Τι παραπάνω έχει ένα έξυπνο σύστημα συναγερμού;

2 μήνες πριν
smart security alarm

Τα έξυπνα ασύρματα συστήματα συναγερμού έχουν φέρει την επανάσταση σε ό,τι αφορά τη θωράκιση μίας κατοικίας. Συνδυάζοντας τις τεχνολογίες τελευταίας γενιάς με τη λειτουργικότητα, προσφέρουν αυξημένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά ασφαλείας, χωρίς όμως αυτό να κάνει δυσκολότερη την καθημερινότητα της οικογένειας. Για να πετύχουν τον στόχο τους, τα προηγμένα αυτά συστήματα βασίζονται σε ένα δίκτυο αισθητήρων, καμερών και αλγορίθμων που αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους και αξιολογώντας τα δεδομένα που λαμβάνουν από άλλες έξυπνες συσκευές του νοικοκυριού, επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πλήρη εικόνα του σπιτιού τους, καθώς επίσης και απομακρυσμένες δυνατότητες ελέγχου μέσω smartphone, laptop ή tablet.

Smart σύστημα συναγερμού vs παραδοσιακό σύστημα συναγερμού

Ένα τυπικό σύστημα συναγερμού σπιτιού, σαν κι αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο τις περασμένες δεκαετίες, αποτελείται από αισθητήρες οι οποίοι τοποθετούνται στα δωμάτια του σπιτιού, τις πόρτες και τα παράθυρα.

Ένα έξυπνο ασύρματο σύστημα συναγερμού έχει κατά κύριο λόγο τρία μεγάλα πλεονεκτήματα: αυτοματοποιημένη λειτουργία μέσω AI, δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου 24/7 και πλήρη αλληλεπίδραση με άλλες συσκευές στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος smart home. Χάρη σε αυτά, η προστασία που προσφέρει είναι κατά πολύ ανώτερη σε σχέση με εκείνη ενός τυπικού συναγερμού, κρατώντας τον χρήστη ενήμερο σε διαρκή βάση, απασχολώντας τον μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Χάρη στη φύση του, μπορεί και θέτει τυχόν διαδικασίες ασφαλείας σε λειτουργία σε χρόνο μηδέν, λειτουργώντας έτσι αποτρεπτικά και αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες άμεσης απόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων.

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου συναγερμού

Πάμε να ρίξουμε όμως μία ματιά στα πλεονεκτήματα ενός συστήματος έξυπνου συναγερμού. Έχουμε και λέμε:

