Θωράκισε το σπίτι σου με έξυπνες κλειδαριές

4 εβδομάδες πριν
woman using smart lock door

Οι έξυπνες κλειδαριές είναι οι απόλυτοι και πλέον σύγχρονοι φύλακες κάθε smart home. Είναι κατάλληλες τόσο για ‘σένα που αναζητάς μία αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση «θωράκισης» του νοικοκυριού σου, όσο και για ‘σένα που διαθέτεις το σπίτι σου για βραχυχρόνια μίσθωση (βλ. πλατφόρμα τύπου Airbnb) αφού εγγυώνται πλήρη έλεγχο και απόλυτη ασφάλεια.

Ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες, έρχονται να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές κλειδαριές, προσφέροντας νέους τρόπους ασφαλούς εισόδου στο σπίτι όπως π.χ. μέσω PIN, βιομετρικής ταυτοποίησης ή εφαρμογών. Φέρνουν την επανάσταση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε έναν χώρο, προσφέροντας απόλυτη άνεση και πλήρη έλεγχο. Με χαρακτηριστικά όπως παρακολούθηση 24/7 και λειτουργία στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος smart home, αποτελούν την επιτομή της ασφάλειας και της ευχρηστίας.

Πώς λειτουργούν όμως, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τι πρέπει να προσέξεις πριν εξοπλίσεις και το δικό σου έξυπνο σπίτι με μία smart κλειδαριά;

Τι ακριβώς είναι οι έξυπνες κλειδαριές και ποιες είναι οι υποκατηγορίες τους;

Οι έξυπνες κλειδαριές είναι συστήματα ασφαλείας για πόρτες που χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες για τον έλεγχο της πρόσβασηςΟι βασικοί τους τύποι είναι τρεις: κλειδαριά, κουτί και λουκέτο.

Η πρώτη είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρη και συνάμα εκείνη που επιλέγουν οι περισσότεροι ιδιώτες. Πρόκειται για μία κλειδαριά πόρτας που αντικαθιστά την ήδη υπάρχουσα, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων ελέγχου, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξει κανείς. Το κλείδωμα και ξεκλείδωμά της μπορεί να γίνει με μία πλειάδα μεθόδων: από app που μπορεί να εγκατασταθεί σε smartphone και δακτυλικό αποτύπωμα, μέχρι geofencing και κωδικό πρόσβασης. Τα πάντα εξαρτώνται από το budget σου (όσο πιο ακριβή η κλειδαριά, τόσο περισσότερα τα χαρακτηριστικά που διαθέτει) και τις προτιμήσεις/ανάγκες/θέλω σου.

Από εκεί και πέρα, το κουτί ενδείκνυται περισσότερο για όσους ασχολούνται με τουριστικά καταλύματα ή νοικιάζουν το σπίτι τους μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Βooking, Airbnb, Vrbo κλπ). Πρόκειται για ένα… κουτί το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί πρακτικά σε οποιονδήποτε χώρο και ανοίγει είτε με συνδυασμό/κωδικό PIN ο οποίος εισάγεται με χρήση φυσικών πλήκτρων, είτε με Bluetooth. Στο δε εσωτερικό του περιλαμβάνει το κλειδί για τον χώρο.

Όσο για τα έξυπνα λουκέτα, εμφανισιακά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα τυπικά λουκέτα με τη διαφορά ότι δεν ξεκλειδώνουν με κλειδί αλλά μέσω smartphone χάρη στον συνδυασμό Bluetooth και ειδικού app. Τα συγκεκριμένα είναι ιδανικά για εξωτερικές πόρτες (κήπων, αποθηκών κλπ) και άλλα αντικείμενα όπως ποδήλατα, ηλεκτρικά scooters, e-bikes κ.α.

Εμείς θα εστιάσουμε κυρίως στις smart κλειδαριές αφού αυτές είναι εκείνες που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι. Η εγκατάστασή τους δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Κάποιες έρχονται να τοποθετηθούν επάνω στις τυπικές κλειδαριές μπουλονιού (αυτές δηλαδή που έχουμε στις πόρτες μας) ενώ κάποιες άλλες διαθέτουν εντελώς δικό τους μηχανισμό οπότε αντικαθιστούν εξ ολοκλήρου τις ήδη υπάρχουσες. Όλες έρχονται με αναλυτικές οδηγίες έτσι ώστε να τις εγκαταστήσεις ο/η ίδιος/α ενώ θεωρητικά δεν θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από ένα κατσαβίδι. Όταν η κλειδαριά σου μπει στη θέση της, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τη ρυθμίσεις.

