Τα 5+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις έξυπνο κουδούνι

3 μήνες πριν
εξυπνο κουδουνι

Τα έξυπνα κουδούνια έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικά στοιχεία κάθε έξυπνου οικιακού οικοσυστήματος. Συνδυάζοντας προηγμένες τεχνολογίες με τις λειτουργίες ενός… παραδοσιακού κουδουνιού πόρτας, έρχονται να προσφέρουν μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων που εστιάζουν τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην άνεση.

Τι είναι το έξυπνο κουδούνι;

Τα έξυπνα κουδούνια ή smart doorbells είναι κουδούνια εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης και αμφίδρομη μεταφορά ήχου που επιτρέπουν στους κατοίκους ενός σπιτιού να δουν, να ακούσουν και να επικοινωνήσουν με επισκέπτες απομακρυσμένα, μέσω tablet ή smartphone. Επιπλέον χαρακτηριστικά δε, όπως η νυχτερινή όραση και η ανίχνευση κίνησης διασφαλίζουν 24/7 προστασία, λειτουργώντας αποτρεπτικά. Τα έξυπνα κουδούνια ενσωματώνονται απόλυτα ομαλά σε κάθε οικοσύστημα smart home, αλληλεπιδρώντας με άλλες συσκευές όπως έξυπνες κλειδαριές ή συστήματα φωτισμού και δημιουργώντας συνέργειες, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ασφάλεια και τους αυτοματισμούς ενός σπιτιού. Τι πρέπει να προσέξεις όμως κατά την επιλογή και την αγορά ενός έξυπνου κουδουνιού; Έλα να δούμε 5+1 συμβουλές για να διαλέξεις ευκολότερα.

Ξεκαθάρισε τι θες να βλέπεις

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός έξυπνου κουδουνιού, είναι η κάμερα με την οποία έρχεται εφοδιασμένο. Χάρη σε αυτή θα έχεις εικόνα της εισόδου σου, σαν να είχες κάμερα παρακολούθησης. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να αποφασίσεις, είναι τι ακριβώς θες να βλέπεις μέσα από την κάμερα του κουδουνιού σου (σαν θυροτηλέφωνο). Δες προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων που έχεις ξεχωρίσει προκειμένου να διαπιστώσεις τι εικόνα είναι σε θέση να σου προσφέρουν. Αν για παράδειγμα ένα κουδούνι αναφέρει ότι καταγράφει εικόνα με λόγο διαστάσεων 4:3, τότε μιλάμε για οριζόντια λήψη. Είναι σε θέση π.χ. να καλύψει όλο το ύψος του χώρου της εισόδου; Αν δηλαδή κάποιος αφήσει ένα δέμα στο χαλάκι της πόρτας, αυτό θα φαίνεται στην κάμερα; Δώσε βάση λοιπόν όχι μόνο στον λόγο διαστάσεων (προτίμησε 1:1 ή 3:4) αλλά στις γωνίες θέασης (τουλάχιστον 120 μοίρες οριζόντια και κατακόρυφα) και την ανάλυση (όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο).

Ενδιαφέρεσαι για συγκεκριμένους ανθρώπους ή δέματα;

Κάποια έξυπνα κουδούνια με κάμερα μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι και συγκεκριμένα πρόσωπα, ενημερώνοντάς σε σχετικά όταν αυτά βρεθούν έξω από την πόρτα σου. Αν αναρωτιέσαι πώς τα καταφέρνουν, ουσιαστικά αντλούν πληροφορίες από τα GOOGLE Photos και APPLE Photos (το smart home σε όλο του το μεγαλείο). Κάποια άλλα είναι σε θέση να προσδιορίσουν το σχήμα κουτιών που ενδεχομένως βρίσκονται εντός του οπτικού τους πεδίου, κρατώντας σε ενήμερο/η για τυχόν παραδόσεις που έγιναν ενόσω εσύ δεν ήσουν στο σπίτι. Για να εκμεταλλευτείς αυτές τις δυνατότητες (κυρίως δε, την πρώτη) θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι το smart κουδούνι πόρτας που θα επιλέξεις, είναι πλήρως συμβατό με την πλατφόρμα smart home σου. Δεν χρειάζεται να σου τονίσουμε, πως όσο πιο προηγμένα είναι τα χαρακτηριστικά ενός έξυπνου κουδουνιού, τόσο υψηλότερο θα είναι και το κόστος του. Επομένως εξέτασε προσεκτικά αν όλα αυτά που σου προσφέρει, σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις. Αν όχι, επίλεξε ένα πιο φθηνό μοντέλο.

Συνδρομή για extra χαρακτηριστικά

Με το κόστος ζωής να ακριβαίνει μήνα με τον μήνα, η προσθήκη μίας ακόμα συνδρομής στη λίστα σου, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Θα πρέπει να γνωρίζεις όμως πως πολλά από τα smart κουδούνια απαιτούν από τον χρήστη ένα μηνιαίο/ετήσιο τέλος προκειμένου εκείνος να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί όλα τους τα χαρακτηριστικά. Εννοείται πως θα μπορείς να παρακολουθείς ποιος σου χτυπά την πόρτα και να επικοινωνείς μαζί του, όμως για τις πιο σύνθετες λειτουργίες όπως π.χ. την αποθήκευση του περιεχομένου που καταγράφει η κάμερα στο cloud και την αναγνώριση δεμάτων ή/και προσώπων, θα χρειαστείς συνδρομή. Το κόστος της τελευταίας δεν είναι απαγορευτικό, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα έξτρα έξοδο για το οποίο θα πρέπει να ‘σαι προετοιμασμένος/η.

