεις και το SmartThings. Σε περίπτωση ωστόσο που είσαι φίλος της APPLE, τότε μην πας μακριά: το APPLE Home είναι παρά τους περιορισμούς του, το ιδανικό σύστημα για ‘σένα. Το AMAZON Alexa, τέλος, είναι όπως προείπαμε εξαιρετικός μπαλαντέρ, όντας συμβατό με τα πάντα.

Ποιες συσκευές smart home έχεις ήδη;

Για το τέλος, ένα τελευταίο τσεκ: μήπως έχεις ήδη συσκευές smart home; Αισθητήρες, κάμερες, θερμοστάτες, πρίζες, διακόπτες, οικοσκευή ή κάτι άλλο; Αν ναι, τότε ρίξε μια ματιά στη συμβατότητά τους. Αν για παράδειγμα έχεις ένα έξυπνο ηχείο, μέσω του οποίου μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον ψηφιακό βοηθό, τότε πρακτικά έχεις ήδη τη βάση για ένα οικοσύστημα smart home. Θα είναι κρίμα να ξεκινήσεις από το μηδέν -κάτι που έχει έξτρα έξοδα συν τοις άλλοις- όταν θεωρητικά έχεις κάνει την αρχή. Αν πάντως προτίθεσαι να αρχίσεις να εμπλουτίζεις το οικοσύστημα smart home σου σταδιακά, θα σου προτείναμε να επιλέξεις συσκευές συμβατές με το Matter, ένα νέο πρότυπο που έχει αναπτυχθεί από κοινού από τις APPLE, AMAZON, GOOGLE και SAMSUNG και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών τους.

Home sweet (smart) home

Η επιλογή smart ψηφιακού βοηθού/voice assistant είναι πολύ πιο σημαντική απ’ ό,τι ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι αφού πρακτικά καθορίζει την πλατφόρμα στην οποία θα στηριχθεί ολόκληρο το οικοσύστημα smart home σου. Τώρα όμως ξέρεις πού πρέπει να δώσεις βάση. Αποφάσισε σωστά και το σπίτι σου δεν θα σε απογοητεύσει! Και αν δυσκολευτείς με την επιλογή σου, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου να σου βοηθήσουν με κάθε απορία σου!

Μάθε άλλα 5 gadgets που θα κάνουν το σπίτι σου πιο άνετο και ευέλικτο!