Έξυπνες κάμερες ασφαλείας για το σπίτι σου: Τι να προσέξεις

4 μήνες πριν
reolink outdoor camera

Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ βρίσκονται μακριά από το σπίτι, το μυαλό τους έχει… παραμείνει εκεί, ανησυχώντας για την ασφάλεια της περιουσίας τους. Σύμφωνοι, οι καιροί είναι ιδιαίτεροι και σε τελική ανάλυση, προσέχουμε για να έχουμε, έτσι δεν είναι; Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτό το ανήσυχο κοινό, η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να αισθανθείς μεγαλύτερη ασφάλεια κια προστασία. Οι έξυπνες κάμερες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων είναι εδώ για να σου επιτρέψουν να αποκτήσεις εικόνα του σπιτιού σου 24/7, έχοντας πλήρη ενημέρωση για καθετί συμβαίνει σε αυτό όταν απουσιάζεις.

Εν αντιθέσει με τα παραδοσιακά συστήματα συναγερμών που απαιτούσαν εγκατάσταση από εξειδικευμένο τεχνικό, μπορείς ο ίδιος να στήσεις σχετικά εύκολα ένα σύστημα καμερών παρακολούθησης στο πλαίσιο του οικοσυστήματος smart home σου. Θα επιλέξεις τις κάμερες που θες, τόσο για εσωτερικούς, όσο και για εξωτερικούς χώρους,  θα τις τοποθετήσεις και θα έχεις πρόσβαση σε αυτές από την άνεση της οθόνης του smartphone σου. Ειδικά για τα μοντέλα που είναι κατάλληλα για κήπους, μπαλκόνια και αυλές αντέχουν συν τοις άλλοις στα καιρικά φαινόμενα (πιστοποίηση IP) ενώ κάποια έρχονται και με πάνελ ώστε να συλλέγουν ηλιακή ενέργεια που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν.

Τι πρέπει όμως να προσέξεις κατά την αγορά σου και σε ποια χαρακτηριστικά οφείλεις να δώσεις βάση για μέγιστη αποτελεσματικότητα; Έλα να τα δούμε ένα προς ένα.

Ανάλυση

Καταλαβαίνουμε ότι θα θες την καλύτερη δυνατή ποιότητα για τις κάμερές σου, όμως σου υπενθυμίζουμε πως δεν αγοράζεις webcam ή camera phone. Αυτό που θες από μία smart κάμερα παρακολούθησης είναι να σου προσφέρει καθαρή εικόνα ενός χώρου, επιτρέποντάς σου να διακρίνεις λεπτομέρειες στον βαθμό που να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις ένα πρόσωπο. Από την άλλη μην "κάνεις τσιγγουνιές" στην ανάλυση αφού σε αντίθετη περίπτωση το υλικό που θα έχει συλλέξει η κάμερά σου θα είναι πρακτικά άχρηστο. Πρότασή μας είναι να στοχεύσεις σε Full HD κάμερες που καταγράφουν εικόνα στα 1080p, ανάλυση που σε συνδυασμό με τη σωστή τοποθέτηση της κάμερας, αρκεί. Φυσικά αν θέλεις το κάτι παραπάνω, υπάρχουν και μοντέλα με 4K ανάλυση.

Ενσύρματη ή ασύρματη λειτουργία;

Στην αγορά θα βρεις τόσο ενσύρματες, όσο και ασύρματες έξυπνες κάμερες παρακολούθησης. Η απόφασή σου σχετικά με το ποιον από τους δύο τύπους θα πρέπει να επιλέξεις, θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το αν υπάρχει πρίζα κοντά στη θέση που σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις την εκάστοτε κάμερα. Αν υπάρχει, τότε τα προβλήματά σου λύθηκαν: τη συνδέεις και ξενοιάζεις. Αν όμως δεν υπάρχει πρίζα σε λογική απόσταση (είτε γιατί θες να τοποθετήσεις την κάμερα σε κάποιο απρόσιτο σημείο, είτε γιατί μιλάμε για εξωτερικό χώρο), τότε θα πρέπει να βασιστείς σε λύση με μπαταρία (τυπική ή επαναφορτιζόμενη). Θυμήσου ότι πολλά μοντέλα εξωτερικών καμερών πλαισιώνονται και από κάτοπτρο/ηλιακό πάνελ μέσω του οποίου συλλέγουν ηλιακή ενέργεια -προτίμησέ τα.

Οπτικό πεδίο

Ένα από τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνεις, θα είναι να ξεκαθαρίσεις πόσες κάμερες θα χρειαστείς. Η απάντηση είναι «τόσες ώστε καλύψεις πλήρως χώρο σου». Αυτό το τελευταίο όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις δυνατότητες κάλυψης της κάθε κάμερας, τουτέστιν το οπτικό της πεδίο: όσο πιο ευρεία είναι η γωνία θέασής της, τόσο μεγαλύτερη επιφάνεια θα είναι σε θέση να παρακολουθεί και άρα τόσο λιγότερες κάμερες θα χρειαστείς για τον χώρο σου. Θα σου προτείναμε να θέσεις σαν βάση τις 140 μοίρες και αν το επιτρέπουν το budget και τα λοιπά κριτήριά σου, να κυνηγήσεις ακόμα και τις 160 μοίρες.

