Έξυπνες συσκευές ασφαλείας: Πώς να θωρακίσεις το σπίτι σου και να έχεις την ηρεμία σου

6 μήνες πριν
XIAOMI Outdoor Camera AW200

Έξυπνο σπίτι σημαίνει και ασφαλές σπίτι. Οι smart συσκευές σου προσφέρουν πλήρη και απομακρυσμένο έλεγχο  και σε αυτό συγκαταλέγονται και προηγμένες λειτουργίες ασφάλειας που θα σου επιτρέψουν να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε ό,τι αφορά τη «θωράκιση» του χώρου και της περιουσίας σου. Η τεχνολογία θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις εικόνα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων 24/7, λαμβάνοντας μάλιστα ειδοποιήσεις για οτιδήποτε συμβεί, από επισκέπτες (επιθυμητούς ή ανεπιθύμητους) μέχρι τη ρουτίνα των κατοικίδιών σου όταν εσύ απουσιάζεις. Έλα να δούμε τις συσκευές με τις οποίες θα τα καταφέρεις.

Έξυπνες κάμερες εσωτερικού χώρου

«Ο χώρος βιντεοσκοπείται». Δεν μπορεί, όλο και κάπου θα έχεις πετύχει σχετικές σημάνσεις που ενημερώνουν για την ύπαρξη κλειστού συστήματος παρακολούθησης. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το σπίτι σου; Χάρη στην τεχνολογία, σκέψου ότι μπορείς να εξασφαλίσεις τον ίδιο και καλύτερο βαθμό παρακολούθησης, ακόμα κι όταν είσαι εκτός αυτού! Οι έξυπνες κάμερες εσωτερικού χώρου είναι εξοπλισμένες με λειτουργίες και τεχνολογίες -όπως φακούς υψηλής ευκρίνειας, μικρόφωνα, ακόμα και αισθητήρες υπερύθρων- που τους επιτρέπουν να προσφέρουν κορυφαίες εμπειρίες ασφαλείας. Τα απλά μοντέλα καταγράφουν εικόνα 720p με τα πιο προηγμένα να φτάνουν ακόμα και τα επίπεδα του 4K, εγγράφοντας και αποθηκεύοντας περιεχόμενο είτε τοπικά, είτε σε cloud. Με καταγραφικο ή χωρίς, με δυνατότητας online παρακολούθησης μέσω smartphone, επιτοίχιες ή φορητές με μορφή διακοσμητικών, οι επιλογές κατασκευαστών όπως η REOLINK, η XIAOMI και η TP-LINK είναι αμέτρητες και καλύπτουν κάθε ανάγκη. Πολλές εσωτερικές smart IP cameras μάλιστα προσφέρουν αμφίδρομη επικοινωνία και νυχτερινή λειτουργία, ενώ ενημερώνουν σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης. Στα παραπάνω πρόσθεσε την ομαλή ενσωμάτωση στα διάφορα οικοσυστήματα έξυπνου σπιτιού και δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο.

Έξυπνες κάμερες εξωτερικού χώρου

Ό,τι είπαμε λίγο-πολύ για τις έξυπνες κάμερες εσωτερικού χώρου, ισχύει και για τις smart κάμερες εξωτερικού χώρου. Φυσικά οι τελευταίες είναι αρκετά πιο ανθεκτικές έτσι ώστε να αντέχουν στα διάφορα καιρικά φαινόμενα, τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και τη φυσική φθορά. Κάποιες προτάσεις πλαισιώνονται μάλιστα και από ηλιακά πάνελ, κάτι που τους εξασφαλίζει σταθερή παροχή ενέργειας για τη λειτουργία τους -χωρίς να πρέπει να τις συνδέσεις σε πρίζα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των έξυπνων καμερών εξωτερικού χώρου είναι η δυνατότητα ελέγχου πρόσβασης στον χώρο σου, προφυλάσσοντάς σε έτσι από τυχόν ανεπιθύμητους επισκέπτες. Και σπίτι να μη βρίσκεσαι βέβαια, θα έχεις πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν στον κήπο, την αυλή ή την είσοδο. Η παρουσία και μόνο μίας smart IP κάμερας μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τυχόν… περίεργους τύπους. Με μία έξυπνη κάμερα εξωτερικού χώρου θα έχεις συν τοις άλλοις και τη βέλτιστη προστασία για τα πακέτα από τις διανομές σου -για να μην ξαναχάσεις ποτέ τίποτα όσο απουσιάζεις!