  • Απομακρυσμένος έλεγχος 24/7: Ο απομακρυσμένος έλεγχος ενός έξυπνου συστήματος συναγερμού είναι ό,τι πρέπει για εκείνους που θέλουν να είναι απόλυτα βέβαιοι για την ασφάλεια του σπιτιού τους. Μέσα από ένα εύχρηστο app θα είσαι σε θέση να ελέγχεις τους χώρους του νοικοκυριού σου, λαμβάνοντας ειδοποιήσεις για οτιδήποτε μη φυσιολογικό συμβεί. Ένα τέτοιο σύστημα θα σου μεταφέρει εικόνα και ήχο από τον χώρο σου, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αποθηκεύσει τα δεδομένα που καταγράφει στο cloud για μελλοντική χρήση. Η τεχνητή νοημοσύνη εγγυάται πως θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις δραστηριότητες ρουτίνας από τις πραγματικές απειλές, μειώνοντας έτσι τις αχρείαστες ειδοποιήσεις και τους λανθασμένους/ψευδείς συναγερμούς.
  • Συνδεσιμότητα: Ένας έξυπνος συναγερμός θα σου δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα πολυεπίπεδο σύστημα προστασίας για το σπίτι σου. Μπορείς π.χ. να τον συνδέσεις με αισθητήρες σε πόρτες και παράθυρα που ανιχνεύουν ακόμα και τις δονήσεις, έτσι ώστε να ειδοποιηθείς για καθετί συμβαίνει εγκαίρως. Αν τον πλαισιώσεις μάλιστα με κάμερες που έχεις τοποθετήσει σε στρατηγικά σημεία του σπιτιού, ένα έξυπνο κουδούνι που ενδεχομένως να έχεις στην εξώπορτα αλλά και άλλους ανιχνευτές και σειρήνα, τότε θα μπορείς να είσαι σίγουρος για την ασφάλεια του σπιτιού σου.
  • Λειτουργία στο πλαίσιο ενός smart home: Όπως προαναφέραμε, ένα σύστημα έξυπνου συναγερμού θα ενσωματωθεί χωρίς πρόβλημα στο οικοσύστημα smart home σου, κάνοντας τον έλεγχό του ακόμα πιο εύκολο αφού μεταξύ άλλων θα μπορείς π.χ. να το ενεργοποιείς φεύγοντας με μια σου λέξη. Πριν καταλήξεις σε εκείνο που θα επενδύσεις, βεβαιώσου ότι είναι συμβατό με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς (HomeKit, Alexa, Google Home, SmartThings κλπ).
  • Ευελιξία: Ένα πλεονέκτημα των smart συστημάτων (βλ. φωτισμός, ήχος, κηπουρική κλπ) είναι η ευελιξία που προσφέρουν ως προς το στήσιμό τους. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με τον συναγερμό καθώς θα είσαι σε θέση να επεκτείνεις το σύστημά σου όπως και όταν εσύ κρίνεις. Ξεκίνα με κάτι που καλύπτει π.χ. την εξώπορτα σε πρώτη φάση και εν συνεχεία πλαισίωσέ το με κάμερες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αισθητήρες σε περισσότερα δωμάτια κλπ. Στην ευχέρειά σου είναι και το αν θα συνεργαστείς με κάποια εταιρεία security ή όχι -από τη στιγμή που το σύστημα παρακολουθεί τον χώρο και προσφέρει ειδοποιήσεις, όλα γίνονται.
  • Κάλυψη και από δευτερεύοντες κινδύνους: Έχεις λάβει λοιπόν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέψεις στους διαρρήκτες να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο σου. Δεν πρόκειται όμως για τους μόνους από τους οποίους κινδυνεύει ο χώρος σου. Μία πλημμύρα λόγω διαρροής ή πυρκαγιά εξ αιτίας βραχυκυκλώματος π.χ. μπορούν να θέσουν το νοικοκυριό σου σε εξίσου μεγάλο κίνδυνο. Το σύστημα συναγερμού σου όμως έχει τη δυνατότητα να σε καλύψει και σε τέτοιες περιπτώσεις, φτάνει να το συνδέσεις με τους κατάλληλους αισθητήρες (CO2, υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας/νερού). Είπαμε: η ευελιξία του είναι τεράστια.

Όλα τα παραπάνω θα πιάσουν τυχόν εισβολείς στον ύπνο, υποχρεώνοντάς τους να τραπούν σε άτακτο φυγή. Το τελευταίο που περιμένει ένας διαρρήκτης, είναι ένα σπίτι που έχει τα «μάτια» του επάνω του. Ακόμα κι αν ξέρει ότι εσύ δεν βρίσκεσαι εκεί, είναι πρακτικά απίθανο να ρισκάρει να συνεχίσει το έργο του, γνωρίζοντας ότι παρακολουθείται -και πάντα με τον κίνδυνο η αστυνομία να είναι καθ’ οδόν. Με μία υπηρεσία αποθήκευσης περιεχομένου στο cloud δε, θα έχεις στη διάθεσή σου περιεχόμενο που έχουν καταγράψει οι κάμερες προκειμένου να το παραδώσεις στις αρχές, ώστε να τις διευκολύνεις στο έργο τους.

Τι να προσέξεις κατά την αγορά ενός έξυπνου συναγερμού

Αν τα παραπάνω σε έπεισαν, το επόμενο βήμα είναι να βρεις το σύστημα συναγερμού που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Οι συμβουλές μας εδώ είναι οι ακόλουθες:

  • Τιμή/Budget: Εξαρτάται από το τι πραγματικά θες. Θα προτιμούσες π.χ. σε πρώτη βάση ένα βασικό επίπεδο προστασίας; Μπορείς να ξεκινήσεις με τα απολύτως απαραίτητα ενός συστήματος συναγερμού και σταδιακά να το επεκτείνεις. Θες να έχεις τον πλήρη έλεγχο; Τότε επένδυσε σε ένα high-end σύστημα εξοπλίζοντάς το παράλληλα με όλα τα απαραίτητα έξτρα. Σημείωσε πως το κόστος ενός συστήματος έξυπνου συναγερμού εξαρτάται και από το μέγεθος του σπιτιού σου, το αν πρόκειται να καλύψεις εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και την επιφάνεια των τελευταίων. Τέλος, αν συνεργαστείς με εταιρεία φύλαξης, θυμήσου ότι θα υπάρχει και μηνιαία χρέωση από πλευράς της.
  • Εξοπλισμός: Θα σου επισημάνουμε για ακόμα μία φορά πως οφείλεις να καταλήξεις στο επίπεδο προστασίας που επιθυμείς για το σπίτι σου. Αν θες πλήρη θωράκιση, τότε θα πρέπει να μεριμνήσεις για αισθητήρες σε πόρτες/παράθυρα, κάμερες, σειρήνα, συνδρομή cloud για αποθήκευση δεδομένων και ενδεχομένως έξτρα αισθητήρες καπνού/πυρασφάλειας, CO2, υγρασίας κλπ. Να έχεις κατά νου πάντως πως δεν χρειάζεται να αγοράσεις τα πάντα μεμιάς: αν η τσέπη σου δεν το αντέχει, τότε μπορείς να στήσεις το σύστημά σου σταδιακά. Extra tip: Ο έξυπνος συναγερμός θα αποτελέσει νευραλγικό σύστημα του smart home σου, γι’ αυτό και οφείλει να συνεργάζεται απρόσκοπτα με την πλατφόρμα (Alexa, Google Home κλπ) που έχεις επιλέξει. Έλεγξε τι λέει ο εκάστοτε κατασκευαστής λοιπόν για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις
  • Ασφάλεια δεδομένων: Όπως ο συναγερμός προστατεύει το σπίτι σου, έτσι κι εσύ οφείλεις να προστατέψεις τον συναγερμό σου. Απόκτησε μεν πρόσβαση σε υπηρεσία cloud για την αποθήκευση των δεδομένων σου αλλά έχε και έναν δίσκο κάπου στον χώρο σαν backup σε περίπτωση που πέσει π.χ. η σύνδεση στο internet. Καθώς ο συναγερμός σου συνδέεται στο Wi-Fi του σπιτιού σου, δώσε έξτρα προσοχή στην ασφάλεια του τελευταίου. Ενεργοποίησε το μέγιστο επίπεδο προστασίας του, δημιούργησε ένα δεύτερο δίκτυο για επισκέπτες και να θυμάσαι να αλλάζεις τακτικά τον κωδικό πρόσβασης.
  • Εγκατάσταση: Έστω ότι κατέληξες στο σύστημα έξυπνου συναγερμού σου. Πώς θα γίνει η εγκατάστασή του; Οι επιλογές σου είναι δύο: είτε το κάνεις ο ίδιος, είτε εμπιστεύεσαι κάποιον επαγγελματία. Στην πρώτη περίπτωση, το DIY είναι πρακτικά ανέξοδο, ενώ επιπροσθέτως όλες οι smart συσκευές είναι κατασκευασμένες με γνώμονα την εύκολη εγκατάσταση οπότε δεν απαιτούνται ιδιαίτερα εξεζητημένες γνώσεις. Αν βέβαια δεν πιάνουν τα χέρια σου ή απλά θες τη σιγουριά ενός ανθρώπου που ξέρει τη δουλειά του, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία που ναι μεν θα ανεβάσει το κόστος, όμως θα είναι σε θέση να σου δώσει και χρήσιμες συμβουλές ως προς την τοποθέτηση αισθητήρων και καμερών, τη γενικότερη λειτουργία του συστήματός σου κ.α.

Έξυπνη προστασία στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού

Ο συναγερμός από μόνος του μπορεί να προστατέψει σε μεγάλο βαθμό ένα σπίτι. Αν μάλιστα πρόκειται για ένα έξυπνο, σύγχρονο σύστημα συναγερμού, τότε η θωράκιση είναι ακόμα πιο αποτελεσματική. Κάνε τη σωστή επιλογή και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μια για πάντα. Αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια, οι εξειδικευμενοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου!

Θέλεις να μάθεις με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να κάνεις ασφαλές το smart home σου; Δες άλλες 4 smart συσκευές ασφάλειας!