Νυχτερινή λειτουργία

Οι κάμερες ασφαλείας οφείλουν να προστατεύουν τον χώρο σου 24/7, μέρα και νύχτα. Και αυτό το τελευταίο δεν είναι σχήμα λόγου. Η νυχτερινή όραση ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κάθε έξυπνης κάμερας παρακολούθησης. Αυτό που θες είναι οι κάμερές σου να σου προσφέρουν εξίσου καθαρή και λεπτομερή εικόνα, ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου, στο απόλυτο σκοτάδι. Στα φθηνότερα μοντέλα η νυχτερινή λειτουργία είθισται να είναι ασπρόμαυρη, με τα ακριβότερα να γράφουν κανονικά ακόμα και χρώματα. Η επιλογή εδώ είναι δική σου: εμείς ωστόσο θα σου υπενθυμίσουμε να ρίξεις μια ματιά και στην εμβέλεια κάλυψης: τα 20-25 μέτρα θα πρέπει να είναι το ελάχιστο. Επιπλέον κάποιες κάμερες εξωτερικού χώρου έρχονται με αισθητήρα κίνησης, σειρήνα αλλά και φως, χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να σου φανούν χρήσιμα ανάλογα τις ανάγκες σου.

Σκληρός δίσκος vs cloud

Αν η κάμερα έχει δυνατότητα εγγραφής βίντεο ένα ακόμα δίλημμα στο οποίο θα κληθείς να απαντήσεις είναι: πού θα αποθηκεύει το βίντεό της η κάθε κάμερα ασφαλείας σου; Αν επιλέξεις να το κάνεις τοπικά, τότε αυτό θα αποθηκεύεται σε κάποιο σκληρό δίσκο, είτε στην κάμερα, είτε στο δίκτυό σου. Είναι η φθηνότερη αλλά παράλληλα και η λιγότερο ασφαλής λύση αφού σε περίπτωση που ο δίσκος αυτός κλαπεί ή καταστραφεί, δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου. Η περίπτωση του cloud είναι μεν ακριβότερη αφού στο 99% των περιπτώσεων προϋποθέτει υποστήριξη Wi-Fi αλλά και κάποιου είδους συνδρομή όμως θα είσαι σίγουρος για την ασφάλεια του υλικού που καταγράφουν οι κάμερές σου. Απαραίτητη συνθήκη εδώ να υπάρχει σταθερή σύνδεση στο internet.

Ασφάλεια & Ιδιωτικό απόρρητο

Επιλέγοντας πλατφόρμα, φρόντισε να σου προσφέρει πλήρεις επιλογές ασφαλείας. Δημιούργησε λογαριασμό με όσο το δυνατόν πιο σύνθετο κωδικό πρόσβασης και ενεργοποίησε τις επιλογές 2FA και βιομετρικού ελέγχου όπου εκείνες προσφέρονται. Για άμεση προστασία του ιδιωτικού σου απορρήτου, έλεγξε αν οι κάμερες παρακολούθησης που έχεις διαλέξει διαθέτουν φυσικό κάλυμμα που καλύπτει τον φακό τους (μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος πως δεν καταγράφουν υλικό -τουλάχιστον εικόνα). Ακόμα, ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για καθετί συμβαίνει στο σύστημα. Κάποιες κάμερες έχουν μέχρι και αναγνώριση προσώπου, κάτι που τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν π.χ. φιλικά πρόσωπα από αγνώστους.

Συμβατότητα με άλλα συστήματα

Οι έξυπνες κάμερες παρακολούθησης θα αποτελέσουν βασικό γρανάζι στο οικοσύστημα του smart home σου, γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίσεις πως θα λειτουργούν αρμονικά με άλλα συστήματα που είτε έχεις, είτε ενδέχεται να εγκαταστήσεις στο μέλλον. Σκέψου π.χ. πως μπορεί να τις συνδυάσεις με έξυπνα κουδούνια για την πόρτα σου ή με smart ταϊστρα κατοικιδίων για να επικοινωνείς με το σκυλάκι ή τη γάτα σου όταν λείπεις. Σε αυτή την περίπτωση προτίμησε κάμερες -εσωτερικές ή εξωτερικές- που υποστηρίζουν αμφίδρομη φωνητική επικοινωνία. Ίσως μεταγενέστερα θελήσεις να τις συνδυάσεις με έξυπνα φώτα για τον κήπο και τα μπαλκόνια σου. Φρόντισε να είναι συμβατές με τον προσωπικό σου βοηθό (βλ. AMAZON Alexa, APPLE Siri, GOOGLE Assistant) και βεβαιώσου ότι διαθέτεις εγκατεστημένη τη συνοδευτική τους εφαρμογή στις συσκευές smartphone και tablet σου ώστε να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτές απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι.

Τέλος στις εκπλήξεις

Μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση από έξυπνες κάμερες ασφάλειας στον χώρο σου, θα σου επιτρέψει να έχεις πλήρη εικόνα του όπου κι αν είσαι. Είτε έχεις αφήσει πίσω κατοικίδια, είτε απλά θες να ξέρεις ότι όλα είναι όπως τα άφησες, ανεξαρτήτως του αν είσαι διακοπές, στο γραφείο ή απλά κοιμάσαι στο κρεβάτι, οι έξυπνες κάμερες θα γίνουν τα μάτια και τα αφτιά σου ώστε να βρεις την ησυχία σου. Αν θέλεις να εγκαταστήσεις εσωτερικές ή εξωτερικές κάμερες και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές καμερών σύμφωνα με τις ανάγκες σου!

Θέλεις να μάθεις με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να κάνεις ασφαλές το smart home σου; Δες άλλες 4 smart συσκευές ασφάλειας!