Τι άλλες συσκευές ασφαλείας/παρακολούθησης διαθέτεις;

Ένα έξυπνο κουδούνι πόρτας είναι πάνω απ’ όλα συσκευή ασφαλείας, γι’ αυτό και καλό θα ήταν η πρόταση στην οποία θα καταλήξεις να είναι από τον ίδιο κατασκευαστή με τυχόν άλλες συσκευές παρακολούθησης που ενδεχομένως να διαθέτεις όπως π.χ. κάμερες. Έτσι, θα πετύχεις τη βέλτιστη ομοιογένεια, έχοντας τη δυνατότητα ελέγχου όλων των συστημάτων ασφαλείας και παρακολούθησης που βρίσκονται στον χώρο σου. Επιπρόσθετα, αν υπάρχει ήδη μία κάμερα που καταγράφει εικόνα του χώρου της εισόδου του σπιτιού (εκεί δηλαδή που βρίσκεται και το έξυπνο κουδούνι), τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι ήδη καλυμμένος/η σε ό,τι αφορά το κομμάτι του βίντεο και άρα π.χ. δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με την έξτρα συνδρομή που λέγαμε πιο πάνω.

Θέσε budget και δυνατότητες

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά, θα δεις ότι υπάρχουν έξυπνα ασύρματα κουδούνια με εντελώς διαφορετικές τιμές: οι φθηνότερες προτάσεις στην κατηγορία ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ ενώ οι ακριβότερες φτάνουν να κοστίζουν κάμποσες… εκατοντάδες! Η διαφορά στην τιμή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δυνατότητές τους. Τα ακριβότερα κουδούνια προσφέρουν μεγαλύτερη γωνία θέασης, ανώτερη ανάλυση και ακριβέστερη αναγνώριση κίνησης, ενώ είθισται να έρχονται και με έξτρα λειτουργίες (όπως π.χ. τον προσδιορισμό δεμάτων ή/και προσώπων που προαναφέραμε). Κάποια high-end μοντέλα υποστηρίζουν dual-band συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi το οποίο μπορεί να μην ενδιαφέρει τους περισσότερους, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και με την ποιότητα του ήχου στην αμφίδρομη επικοινωνία.

Μην ξεχάσεις την εγκατάσταση

Πριν κλείσουμε, αφιέρωσε λίγο χρόνο στην εγκατάσταση του έξυπνου κουδουνιού που θα επιλέξεις. Τα περισσότερα μοντέλα αντικαθιστούν το κουδούνι που βρίσκεται στην πόρτα σου, χρησιμοποιώντας έτσι την ήδη υπάρχουσα καλωδίωση. Συνοδεύονται από οδηγίες προκειμένου να κάνεις την όλη διαδικασία μόνος σου: το DIY είναι αρκετά εφικτό αν διαθέτεις κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρολογίας, ωστόσο αν δεν είσαι σίγουρος/η, μπορείς πάντα να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Άλλα μοντέλα είναι ασύρματα, χρησιμοποιούν μπαταρία και αποτελούν μια πολύ ευέλικτη επιλογή. Ωστόσο χρειάζονται φόρτιση. Τέλος υπάρχουν και smart κουδούνια PoE (Power over Ethernet) που συνδέεονται ενσύρματα με καλώδιο ethernet στο router για ρεύμα και πρόσβαση στο internet. Μιλάμε για ενσύρματη λύση οπότε και εδώ η εγκατάσταση είναι απαραίτητη. Κάποιοι κατασκευαστές πλαισιώνουν τα κουμπιά των κουδουνιών τους (τις συσκευές δηλαδή που τοποθετείς έξω από την πόρτα) και με… κανονικά κουδούνια που αντηχούν στο σπίτι εφ’ όσον κάποιος πατήσει τα πρώτα. Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα πρέπει να αντικαταστήσεις τον αντίστοιχο ηχητικό μηχανισμό που υπάρχει ήδη στο σπίτι με αυτόν του κατασκευαστή. Μην ξεχάσεις, τέλος, να βεβαιωθείς πως η θέση του κουδουνιού θα επιτρέπει στην κάμερά του να καλύψει τον χώρο της εισόδου όπως θες, προσφέροντάς σου πλήρη θέα. Το τελευταίο που θες είναι να ολοκληρώσεις την εγκατάσταση και η εικόνα να εμφανίζεται… κομμένη!

Τέλος στις εκπλήξεις στην πόρτα

Ένα έξυπνο κουδούνι αποτελεί μία σχετικά μικρή επένδυση που όμως θα σου προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες, γλιτώνοντάς σε από ανεπιθύμητους επισκέπτες και ενισχύοντας το προφίλ ασφάλειας του σπιτιού σου. Δρομολόγησε την αγορά του, εγκατάστησέ το και ξέγνοιασε μια για πάντα! Και αν έχεις απορίες, οι εξειδικευμενοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου να σε βοηθήσουν!

Θέλεις να μάθεις με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να κάνεις ασφαλές το smart home σου; Δες άλλες 4 smart συσκευές ασφάλειας!