Πώς το έξυπνο σπίτι φροντίζει και για το κατοικίδιό σου

2 εβδομάδες πριν
retriever dog lying on bed

Τα κατοικίδια αποτελούν μέλη της οικογένειας για πολλούς από εμάς. Οι μικροί μας φίλοι έχουν δικαίως μία θέση στην καρδιά μας χάρη στην άνευ όρων αγάπη με την οποία μας περιβάλλουν, τη συντροφικότητα, την υποστήριξη αλλά και τη χαρά που μοιράζουν στην καθημερινότητά μας. Με την τεχνολογία να έχει βελτιώσει τη ζωή όλων των μελών ενός νοικοκυριού, τα κατοικίδια δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Το smart home έχει φροντίσει και για αυτά, μέσω συσκευών που ρυθμίζουν το φαγητό τους, παρακολουθούν την υγεία τους και βοηθούν τα αφεντικά τους να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τις ανάγκες τους, επιτρέποντάς τους παράλληλα να περνούν ποιοτικότερο χρόνο μαζί τους. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά στις λύσεις με τις οποίες το έξυπνο σπίτι σου θα γίνει και… pet-friendly;

Smart pet feeders και dispensers νερού

Το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει να πετύχεις το έξυπνο σπίτι σου, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοικίδιών σου, αφορά τη διατροφή τους. Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών ζώων δυσκολεύονται να λείψουν από το σπίτι για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αφού αδυνατούν να βρουν λύση στο θέμα του ταΐσματος και της ανανέωσης του νερού τους. Εδώ είναι που το smart home έρχεται να δώσει λύση με τους έξυπνους τροφοδότες φαγητού και νερού.

Οι εν λόγω συσκευές θα σου δώσουν τη δυνατότητα να προγραμματίσεις τη λειτουργία τους, έτσι ώστε π.χ. να απελευθερώνουν συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού σε καθορισμένες ώρες της ημέρας -τα κατοικίδια άλλωστε είναι πλάσματα που λατρεύουν τη συνήθεια. Με μία τέτοια συσκευή, το ζωάκι σου δεν θα έχει απλά ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής (για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής) αλλά η τροφή του θα παραμένει πάντοτε φρέσκια και χωρίς μικρόβια. Το ίδιο ισχύει και με το νερό, χάρη τόσο στη συχνή του ανανέωση, όσο στα φίλτρα που κρατούν μακριά τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς. Έτσι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, ακόμα κι αν έχεις αφήσει πίσω περισσότερα από ένα κατοικίδια με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και ανάγκες (όπως π.χ. έναν σκύλο και μία γάτα), έχοντας πάντα τη δυνατότητα να «φιλέψεις» το ζωάκι σου με ένα έξτρα γεύμα ή μια μικρή λιχουδιά, με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω Wi-Fi.

Κάμερες εσωτερικού χώρου

Όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, είναι απολύτως λογικό να θες να έχεις εικόνα των κατοικίδιών σου. Αυτό θα το κάνεις με τη βοήθεια των έξυπνων καμερών παρακολούθησης οι οποίες θα σου δείξουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στο σπίτι σου, προκειμένου να μπορείς να ελέγξεις π.χ. για τυχόν ζημιές. Κάποια μοντέλα μάλιστα μπορούν και εντοπίζουν τα κατοικίδιά σου επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη παρακολούθησή τους. Εφ’ όσον το θες, μπορείς να επενδύσεις σε μία εξειδικευμένη κάμερα κατοικίδιων η οποία θα έχει επιπλέον δυνατότητες όπως π.χ. αμφίδρομης επικοινωνίας έτσι ώστε ακόμα κι όταν είσαι μακριά ή πρέπει να ξενυχτήσεις στο γραφείο, να μπορείς να πεις δυο λόγια στον πιστό σου σκύλο (η γάτα έτσι κι αλλιώς σιγά μην ενδιαφερθεί). Αυτό το τελευταίο μην το περάσεις στα ψιλά, αφού είναι αποδεδειγμένο πως πολλά κατοικίδια στρεσάρονται ή/και νιώθουν άσχημα όταν μένουν μόνα τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οπότε η επικοινωνία τους μαζί σου, μπορεί να τα καλμάρει και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα γι’ αυτά.

