IFA 2023: Τι είναι το Matter, το… σύστημα που θα ενώσει όλα τα οικοσυστήματα;

1 έτος πριν
matter logo

Στην IFA 2023, πολύς λόγος έγινε για τα οικοσυστήματα εταιρειών αλλά και ένα κοινό πρότυπο που προσπαθεί να τα ενώσει προκειμένου όλοι να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο σπίτι με τον ευκολότερο -και οικονομικότερο- τρόπο. 

Η λέξη οικοσύστημα έχει εξελιχθεί σε μία από τις αγαπημένες του τεχνολογικού κόσμου τα τελευταία χρόνια. Από τη μία οι κατασκευαστές βλέπουν τα περίφημα πλέον οικοσυστήματα ως τον τρόπο για να μετατρέψουν τους καταναλωτές σε πιστούς ακολούθους τους και από την άλλη οι τελευταίοι εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα και την ευκολία που τους προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει ένα οικοσύστημα φυσικά, είναι η υποστήριξή του από τις διάφορες συσκευές που βρίσκονται στο νοικοκυριό. Τι γίνεται όμως όταν εκείνες ανήκουν σε διαφορετικά «στρατόπεδα»;

Τα παραπάνω κατέστησαν αναγκαία τη δημιουργία μίας κοινής γλώσσας επικοινωνίας για όσο το δυνατόν περισσότερα οικοσυστήματα, ένα κοινό ανοιχτό πρωτόκολλο χωρίς συγκεκριμένα δικαιώματα που θα επιτρέψει σε διαφορετικά οικοσυστήματα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Κάπως έτσι μας προέκυψε το 2019 από τις AMAZON, GOOGLE και SAMSUNG μεταξύ άλλων το Project Connected Home over IP το οποίο στην πορεία ονομάστηκε Matter -αποκτώντας κι άλλους υποστηρικτές όπως για παράδειγμα τη SCHNEIDER, την IKEA, την LG και τη HUAWEI (η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 280 κατασκευαστές).

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Matter

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αφορά μία πλειάδα συσκευών (κλειδαριές, θέρμανση/κλιματισμός, φώτα, πρίζες, αισθητήρες, τηλεοράσεις κ.α. ενώ έρχεται υποστήριξη για σκούπες, κάμερες και λευκές συσκευές), βασίζεται σε Wi-Fi, Thread και Bluetooth LE σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητά του και δεν διαθέτει δική του κεντρική εφαρμογή. Αντίθετα, δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος την πλατφόρμα/έξυπνο βοηθό της αρεσκείας του. Αγοράζοντας φερ’ ειπείν έναν έξυπνο θερμοστάτη με υποστήριξη Matter, δεν θα σε απασχολεί το οικοσύστημα/έξυπνος βοηθός (GOOGLE Assistant, AMAZON Alexa, APPLE HomeKit) με το/τον οποίο είναι συμβατός εκείνος. Το Matter θα αναλάβει να κάνει την όλη διαδικασία εγκατάστασης πιο απλή από ποτέ, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να χειρίζεσαι την ίδια συσκευή μέσα από διαφορετικά συστήματα -για έξτρα ευελιξία! Το Matter μάλιστα δεν μένει στα παραπάνω αλλά ενισχύει το όλο smart home με έξτρα δυνατότητες όπως για παράδειγμα την offline λειτουργία (τεράστιας σημασίας προσθήκη) και πρόσθετα επίπεδα ασφάλειας.

Τι πρόβλημα υπήρχε δηλαδή με τα «απλά» οικοσυστήματα;

Κανένα! Καθένα εξ αυτών έχει τα δικά του πλεονεκτήματα για τον χρήστη και είναι σε θέση να προσφέρει μία εξαιρετική εμπειρία χρήσης. Πλατφόρμες και τεχνολογίες όπως το HomeKit της APPLE, το SmartThings της SAMSUNG, το Zigbee και τα Thread και Weave της GOOGLE (μπλέκουμε δύο διαφορετικά πράγματα αλλά θα καταλάβεις τον λόγο) θα συνεχίσουν να υπάρχουν κανονικά, με τη διαφορά πως το Matter θα τους επιτρέψει να συνυπάρξουν.

Αυτή η τελευταία είναι και η λέξη-κλειδί όσον αφορά στη λειτουργία του. Για να απαντήσουμε στην ερώτηση της ενότητας, το βασικό πρόβλημα με τα υπάρχοντα οικοσυστήματα είναι τα διαφορετικά πρωτόκολλα στα οποία βασίζονται -που εν τέλει δεν τους επιτρέπουν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi, Bluetooth: αν σε όλες αυτές τις τεχνολογίες προσθέσεις και τα διάφορα apps που χρειάζεται να χρησιμοποιεί ο χρήστης (άλλο για τα φώτα, άλλο για τον θερμοστάτη, άλλο για τη σκούπα κλπ), ε, αντιλαμβάνεσαι ότι η εμπειρία χρήσης ενός έξυπνου σπιτιού κάθε άλλο παρά ομαλή είναι.

