Έξυπνοι αισθητήρες: Τα «μάτια» του έξυπνου σπιτιού σου

2 μήνες πριν
smart sensor on wall

Οι κάθε λογής smart αισθητήρες αποτελούν τα «μάτια» του έξυπνου σπιτιού σου. Άγρυπνοι «φρουροί» της καθημερινότητας και της περιουσίας σου, παραμένουν στο πόστο τους 24/7 καθιστώντας δυνατή την αυτοματοποιημένη λειτουργία του smart home σου, από τις πιο απλές, μέχρι τις πλέον σύνθετες εφαρμογές. Παρά το μικρό τους μέγεθος και το γεγονός ότι μετά την εγκατάστασή τους θα περνούν σε γενικές γραμμές απαρατήρητοι, οι εν λόγω συσκευές είναι τα αισθητήρια όργανα του όλου έξυπνου οικοσυστήματος και ως εκ τούτου, ο ρόλος τους κρίνεται επιτελικός.

Φαντάσου ένα σπίτι που θα είναι σε θέση να διαισθανθεί την παρουσία σου ενώ πλησιάζεις, φωτίζοντας τον δρόμο σου, ενώ παράλληλα θα εξοικονομεί ενέργεια όταν δεν θα βρίσκεσαι σε αυτό. Ένα σπίτι που θα ξέρει αν βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο προκειμένου να ανάψει ή να σβήσει τα φώτα και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία. Ένα σπίτι που θα μπορεί να σου εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια κρατώντας σε ενήμερο για τυχόν ανεπιθύμητους επισκέπτες και ενεργοποιώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε περίπτωση κινδύνου. Οι έξυπνοι αισθητήρες συνεργάζονται και με άλλες συσκευές εξασφαλίζοντας μία καλύτερη ποιότητα ζωής στο πλαίσιο ενός ευρύτερου περιβάλλοντος που ανταποκρίνεται δυναμικά στις ανάγκες σου.

Τι θα πρέπει να προσέξεις όμως κατά την επιλογή των έξυπνων αισθητήρων του σπιτιού σου και πώς θα τους εκμεταλλευτείς καλύτερα;

Τι είναι και πώς λειτουργούν οι έξυπνοι αισθητήρες;

Ένα έξυπνο σπίτι βασίζεται στους αισθητήρες προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τη λειτουργία του. Οι τελευταίοι τροφοδοτούν το smart home hub με στοιχεία που αφορούν τον καιρό, τις συνθήκες στο εσωτερικό του, την ανθρώπινη παρουσία κ.α. Οι αισθητήρες και ανιχνευτές κίνησης είναι πιθανότατα η πιο διαδεδομένη κατηγορία οργάνων (άλλοι είναι π.χ. αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, νερού, διοξειδίου του άνθρακα κ.α.) και προσφέρουν ανίχνευση κίνησης στον χώρο κάλυψής τους. Οι τεχνολογίες με τις οποίες επιτυγχάνουν τον σκοπό τους είναι κατά βάση δύο:

  • Υπέρυθρες: Οι αισθητήρες υπέρυθρων (ή PIR από τις λέξεις passive infrared) έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης βάσει της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπει ένας άνθρωπος ή ένα ζώο (όλα τα αντικείμενα με θερμοκρασία άνω των 0 βαθμών Κελσίου, εκπέμπουν ακτινοβολία). Όταν ένα θερμό αντικείμενο μετακινηθεί εντός του οπτικού τους πεδίου, μπορούν να αναγνωρίσουν την κίνησή του, ενημερώνοντας. Δυσκολεύονται με μικρού μεγέθους αντικείμενα/ζώα ενώ δεν προσφέρουν επαρκή κάλυψη πίσω από τοίχους και γυάλινες επιφάνειες.
  • Υπέρηχοι: Οι αισθητήρες υπερήχων εκπέμπουν ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας και κατόπιν ανιχνεύουν τις αντηχήσεις τους από αντικείμενα στο περιβάλλον. Ανάλογα με τον χρόνο που περνά μέχρι τη λήψη τους, προσδιορίζεται και η απόσταση των τελευταίων. Η συνεχής εκπομπή τέτοιων κυμάτων έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τυχόν κινήσεις στον χώρο (όπως π.χ. θα συνέβαινε με λήψη φωτογραφιών ενός συγκεκριμένου αντικειμένου σε ριπή). Οι αισθητήρες υπερήχων επηρεάζονται από αντικείμενα που απορροφούν ή αντανακλούν τον ήχο διαφορετικά.

Έχοντας εντοπίσει κάποια κίνηση, ο αισθητήρας μετατρέπει τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία κατόπιν στέλνει στο smart home hub για περαιτέρω ανάλυση.

Με παρεμφερή τρόπο λειτουργούν και οι αισθητήρες άλλων τύπων. Μπορείς φερ’ ειπείν να χρησιμοποιήσεις αισθητήρες κλίματος οι οποίοι θα ελέγχουν την ατμόσφαιρα (θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα κλπ) στον χώρο σου, ώστε σε συνδυασμό με το σύστημα κλιματισμού να προχωρούν στις απαραίτητες… επεμβάσεις όποτε χρειάζεται. Οι αισθητήρες νερού είναι τέλειοι για υπόγεια και αποθήκες αφού θα σε ενημερώσουν σε περίπτωση διαρροής ώστε να αποφύγεις τα χειρότερα, ενώ με τους αισθητήρες και επαφές πορτών και παραθύρων πιθανότατα θα είσαι ήδη εξοικειωμένος αφού υπάρχουν εδώ και χρόνια (αν και όχι στη smart μορφή που τους συναντάμε σήμερα) στο πλαίσιο συστημάτων συναγερμού.

