Έξυπνος φωτισμός εξωτερικών χώρων: πως να διαλέξεις smart φωτιστικά για κήπο και αυλή

4 εβδομάδες πριν
garden with smart lights

O έξυπνος φωτισμός φέρνει την επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και απολαμβάνουμε όχι μόνο τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού αλλά και τους εξωτερικούς. Συνδυάζοντας προηγμένες τεχνολογίες με στοιχεία αρχιτεκτονικής, προσφέρει στους κατοίκους ενός σπιτιού ασύγκριτο έλεγχο, εξοικονομώντας πόρους και χρήματα ενώ παράλληλα αναδεικνύει χώρους όπως αυλές, μπαλκόνια, κήπους και βεράντες. Τα συστήματα έξυπνου φωτισμού βασίζονται σε τελευταίας γενιάς αισθητήρες κίνησης και φωτός που τους επιτρέπουν να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την ανθρώπινη παρουσία. Χάρη σε πλήρως προσαρμόσιμα προγράμματα και δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω smartphone ή φωνητικών εντολών, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα και γρήγορα την ατμόσφαιρα που επιθυμούν, να ενισχύσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους και βέβαια να κάνουν διαφορά στο περιβάλλον και την τσέπη τους, μετατρέποντας έτσι τους εξωτερικούς χώρους σε πραγματική προέκταση του εσωτερικού του νοικοκυριού τους.

Τι είναι ο έξυπνος φωτισμός εξωτερικών χώρων;

Ο έξυπνος φωτισμός εξωτερικών χώρων περιλαμβάνει όλα εκείνα τα συστήματα που ενσωματώνουν προηγμένες λειτουργίες ελέγχου, επιτρέποντάς σου να φωτίσεις χώρους όπως αυλές, εισόδους, μπαλκόνια και κήπους. Στην εν λόγω κατηγορία συναντάμε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, σχεδιασμένη να καλύπτει κάθε ανάγκη για κάθε χώρο: φανάρια, λάμπες, ταινίες, γλόμπους κλπ. Η διαχείριση των συστημάτων αυτών γίνεται είτε αυτόματα με τη βοήθεια αισθητήρων, είτε κατά βούληση μέσω του συνοδευτικού τους app ή του ψηφιακού βοηθού του εκάστοτε οικοσυστήματος smart home.

Τι να προσέξω;

Εδώ είναι και το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις, αφού πριν κάνεις τις όποιες επιλογές σου, οφείλεις να προσδιορίσεις τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου. Τι ανάγκη εξυπηρετεί ο φωτισμός; Πρακτική (να βλέπεις δηλαδή ενώ περπατάς στον κήπο), ασφαλείας (εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε εισόδους, παράθυρα, φράχτες κλπ) ή αισθητική (αναδεικνύοντας κάποια κατασκευή, ένα φυτό κ.α.); Δες λοιπόν πού πρόκειται να τοποθετήσεις τα έξυπνα φώτα σου, το πλήθος που θα χρειαστείς και ανάλογα με την ανάγκη που θες να καλύψεις, προτίμησε και τις ανάλογες λύσεις.

Με δεδομένο δε πως ό,τι και να πάρεις θα είναι εκτεθειμένο στα διάφορα καιρικά φαινόμενα, δώσε έμφαση στην προστασία από νερό και σκόνη βάσει αξιολόγησης IP. Πρόκειται για την κλίμακα Ingress Protection που χαρακτηρίζεται από δύο ψηφία: το πρώτο αφορά τα στερεά και το δεύτερο τα υγρά. Όσο πιο μεγάλο το ψηφίο, τόσο υψηλότερος ο βαθμός προστασίας. Για να είσαι καλυμμένος, προτίμησε λύση τουλάχιστον με IP64 ή IP65 αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε κήπο με συστήματα ψεκασμού αυτόματου ποτίσματος. Φρόντισε ακόμα οι όποιες λύσεις θα επιλέξεις να είναι από premium υλικά που εγγυώνται ανθεκτικότητα και αντοχή στον χρόνο.

Η αυτοματοποιημένη λειτουργία του έξυπνου φωτισμού εξωτερικών χώρων, θα σου επιτρέψει να ρυθμίσεις τις σχετικές παραμέτρους ώστε να μη χρειαστεί να ασχοληθείς ξανά μαζί του. Μπορείς είτε να ορίσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα έτσι ώστε π.χ. τα φώτα στον κήπο να ανάβουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ημέρες της εβδομάδας, είτε να τον συνδυάσεις με κάποιον αισθητήρα προκειμένου τα φώτα να ενεργοποιούνται με τη δύση του ηλίου ή όταν πλησιάσει κάποιος. Εννοείται πως θα είσαι σε θέση να τα ανάβεις και να τα σβήνεις ελεύθερα, τόσο μέσω του app τους, όσο και με τη βοήθεια του ψηφιακού σου βοηθού, γι’ αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι απολύτως συμβατά με την πλατφόρμα smart home σου.

