Έξυπνα φωτιστικά και διακόπτες για τον χώρο σου

2 μήνες πριν
smart light switch

Στο δυναμικό περιβάλλον του σήμερα, η χρήση προηγμένων τεχνολογιών έχει αλλάξει τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και σπιτιού. Το κόνσεπτ του smart home ήρθε να αλλάξει εκ βάθρων κάθε στοιχείο του χώρου διαβίωσης, ακόμα κι εκείνα που φάνταζαν αδύνατον να αλλάξουν με τα χρόνια, όπως π.χ. τα φωτιστικά ή ακόμα και τους διακόπτες. Πώς θα σου φαινόταν να ρύθμιζες τα φώτα με τη δύναμη της φωνής σου, χωρίς καν να χρειαστεί, όχι να πας μέχρι τον διακόπτη αλλά να πιάσεις το smartphone σου στα χέρια; Θα ένιωθες πιο άνετα αν μπορούσες φερ’ ειπείν να διαχειριστείς τον φωτισμό του σπιτιού σου ακόμα κι όταν βρίσκεσαι μακριά από αυτό, σε επαγγελματικό ταξίδι ή διακοπές; Σε συνέχεια των έξυπνων λαμπών τις οποίες έχουμε αναλύσει ήδη σε προηγούμενο οδηγό, πάμε να δούμε πώς θα αποκτήσεις την ίδια ευελιξία με τα smart φωτιστικά και τους έξυπνους διακόπτες φωτισμού του σπιτιού σου.

Έξυπνα φωτιστικά

Τα έξυπνα φωτιστικά και φώτα δεν διαφέρουν σαν λογική από τις έξυπνες λάμπες: πρόκειται για φωτιστικά χώρου (δαπέδου, επιτραπέζια, επιτοίχια, γραφείου) που συνδέονται στο οικιακό σου δίκτυο Wi-Fi και σου επιτρέπουν τον ασύρματο χειρισμό καθώς επίσης και τον προγραμματισμό τους. Στην αγορά θα βρεις διάφορες υλοποιήσεις από πολλούς κατασκευαστές: αν και είσαι ελεύθερος να επιλέξεις εκείνη ή εκείνες που θες, θα σου προτείναμε να λάβεις υπ’ όψιν τυχόν άλλα συστήματα έξυπνου φωτισμού (π.χ. λαμπτήρες εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) που μπορεί να έχεις ήδη στον χώρο σου, ώστε να εξασφαλίσεις πως θα είσαι σε θέση να τα χειρίζεσαι όλα από το ίδιο περιβάλλον χρήστη. Το πρωτόκολλο στο οποίο βασίζονται -συνήθως Wi-Fi, Zigbee, Bluetooth- είναι αυτό στο οποίο πρέπει να δώσεις βάση, αν θες τουλάχιστον να έχεις μία ενοποιημένη εμπειρία φωτισμού στο σπίτι σου. Το τελευταίο που θες είναι να ανοιγοκλείνεις εφαρμογές λίγο πριν πας για ύπνο ή φεύγοντας για διακοπές.

Η επένδυση σε ένα smart φωτιστικό χώρου ενδεχομένως εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική. Οι τιμές τους, βλέπεις, είναι υψηλότερες σε σχέση με τα απλά φωτιστικά που μπορεί να βρει κάποιος, αναγκάζοντας τους ενδιαφερόμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κι όμως, τα πλεονεκτήματά τους είναι τέτοια που εξασφαλίζουν εγγυημένη απόσβεση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ανάλογα φυσικά και με τη χρήση). Ένα έξυπνο φωτιστικό μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Θα έχεις δε τη δυνατότητα να το χειριστείς τόσο μέσα από την οθόνη του smartphone ή του tablet σου, όσο και με τη φωνή σου -με τη βοήθεια φυσικά του ψηφιακού σου βοηθού. Ξέχνα λοιπόν τα φωτιστικά που καίνε άσκοπα όταν εσύ δεν βρίσκεσαι στο δωμάτιο!

Ένα έξυπνο φωτιστικό θα σου δώσει την ευκαιρία, εκτός των άλλων, να διαμορφώσεις την ατμόσφαιρα του χώρου σου όπως εσύ θες. Ανάλογα με το είδος του λαμπτήρα που διαθέτει αυτό, μπορείς να περιμένεις λειτουργίες προσαρμογής επιπέδων φωτεινότητας, θερμοκρασίας χρώματος, ακόμα και του ίδιου του χρώματος όπως π.χ. στην περίπτωση των RGB λύσεων. Γενικότερα, η ευελιξία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού των smart φωτιστικών χώρου καθώς μπορούν να προσαρμοστούν από την ώρα της ημέρας (συννεφιασμένο πρωινό, σούρουπο, βράδυ κ.α.), έως το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σου (gaming, ταινία, χαλαρή κουβέντα με φίλους, δουλειά κλπ).