Πλεονεκτήματα

Κάπου εδώ ίσως να αναρωτιέσαι γιατί να επενδύσεις σε μία έξυπνη κλειδαριά όταν κι αυτή που έχεις κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Τα πλεονεκτήματα της πρώτης είναι αρκετά και συνοψίζονται στα εξής:

  • Τέρμα στο άγχος του κλειδώματος: Σε όλους μας έχει συμβεί να φύγουμε από το σπίτι (συνήθως για διακοπές) και να περάσουμε κάποιες ώρες μέσα στην αγωνία, με την απορία αν κλειδώσαμε. Ε, με μία έξυπνη κλειδαριά αυτού του είδους οι ανασφάλειες θα γίνουν παρελθόν, αφού θα είσαι σε θέση να το εξακριβώσεις στη στιγμή κοιτώντας το smartphone σου.
  • Απόλυτη ασφάλεια μέσω κρυπτογράφησης: Για μια στιγμή όμως. Κι αν κάποιος παρεμβληθεί και «χακάρει» ασύρματα την κλειδαριά; Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος/η διότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον. Τα περισσότερα μοντέλα ενσωματώνουν κρυπτογράφηση 128-bit καθώς επίσης και 2FA (μέσω ειδικού app ή PIN που αποστέλλεται στο smartphone σου) πριν από οποιαδήποτε αλλαγή ρυθμίσεων.
  • Πρόσβαση σε συγγενείς και φίλους: Συνεχίζουμε στο ίδιο σενάριο, αυτό των διακοπών. Καθώς θα λείψεις λοιπόν για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, έχεις κανονίσει με έναν φίλο ή συγγενή να έρχεται να ποτίζει τα λουλούδια. Αντί να του δώσεις κλειδιά τα οποία μετά θα πρέπει να πάρεις πίσω, μπορείς να του δώσεις κωδικούς πρόσβασης. Τους χρησιμοποιεί, κάνει τη δουλειά του και κατόπιν αχρηστεύονται.
  • Έλεγχος επισκεπτών: Αν αποφασίσεις να διαθέσεις ένα σεβαστό ποσό για την έξυπνη κλειδαριά σου, τότε στη διάθεσή σου θα βρίσκονται έξτρα λειτουργίες και χαρακτηριστικά όπως φερ’ ειπείν κάμερα παρακολούθησης και αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία, που θα σου επιτρέψουν να έχεις καλύτερη εικόνα του τι γίνεται στην εξώπορτά σου και ποιος σου χτυπά το κουδούνι.
  • Ενημέρωση για τυχόν απόπειρες παραβίασης: Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό τέτοιων κλειδαριών είναι η ενημέρωση που σου παρέχουν αναφορικά με οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασής τους με οποιονδήποτε τρόπο. Αν μάλιστα υπάρχει και κάμερα ασφαλείας (στην ίδια την κλειδαριά ή τον χώρο γενικότερα), τότε μιλάμε για την πλέον ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας.
  • Ευελιξία: Μία καλή έξυπνη κλειδαριά, εκτός από ασφάλεια προσφέρει και ευελιξία, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερους από έναν τρόπους κλειδώματος και ξεκλειδώματος. Θα λειτουργεί αυτόματα βάσει της θέσης σου, μέσω smartphone, με PIN, με δακτυλικό αποτύπωμα, ακόμα και με φυσικό κλειδί σε κάποιες περιπτώσεις για το… απόλυτο backup!

Λειτουργίες & χαρακτηριστικά

Ποια είναι όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά μίας έξυπνης κλειδαριάς και τι πρέπει να κοιτάξεις κατά την αγορά της; Ξεκίνα από το βασικό, δηλαδή τη συνδεσιμότητα. Ο έλεγχος μίας έξυπνης κλειδαριάς επιτυγχάνεται μέσω Wi-Fi ή Bluetooth. Έλεγξε προσεκτικά τις λεπτομέρειες στη σύνδεσή της, έτσι ώστε να είσαι απόλυτα σίγουρος/η για το πώς θα τη χειριστείς. Οι έξυπνες κλειδαριές, εν αντιθέσει με τις απλές, χρειάζονται συν τοις άλλοις και ρεύμα για τη λειτουργία τους, κάτι που επιτυγχάνεται με χρήση μπαταριών. Κάποια μοντέλα παίρνουν ΑΑ, κάποια άλλα ΑΑΑ ενώ ορισμένα έρχονται με τη δική τους επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Όταν έρθει η ώρα της αλλαγής ή της φόρτισης, θα σε ειδοποιήσουν μέσω του app τους έτσι ώστε να προβείς στις κατάλληλες κινήσεις πριν ξεμείνεις χωρίς κλειδαριά.