Τρόποι σύνδεσης

Τα περισσότερα έξυπνα φώτα εξωτερικών χώρων, απαιτούν σύνδεση Wi-Fi εκτός από ρεύμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίσεις πως το οικιακό σου δίκτυο καλύπτει αποτελεσματικά και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου. Θεωρητικά αυτό δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα σε χώρους πλάι στο σπίτι/διαμέρισμα όπως π.χ. μπαλκόνια και εισόδους, όμως όσο περισσότερο απομακρύνεσαι (βλ. κήπους, αυλές κλπ) τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση. Ενδεχομένως λοιπόν να χρειαστεί να ασχοληθείς και με την επέκταση του Wi-Fi σου, κάτι που μπορείς να κάνεις με διάφορους τρόπους (από extenders/repeaters και συστήματα mesh, μέχρι powerline αν μιλάμε για το ίδιο δίκτυο ηλεκτρολογικής εγκατάστασης).

Το Wi-Fi ωστόσο δεν αποτελεί μονόδρομο αφού άλλα συστήματα βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες:

  • Το Zigbee είναι μία από τις δημοφιλέστερες (χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και από τα προϊόντα PHILIPS Hue). Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας περιορισμένου ρυθμού δεδομένων που χρησιμοποιεί τη συχνότητα των 2,4 GHz, δημιουργώντας ένα δίκτυο mesh, επιτρέποντας την επικοινωνία των συνδεδεμένων σε αυτό συσκευών ταυτόχρονα με την επέκτασή του. Έχει χαμηλή κατανάλωση και μπορεί και διαπερνά εύκολα εμπόδια.
  • Παρόμοια λειτουργία έχει το Z-Wave το οποίο όμως χρησιμοποιεί ακόμα χαμηλότερη συχνότητα (900 MHz) προσφέροντας ωστόσο σπουδαία σταθερότητα και μεγαλύτερη εμβέλεια.
  • Κάποια συστήματα φωτισμού βασίζονται στο Bluetooth το οποίο ναι μεν είναι εξαιρετικά εύχρηστο και αποδοτικό, όμως έχει πολύ περιορισμένη ακτίνα.
  • Το Thread χρησιμοποιεί πρωτόκολλο mesh βασισμένο στην τεχνολογία IPv6 και συχνότητα 2,4 GHz, όμως καθ’ ότι πρόκειται για μία αρκετά καινούρια λύση, δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα ευρέως.
  • To Matter, τέλος, είναι ένα νέο πρότυπο συνδεσιμότητας για smart home που έχει αναπτυχθεί από την κοινοπραξία (CSA) με στόχο να αποτελέσει εν καιρώ μία κοινόχρηστη λύση για κάθε έξυπνη οικιακή συσκευή ανεξαρτήτως κατασκευαστή ή brand. Βασίζεται στο πρωτόκολλο IP, υποστηρίζει Wi-Fi και Thread και προσφέρει κορυφαία στάνταρ ασφαλείας με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης στο μέλλον. Ανάμεσα στα συστήματα που το υποστηρίζουν, είναι και το Hue της PHILIPS.

Τι πλεονεκτήματα έχει; Τι μου προσφέρει;

Το αρχικό κόστος του έξυπνου φωτισμού εξωτερικών χώρων σε συνδυασμό με την απαιτούμενη κάλυψη Wi-Fi, ενδεχομένως να σε κάνουν να πιστέψεις πως το όλο πράγμα παραείναι… μπελαλίδικο. Κι όμως, έχεις αρκετούς και σημαντικούς λόγους να επενδύσεις σε αυτό.