Όσο για τη λειτουργία ενός έξυπνου φωτιστικού αυτή καθ’ αυτή, θα τη ρυθμίσεις μέσα από το συνοδευτικό app -δεν έχει σημασία ποιο φωτιστικό θα επιλέξεις: όλα τα συστήματα όλων των κατασκευαστών πλαισιώνονται από εφαρμογή για το smartphone και το tablet σου. Αν θες π.χ. να λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μπορείς να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα και να το αφήσεις να τρέχει από μόνο του. Εννοείται πως αν χρειαστεί για τον οποιονδήποτε λόγο να επέμβεις, θα μπορείς να το κάνεις τόσο από τη συσκευή σου, όσο και με τη βοήθεια του ψηφιακού σου βοηθού (γι’ αυτό βεβαιώσου ότι το φωτιστικό είναι συμβατό με το οικοσύστημα smart home σου). Θα μπορείς μέχρι και να το συνδέσεις με άλλους αισθητήρες, ώστε φερ’ ειπείν να ανάβει αυτόματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας αν μπει κάποιος στο ίδιο δωμάτιο!

Έξυπνοι διακόπτες φωτισμού

Πέραν των έξυπνων φωτιστικών όμως, έχει αξία να τσεκάρεις και τους έξυπνους διακόπτες φωτισμού. Αν αναρωτιέσαι γιατί να ασχοληθείς με δαύτους, η απάντηση είναι πολύ απλή: λόγω τιμής! Στην κυριολεξία. Η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του νοικοκυριού σου με smart μοντέλα, ενδεχομένως να αποδειχθεί αρκετά δαπανηρή. Ε, μπορείς να έχεις εξίσου καλά αποτελέσματα αλλάζοντας όχι τις λάμπες αλλά αυτό που τις ελέγχει, εν προκειμένω τους διακόπτες! Αν μάλιστα διαλέξεις dimmable μοντέλα, τότε θα αποκτήσεις ακόμα ακριβέστερο έλεγχο του φωτισμού του χώρου σου. Και εδώ, η ιδέα είναι ξεκάθαρη: έχουμε να κάνουμε με διακόπτες μεν, που διαθέτουν ασύρματη συνδεσιμότητα δε. Με τη βοήθεια του Wi-Fi σου και του σχετικού συνοδευτικού app ή του ψηφιακού σου βοηθού, θα έχεις τη δυνατότητα να τους χειρίζεσαι, αναβοσβήνοντας κατά βούληση τα φώτα. Μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής σε θερμοκρασία φωτός κλπ όπως τα smart φωτιστικά αλλά είναι μια αξιόλογη εναλλακτική.

Ένας έξυπνος διακόπτης τοποθετείται στη θέση ενός συμβατικού διακόπτη, οπότε αν δεν είσαι σίγουρος για το πώς θα το κάνεις (δεν χρειάζεται, ελπίζουμε, να σου αναλύσουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, έτσι;) ζήτα τη βοήθεια ενός ηλεκτρολόγου ή εξειδικευμένου τεχνικού. Από τη στιγμή που ολοκληρώσεις τις σχετικές συνδέσεις στο δίκτυο της ηλεκτρικής εγκατάστασης του σπιτιού και το Wi-Fi σου, θα μπορείς να τον ανοίγεις και να τον κλείνεις με τους τρόπους που περιγράψαμε (ή με το χέρι σου, όπως θα έκανες με έναν απλό διακόπτη). Κάποιοι διακόπτες μάλιστα ενσωματώνουν και λειτουργία geofencing, όντας σε θέση να αναγνωρίσουν την παρουσία του smartphone σου ώστε να ανάψουν αυτόματα εφ’ όσον ετοιμάζεσαι να μπεις στο δωμάτιο -οπότε αντιλαμβάνεσαι την οικονομία που σου κάνουν.

Στη διάθεσή σου βρίσκονται smart διακόπτες φωτισμού για κάθε ύφος και στυλ: με δεδομένο πως η λειτουργία τους είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένη, επίλεξε μοντέλο που να ταιριάζει στη διακόσμηση και την αισθητική του χώρου σου.

Στη θεωρία, ένας χώρος χρειάζεται είτε έξυπνους διακόπτες, είτε έξυπνες λάμπες (τα έξυπνα φωτιστικά χώρου είναι έξτρα και μπορούν να τοποθετηθούν ανεξαρτήτως επιλογής). Όχι όμως και τα δύο. Κάποιοι κατασκευαστές έξυπνων λαμπών έχουν λανσάρει και έξυπνους διακόπτες, όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοί είναι συμβατοί μόνο με συγκεκριμένα μοντέλα λαμπών, γι’ αυτό πριν κάνεις την επιλογή σου εξασφάλισε ότι δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα συμβατότητας. Εμείς θα σου συστήναμε πάντως να αποφασίσεις αν το smart home σου θα βασίζεται σε έξυπνες λάμπες ή έξυπνους διακόπτες και να το εξοπλίσεις καταλλήλως.

Lights off

Τόσο τα έξυπνα φωτιστικά χώρου, όσο και οι έξυπνοι διακόπτες έχουν κοινό παρονομαστή την άνεση, την ευελιξία αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που είναι σε θέση να πετύχουν. Μελέτησε προσεκτικά τις ανάγκες σου, δες ποια είναι η βέλτιστη λύση για το σπίτι σου και συνδύασε τους χαμηλότερους λογαριασμούς με το μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Και αν δυσκολευτείς με την επιλογή σου, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου να σου βοηθήσουν με κάθε απορία σου!

Μάθε άλλα 5 gadgets που θα κάνουν το σπίτι σου πιο άνετο και ευέλικτο!