Έξυπνοι αισθητήρες κίνησης

Οι έξυπνοι αισθητήρες κίνησης είναι συσκευές που έχουν τη δυνατότητα σάρωσης μίας συγκεκριμένης περιοχής προκειμένου να ανιχνεύσουν τυχόν κινήσεις. Όπως αντιλαμβάνεσαι αποτελούν βασικό γρανάζι κάθε συστήματος ασφαλείας σπιτιού καθώς χάρη σε αυτούς θα ξέρεις αν ο χώρος σου παραμένει ασφαλής και απροσπέλαστος. Ο τρόπος λειτουργίας τους ποικίλει: κάποιες προτάσεις χρησιμοποιούν ακτίνες υπερύθρων και άλλες βασίζονται στην ανίχνευση θερμότητας (υπάρχουν και λύσεις υπερήχων αν και συναντώνται πιο σπάνια). Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον εντοπίσουν κάτι, ειδοποιούν τον χρήστη μέσω της σχετικής εφαρμογής ή του συστήματος smart home του. Για ‘σένα που έχεις κατοικίδια, κάποιοι αισθητήρες κίνησης μπορούν να ξεχωρίσουν την κίνηση των μικρών σου φίλων από εκείνη ενός ανθρώπου, ειδοποιώντας σε μόνο όταν υπάρχει πραγματικός λόγος. Όπως και να ‘χει, θα είσαι σε θέση να ρυθμίσεις τον βαθμό ευαισθησίας του όλου συστήματος, όπως άλλωστε και να βρεις τη βέλτιστη θέση για την τοποθέτησή του. Αν δεν προσφέρεται επιλογή λειτουργίας με μπαταρία, απλά βεβαιώσου ότι υπάρχει πρίζα κάπου κοντά.

Έξυπνα κουδούνια

«Μα πόσο έξυπνο μπορεί να είναι ένα κουδούνι πόρτας;», σε φανταζόμαστε να λες. Συνέχισε να διαβάζεις κια θα καταλάβεις! Στην πραγματικότητα, ένα έξυπνο κουδούνι είναι από τα πιο χρήσιμα gadgets όσον αφορά στην ασφάλεια του σπιτιού σου. Η βασική του λειτουργία είναι εφάμιλλη μ’ εκείνη ενός τυπικού κουδουνιού: να σε ενημερώνει χτυπώντας όταν κάποιος βρίσκεται στην πόρτα. Η διαφορά του smart κουδουνιού από το απλό όμως, είναι πως χάρη στην κάμερα με την οποία είναι εφοδιασμένο, θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις κανονικότατα εικόνα όποιου βρίσκεται στην πόρτα σου, είτε εσύ είσαι πίσω απ’ αυτή, είτε όχι. Ήρθε κάποιος επισκέπτης τελείως αναπάντεχα; Ένα courier; Μία ύποπτη φιγούρα που δεν αναγνωρίζεις; Ό,τι κι αν ισχύει, εσύ θα μπορείς να ελέγξεις και μέσω του μικροφώνου, να συνεννοηθείς χωρίς αφ’ ενός να ανοίξεις την πόρτα και αφ’ ετέρου εκείνος που μόλις ήρθε να ξέρει αν είσαι στο σπίτι ή όχι. Ένα smart κουδούνι διαθέτει ακόμα αισθητήρα κίνησης ώστε να σε ειδοποιεί αν εντοπίσει το παραμικρό (ακόμα κι αν ο «επισκέπτης» θελήσει να μην κάνει αισθητή την παρουσία του). Όλες αυτές οι λειτουργίες σε συνδυασμό με το compact μέγεθος, καθιστούν τα smart κουδούνια και θυροτηλέφωνα ένα απαραίτητο στοιχείο του έξυπνου σπιτιού σου. 