Και ο χρήστης τι κερδίζει;

Πάμε τώρα στο «ζουμί». Το smart home δεν είναι εύκολο κόνσεπτ στη σύλληψη και την υιοθέτηση αφού προϋποθέτει εκ βάθρων αλλαγές (προς το καλύτερο μεν, αλλαγές δε) στην καθημερινότητα του χρήστη. Πώς τώρα ο τελευταίος θα προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα; Εδώ είναι που τα πλεονεκτήματα του Matter έρχονται να του αποδείξουν πως μόνο ωφελημένος θα βγει από την υιοθέτησή του.

Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη ευκολία και ευελιξία: ο καταναλωτής θα χρειάζεται απλά να ελέγξει ότι η smart συσκευή που έχει βάλει στο μάτι, είναι συμβατή με το Matter. Αυτό και μόνο θα αρκεί για να ξέρει ότι θα ενσωματωθεί απρόσκοπτα στο οικιακό του οικοσύστημα. Η γκάμα επιλογών που θα έχει στη διάθεσή του θα είναι πια τεράστια, αφού μπορεί να διαλέξει την υλοποίηση που προτιμά, δίχως να τον ενδιαφέρει αν είναι συμβατή με AMAZON Alexa, GOOGLE Assistant κλπ (με ελάχιστες εξαιρέσεις τους κατασκευαστές που δεν το στηρίζουν προς ώρας όπως λ.χ. τη BELKIN).

Το Matter κάνει τη δημιουργία ενός έξυπνου σπιτιού πιο εύκολη από ποτέ αφού δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις ενώ χάρη στο πρωτόκολλο Bluetooth LE (Low Energy) είναι και αρκετά οικονομικό, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστείς ότι όσο περνούν τα χρόνια, το smart home εξοπλίζεται με ολοένα και περισσότερες συσκευές. Επιπροσθέτως έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια χρησιμοποιώντας τελευταίας γενιάς τεχνολογίες για την ταυτοποίηση συσκευών και χρηστών. Αν μάλιστα οι κατασκευαστές φροντίσουν να ανοίξουν την υποστήριξή του και σε υπάρχουσες συσκευές (μέσω firmware updates) τότε θα μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση!

Status report: IFA 2023

Η IFA Berlin 2023 που διεξήχθη πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ την κάλυψε από κοντά, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις εταιρείες που στηρίζουν το Matter να μας δείξουν όλα όσα ετοιμάζουν. Η SAMSUNG για παράδειγμα έδωσε βάση στο SmartThings, ενισχύοντάς το με νέες λειτουργίες και εφαρμογές -με το SAMSUNG Food να είναι εκείνο που έκλεψε την παράσταση, χάρη στον end-to-end χαρακτήρα του (αναζήτηση και λήψη συνταγών βάσει προγράμματος γυμναστικής και διατροφικών απαιτήσεων του χρήστη, ενημέρωση του προφίλ του στο SAMSUNG Health και δυνατότητα αυτόματου ψησίματος σε έξυπνο φούρνο SAMSUNG). Παράλληλα η κορεατική εταιρεία παρουσίασε νέες τηλεοράσεις (Neo QLED 8K, 4K Q80C), καινούρια έκδοση του φορητού προβολέα The Freestyle και την κυκλοφορία των οθονών Micro LED της και στην Ευρώπη.

Από κοντά και η LG η οποία έδωσε βάση στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου και οικολογικού τρόπου ζωής μέσω του έξυπνου σπιτιού. Για τις ανάγκες της παρουσίασής της μάλιστα, η εταιρεία έστησε το Smart Cottage, μία προκατασκευασμένη κατοικία εξοπλισμένη με έξυπνες συσκευές και συστήματα όπως καθαριστή νερού, επαγωγική κουζίνα, πλυντήριο πιάτων QuadWash, combo πλυντήριο ρούχων WashTower Compact κ.α. Στο «μέτωπο» του ThinQ και τη ThinQ Home Zone, η LG παρουσίασε το Universal UP kit το οποίο προσαρμόζεται πανεύκολα σε διάφορες συσκευές της (από πλυντήρια και ψυγεία, μέχρι ηλεκτρικές σκούπες και καθαριστές νερού). Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η σειρά SIGNATURE με ενεργειακά αποδοτικές συσκευές όπως πλυντήρια, ψυγεία (Dual InstaView με παράθυρο και στις δύο πόρτες), ψυγειοκαταψύκτες κ.α.

Το Matter βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά ακόμα έχει μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες ναι μεν το στηρίζουν, έστω κι αν ορισμένες μοιάζουν να μην έχουν κατασταλάξει (η SAMSUNG για παράδειγμα υποστηρίζει και το HCN) αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ολοκαίνουριο πρότυπο το οποίο ακόμα αναπτύσσεται. Αν όλα πάνε καλά, με τον καιρό το πρότυπο Matter θα εξελιχθεί στη ντε φάκτο λύση για έξυπνα σπίτια, συνδέοντας κάθε πιθανή smart συσκευή: από φώτα και καφετιέρες, μέχρι πλυντήρια και μηχανές γκαζόν.