Επιλέγοντας smart sensors για το έξυπνο σπίτι σου, σε πρώτη φάση θα πρέπει να βρεις μοντέλα που να είναι συμβατά με την πλατφόρμα που έχεις επιλέξει. Για τη διευκόλυνσή σου, θα σου προτείναμε να καταλήξεις σε προτάσεις του ίδιου κατασκευαστή, για μεγαλύτερη ευκολία. Όσο για το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι προτάσεις, αυτό θα σου το «πουν» οι ανάγκες σου και το ίδιο το σπίτι. Εξέτασε προσεκτικά τα όσα χρειάζεσαι και δες σε ποιους χώρους θα χρειαστείς αισθητήρες και τι τύπου. Εμείς συγκεντρώσαμε ορισμένα παραδείγματα που είμαστε σίγουροι πως θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, ωστόσο μη διστάσεις να πειραματιστείς.

Εφαρμογές έξυπνων αισθητήρων

Ο πιο απλός τρόπος εκμετάλλευσης των αισθητήρων στο έξυπνο σπίτι σου, είναι σε συνδυασμό με έξυπνους λαμπτήρες και φώτα. Μπορείς να τοποθετήσεις αισθητήρες στην είσοδο του σπιτιού σου π.χ. έτσι ώστε με τη βοήθεια έξυπνου φωτισμού εξωτερικών χώρων και τον κατάλληλο προγραμματισμό, να ανάβουν αυτόματα τα φώτα στον κήπο και την εξώπορτα μόλις πλησιάσει κάποιος μετά τη δύση του ηλίου. Το ίδιο φυσικά μπορείς να κάνεις και στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Ακόμα κι αν δεν σου φαίνεται χρήσιμη η παρουσία αισθητήρων στο σαλόνι, την κουζίνα ή τα υπνοδωμάτια, μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε διαδρόμους και σκάλες, έτσι ώστε να κάνεις τις νυχτερινές… διαδρομές σου ασφαλέστερες.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή των αισθητήρων και των έξυπνων επαφών είναι σε πόρτες προκειμένου εκείνες να ανοίγουν αυτόματα. Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε πόρτες στο εσωτερικό του σπιτιού, ούτε καν στην εξώπορτα: η πόρτα του γκαράζ ωστόσο είναι η τέλεια υποψήφια! Μπορείς να εγκαταστήσεις αισθητήρα στον δρόμο που οδηγεί στο γκαράζ σου, έτσι ώστε η πόρτα να ανοίγει καθώς το αυτοκίνητό σου πλησιάζει σε αυτό. Εδώ βέβαια αξίζει να σημειώσουμε πως αν θες ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, υπάρχει και η επιλογή του geofencing, έτσι ώστε η πόρτα να ανοίγει μόλις αντιληφθεί την παρουσία σου και μόνο (εντοπίζοντας το smartphone σου).

Στον τομέα της ασφάλειας, οι αισθητήρες κάνουν… θαύματα! Τοποθετώντας τους σε εξωτερικούς χώρους πλάι στο σπίτι σου και συνδυάζοντάς τους με έξυπνα φώτα και κάμερες παρακολούθησης, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πως ό,τι κι αν συμβεί, αν μη τι άλλο το όλο σύστημα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Εννοείται φυσικά πως μπορούν να σε ειδοποιήσουν αν αντιληφθούν το παραμικρό, έτσι ώστε να επέμβεις. Κάποια μοντέλα αισθητήρων έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την ανθρώπινη παρουσία από εκείνη ζώων, έτσι ώστε να γλιτώσεις τους άκυρους συναγερμούς.

Τέλος, με τη βοήθεια των αισθητήρων, θα καταφέρεις να μειώσεις το ποσό που ξοδεύεις για τη θέρμανση του χώρου σου. Ο μεγαλύτερος βραχνάς κάθε νοικοκυριού δεν είναι άλλος από τον κλιματισμό του: με τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί δε τα τελευταία χρόνια, το smart home αποτελεί μονόδρομο για ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να συνδυάσεις τους αισθητήρες με έξυπνους θερμοστάτες, επιτρέποντας επί της ουσίας στους δεύτερους να λειτουργούν κατόπιν «εντολής» των πρώτων. Μπορείς να καθορίσεις δηλαδή τη θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο, ανάλογα με το αν βρίσκεται κάποιος μέσα σε αυτό ή όχι. Αν ο αισθητήρας αντιληφθεί κίνηση, τότε ο θερμοστάτης ενεργοποιεί τον κλιματισμό (θέρμανση, ψύξη, ανάλογα με την εποχή). Αν όχι, τότε παραμένει ανενεργός, εξοικονομώντας και ενέργεια και χρήματα.

Αντίληψη 360 μοιρών

Οι smart αισθητήρες θα πρέπει να είναι από τις πρώτες συσκευές με τις οποίες θα εξοπλίσεις το smart home σου. Βεβαιώσου ότι υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση στο δίκτυο Wi-Fi σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και συνδύασέ τους με τα κατάλληλα συστήματα δημιουργώντας αυτοματισμούς που θα αλλάξουν επίπεδο στην ποιότητα ζωής σου. Το έξυπνο σπίτι μπορεί να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη, όμως για να τα καταφέρει θα χρειαστεί να καταλάβει το πώς και οι αισθητήρες θα δώσουν τη λύση. Αν δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου για λύσουν κάθε σου απορία!

Θέλεις να μάθεις με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να κάνεις ασφαλές το smart home σου; Δες άλλες 4 smart συσκευές ασφάλειας!