Έξυπνες κλειδαριές

Κι αν τα έξυπνα κουδούνια είναι σε γενικές γραμμές γνωστά, δεν ισχύει το ίδιο και για τις έξυπνες κλειδαριές. Αν και τέτοιες λύσεις μπορεί -μέχρι στιγμής- να έχεις πετύχει σε ξενοδοχεία και Airbnb δωμάτια για το απομακρυσμένο check-in και check-out των τουριστών, η χρησιμότητά τους δεν εξαντλείται εκεί. Το πλεονέκτημά τους γίνεται εύκολα κατανοητό: επιπρόσθετη ασφάλεια και ηρεμία (το λεγόμενο peace of mind), ακόμα κι όταν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι, χωρίς να στηρίζεσαι σε παρωχημένες μεθόδους. Με μία smart κλειδαριά θα ξεχάσεις μια για πάντα τα κλειδιά: χάρη στα PIN, τα συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης, τους αισθητήρες εγγύτητας και τα apps των smartphones θα πάψεις να κυκλοφορείς σαν τον… δεσμοφύλακα! Χάρη μάλιστα σ’ αυτά τα τελευταία (τα apps ντε!) θα μπορείς να κλειδώνεις και να ξεκλειδώνεις απομακρυσμένα ή έστω να ελέγχεις τις πόρτες σου απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμα κι αν έχεις φύγει ταξίδι. Σκέψου μόνο πόσες φορές σε έχει φάει το άγχος της ερώτησης «κλείδωσα όταν έφυγα;». Για πιο high-tech καταστάσεις μπορείς να εκμεταλλευτείς το geofencing, έτσι ώστε οι πόρτες σου να ξεκλειδώνουν αυτόματα με το που εντοπίσουν την παρουσία σου και βέβαια να ενεργοποιήσεις τη λήψη ειδοποιήσεων για κάθε ύποπτη κίνηση.

Έξυπνα συστήματα συναγερμού

Στην πράξη, όλα όσα περιγράψαμε μέχρι στιγμής αποτελούν τμήματα ενός έξυπνου συστήματος συναγερμού. Αν τώρα εσύ δεν θες να στήσεις το δικό σου κομμάτι-κομμάτι παρά θα προτιμούσες μία πιο ολοκληρωμένη λύση, end-to-end, τότε υπάρχουν κι αυτές. Μπορείς να επενδύσεις λοιπόν σε ένα πλήρες, έξυπνο σύστημα συναγερμού το οποίο έρχεται… full extra. Ένα τέτοιο διαθέτει αισθητήρες για χώρους και πόρτες/παράθυρα, σειρήνες, κάμερες, μηχανισμούς ξεκλειδώματος (fobs), επιπρόσθετους αισθητήρες (π.χ. καπνού ή μονοξειδίου του άνθρακα), πλήκτρο πανικού, καθώς επίσης και κάποιο app αλλά και έναν φυσικό πίνακα ελέγχου για να έχεις τον πλήρη έλεγχο. Σημαντικό πλεονέκτημα ότι δεν έχεις να ανησυχείς για συμβατότητες μεταξύ των διαφορετικών συσκευών για αυτό και το έξυπνο σύστημα συναγερμού θεωρείται καλύτερο σαν λύση. Η εγκατάστασή του μπορεί να γίνει από εσένα αν έχεις τις σχετικές γνώσεις, ειδάλλως θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Η δε ενσωμάτωση στο οικοσύστημα smart home σου θα διασφαλίσει πως το σύστημα συναγερμού θα λειτουργήσει στην εντέλεια με καθετί άλλο smart διαθέτεις.

Συνοψίζοντας, οι smart συσκευές ασφαλείας μπορούν να σε βοηθήσουν να θωρακίσεις το σπίτι σου και να έχεις καλύτερο, απομακρυσμένο έλεγχο οποιαδήποτε στιγμή. Εντοπίζεις άμεσα τυχόν ύποπτες δραστηριότητες εντός ή εκτός του χώρου σου ενώ το όλο σύστημα λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για κλοπές, διαρρήξεις ή κακόβουλες ενέργειες γενικότερα. Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται...βουνό, μην ανησυχείς! Το καλό είναι ότι μπορείς να εντάξεις σταδιακά τις smart συσκευές ασφαλείας στο σπίτι σου. Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; Οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου για να σου εξηγήσουν από κοντά όλα τα χαρακτηριστικά και να σε βοηθήσουν να σχεδιάσετε μαζί την ασφάλεια του σπιτιού σου πάνω σε smart βάσεις.

Θέλεις και άλλους λόγους για να κάνεις το σπίτι σου smart; Δες άλλα 3 βασικά πλεονεκτήματα!