Συστήματα εντοπισμού/Smart Trackers/Tags

Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις παρατηρήσει σε κάποια κολώνα στον δρόμο, μία ανακοίνωση απελπισίας με την οποία κάποιος γείτονας ζητά πληροφορίες για το σκυλάκι ή το γατάκι του που έχασε; Μη βρεθείς στην ίδια θέση. Αντ’ αυτού επένδυσε σε ένα σύστημα εντοπισμού όπως ένα smart tracker ή tag και θα ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Οι περισσότεροι τέτοιοι πομποί (διότι περί αυτών πρόκειται) έρχονται με τη μορφή ενός κολάρου ή μίας μικρής ταυτότητας (θεωρητικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και ένα AirTag) και σε κρατούν ενήμερο για την τοποθεσία του κατοικίδιού σου σε πραγματικό χρόνο -ώστε ακόμα κι αν αυτό χαθεί, να μπορείς να το βρεις άμεσα. Κάποια μοντέλα μάλιστα προσφέρουν και δυνατότητα δημιουργίας safe zones, ενημερώνοντάς σε αν το ζωάκι σου τις ξεπεράσει. Αν επιλέξεις μάλιστα κάποιο εξειδικευμένο μοντέλο, θα έχεις πρόσβαση και σε στοιχεία που αφορούν την καθημερινή άσκηση που κάνει το κατοικίδιό σου. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μία ελαφριά και ευέλικτη λύση που δεν θα ενοχλήσει σε καμία περίπτωση τον μικρό σου φίλο.

Σκούπες ρομπότ

Ναι, μία σκούπα ρομπότ δεν σχετίζεται άμεσα με το κατοικίδιό σου, όμως είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίσεις ένα υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης, τόσο για αυτό, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου. Τα κατοικίδια συνηθίζουν τα μαδάνε, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Ως εκ τούτου το σπίτι σου αναμενόμενα θα χρειάζεται τακτικό καθάρισμα προκειμένου να παραμείνει απαλλαγμένο από τρίχες, βακτήρια και λοιπά μικρόβια και αλλεργιογόνα. Μία σκούπα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένη για χώρους με κατοικίδια (μεγαλύτερη απορροφητικότητα και αντοχή σε τρίχες) θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις συντήρηση του σπιτιού σου όσο συχνά θες χωρίς να χάνεις πολύτιμο χρόνο. Μία τέτοια σκούπα μπορεί και προσεγγίζει ακόμα και τα πλέον δύσκολα σημεία (όπως π.χ. κάτω από κρεβάτια και άλλα έπιπλα) προσφέροντας ολοκληρωμένο καθάρισμα, ενώ χάρη στα ειδικά της φίλτρα θα εξουδετερώσει τα αλλεργιογόνα, μετατρέποντας το σπίτι σου σε έναν πιο υγιεινό χώρο διαβίωσης. Επιπρόσθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου του εν λόγω τύπου σκούπας θα εξασφαλίσουν πως το κατοικίδιό σου δεν πρόκειται να αγχωθεί ή να τρομάξει όταν εκείνη ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Το έξυπνο σπίτι είναι pet friendly

Πολλά από τα παραπάνω προϊόντα και συστήματα μπορούν να συνδυαστούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλα στοιχεία ενός οικοσυστήματος smart home, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη ποιότητα ζωής για το κατοικίδιο και χαρίζοντάς σου ακόμα μεγαλύτερη ηρεμία. Εννοείται φυσικά πως δεν χρειάζεται να περιοριστείς μόνο στα όσα αναφέραμε αφού οι διαθέσιμες λύσεις επεκτείνονται και σε άλλες κατηγορίες -έξυπνα κολάρα, έξυπνα παιχνίδια, ακόμα και έξυπνες πόρτες κατοικίδιων. Το έξυπνο σπίτι ξέρει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας και εφ’ όσον του το επιτρέψεις, δεν πρόκειται να αφήσει τα κατοικίδια απ’ έξω.

Μάθε άλλους 5 τρόπους που θα κάνουν το σπίτι σου πιο άνετο και ευέλικτο!