  • Οικονομία: Ένα σύστημα έξυπνου φωτισμού εξωτερικών χώρων, θα λειτουργεί όποτε χρειάζεται. Συνδυάζοντάς το με τους κατάλληλους αισθητήρες, θα εξασφαλίσεις πως ο χώρος σου θα είναι επαρκώς φωτισμένος όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, τουτέστιν όταν πέσει το σκοτάδι ή εφ’ όσον πλησιάσει κάποιος. Τέρμα οι σπατάλες και οι λάμπες που καίνε όταν υπάρχει φυσικό φως. Επιπρόσθετα, οι λαμπτήρες είναι τύπου LED, προσφέροντας οικονομικότερη λειτουργία έτσι κι αλλιώς.
  • Ασφάλεια: Με ένα τέτοιο σύστημα, θα κρατήσεις τους περιβάλλοντες χώρους του σπιτιού σου φωτισμένους, θωρακίζοντας έτσι κατά μία έννοια πόρτες και άλλα σημεία εισόδου και ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας της οικογένειάς σου. Ακόμα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες κίνησης, τα φώτα θα ενεργοποιούνται αυτόματα άπαξ και κάποιος πλησιάσει στο σπίτι, αποθαρρύνοντας έτσι τυχόν «περίεργους».
  • Αισθητική: Ο σωστός φωτισμός μπορεί να «απογειώσει» την αισθητική ενός χώρου, αναδεικνύοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μελέτησε προσεκτικά τις ανάγκες του κήπου, του μπαλκονιού ή της αυλής σου και δες πώς μπορείς να κάνεις τον φωτισμό κομμάτι της διακόσμησής του -εν ανάγκη ζήτα τη γνώμη ενός ειδικού ο οποίος θα σε καθοδηγήσει.
  • Ευκολία: Ο έξυπνος φωτισμός εξωτερικών χώρων θα κάνει τη ζωή σου απλούστερη. Τα φώτα στον κήπο και το γκαράζ θα ενεργοποιηθούν αυτόματα όταν φτάνεις (μπορείς να το κάνεις είτε με αισθητήρες, είτε με geofencing) δείχνοντάς σου τον δρόμο. Ο δε έλεγχος του όλου συστήματος γίνεται πανεύκολα, μέσω τόσο του εύχρηστου περιβάλλοντος χρήστη του ειδικού app, όσο και του ψηφιακού σου βοηθού. Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως ό,τι επιλέξεις θα είναι συμβατό με τον ψηφιακό βοηθό που χρησιμοποιεί το οικοσύστημά σου (Siri, Alexa, Google Assistant), έτσι ώστε να εξασφαλίσεις πλήρη συμβατότητα μαζί του.

Με ποιες άλλες συσκευές/συστήματα μπορώ να τον συνδυάσω;

Οι επιλογές σου όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευτείς τον έξυπνο φωτισμό εξωτερικών χώρων σου, είναι άπλετες. Για να είμαστε ειλικρινείς, τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο αυτοματοποιημένη θες να κάνεις τη λειτουργία του.

Η πιο απλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις αισθητήρες φωτισμού και κίνησης. Οι πρώτοι μπορούν να ενεργοποιήσουν τα φώτα εφ’ όσον το φυσικό φως πέσει κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα (κοινώς, όταν σουρουπώσει ή σκοτεινιάσει). Οι δεύτεροι θα κάνουν το ίδιο μόλις αντιληφθούν κίνηση, αποθαρρύνοντας ανεπιθύμητους επισκέπτες (διαρρήκτες, πλασιέ, αδέσποτα) και καλωσορίζοντας εκείνους που περιμένεις, δείχνοντάς τους τον δρόμο.

Ο έξυπνος φωτισμός εξωτερικών χώρων συνδυάζεται ακόμα με αισθητήρες πόρτας, έτσι ώστε τα φώτα να ανάβουν με το που ανοίξει μία πόρτα (σπιτιού, κήπου, γκαράζ) σε συγκεκριμένη περίοδο της ημέρας. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις λειτουργία geofencing, θα καταφέρεις να ανοίξουν πόρτα και φώτα ενώ πλησιάζεις στο σπίτι χωρίς εσύ να έχεις κάνει το παραμικρό: το smart home σου απλά θα έχει αντιληφθεί την παρουσία σου!

Στον τομέα της ασφάλειας, μια σχετικά εύκολη εφαρμογή, είναι ο συνδυασμός φωτισμού εξωτερικών χώρων με συστήματα συναγερμού. Στην περίπτωση που το τελευταίο εντοπίσει παραβίαση ή εισβολέα, μπορείς να ορίσεις άμεση ενεργοποίηση των φώτων, κάτι που σε συνδυασμό με τα… παρελκόμενα (σειρήνα, κλήση αστυνομίας κλπ) έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Φώτισε έξυπνα το εξωτερικό του σπίτι σου στη στιγμή

Ο έξυπνος φωτισμός εξωτερικών χώρων έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το σπίτι σου στη στιγμή. Ακόμα κι αν ο χρόνος που περνάς σε αυλές, κήπους και μπαλκόνια είναι μικρότερος εκείνου που βρίσκεσαι στο εσωτερικό της κατοικίας σου, η σημασία του και τα όσα προσφέρει δεν είναι αμελητέα. Δες τι χρειάζεσαι, επίλεξε λύση κατασκευαστή και κάνε το εξωτερικό του smart home σου εξίσου λαμπερό με το εσωτερικό.

Μάθε άλλα 5 gadgets που θα κάνουν το σπίτι σου πιο άνετο και ευέλικτο!