Το αμέσως επόμενο στοιχείο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις, είναι οι τρόποι κλειδώματος και ξεκλειδώματος. Όσο πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο, αφού θα έχεις μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, για να χειριστείς την κλειδαριά της εξώπορτάς σου όπως εσύ θες. Σε γενικές γραμμές θα είσαι σε θέση να το κάνεις μέσω κωδικού πρόσβασης (PIN), δακτυλικού αποτυπώματος, προσωρινού κωδικού μέσω mail, εφαρμογής, εγγύτητας (μέσω Bluetooth, ακόμα και αυτόματα, αν η κλειδαριά αντιληφθεί την παρουσία του smartphone σου σε συγκεκριμένη ακτίνα) ή φυσικού κλειδιού. Δες ποιες μέθοδοι σε ενδιαφέρουν πραγματικά και εξασφάλισε πως το μοντέλο στο οποίο θα καταλήξεις τις υποστηρίζει.

Κάποιες έξυπνες κλειδαριές διαθέτουν κάμερα, ηχείο και μικρόφωνο, έτσι ώστε να προσφέρουν εικόνα του χώρου αλλά και αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία. Η κάμερα θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις την κλειδαριά όπως θα έκανες με ένα έξυπνο κουδούνι, βλέποντας δηλαδή ποιος βρίσκεται στην πόρτα σου. Όσο για την αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία, θα μπορείς να μιλάς και να ακούς όσους είναι εκεί, έχοντας π.χ. τη δυνατότητα να συνεννοηθείς με έναν διανομέα ακόμα κι όταν εσύ απουσιάζεις από το σπίτι. Αρκετά χρήσιμη είναι η σειρήνα, ένα ακόμα ενδιαφέρον… εξτραδάκι, αφού μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε περίπτωση «ανεπιθύμητων» επισκεπτών (αν και για τέτοιες περιπτώσεις, καλό θα ήταν να υπάρχει και πλήκτρο πανικού ώστε να καλούνται μεμιάς οι αρχές).

Έξυπνο σπίτι = ασφαλές σπίτι

Μία έξυπνη κλειδαριά αποτελεί έναν εύχρηστο και αποτελεσματικό τρόπο να ενισχύσεις σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια του σπιτιού σου, αποκτώντας παράλληλα πλήρη εικόνα του χώρου της εξώπορτάς σου. Αν λοιπόν:

  • Το lifestyle σου είναι ήδη πολύπλοκο και θες να έχεις ένα άγχος λιγότερο φεύγοντας, να ανοίγεις ευκολότερα την πόρτα γυρνώντας φορτωμένος/η με ψώνια ή να εξασφαλίσεις πως τα παιδιά θα μπορούν να μπουν μέσα χωρίς να έχουν κλειδιά μαζί τους.
  • Θες να δίνεις εύκολα προσωρινή πρόσβαση σε επισκέπτες, courier και λοιπό προσωπικό.
  • Η ασφάλεια του σπιτιού σου παίζει τεράστιο ρόλο και ως εκ τούτου θες να έχεις πλήρη εικόνα της κλειδαριάς της εξώπορτάς σου, ακόμα κι όταν ταξιδεύεις.
  • Είσαι λάτρης του κόνσεπτ του smart home και σου αρέσει να δημιουργείς αυτοματοποιημένες ρουτίνες (π.χ. η πόρτα να ξεκλειδώνει και τα φώτα να ανάβουν καθώς εσύ φτάνεις σπίτι, όλα αυτόματα).
  • Διαθέτεις το σπίτι σου μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb) και αναζητάς έναν εύκολο αλλά ασφαλή τρόπο οι επισκέπτες σου να έχουν πρόσβαση στο κλειδί της πόρτας.

…τότε μια smart κλειδαριά είναι αυτό ακριβώς που ψάχνεις! Βεβαιώσου ότι το μοντέλο της αρεσκείας σου είναι συμβατό με την πλατφόρμα smart home σου και δεν θα χάσεις.

Θέλεις να μάθεις με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να κάνεις ασφαλές το smart home σου; Δες άλλες 4 smart συσκευές ασφάλειας!