Έξυπνο σπίτι: Φιλικό απέναντι στο περιβάλλον και την τσέπη σου

6 μήνες πριν
smart pot and smart light on desk

Το έξυπνο σπίτι δεν έχει απλά την ικανότητα να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής σου, κάνοντας την καθημερινότητά σου ευκολότερη. Το κάνει, βλέπεις, και με τέτοιο τρόπο που οφελεί σημαντικά και την τσέπη σου, όντας σε θέση να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους πόρους που χρειάζεται, δίχως σπατάλες. Σύμφωνοι, μπορεί η αρχική επένδυση σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό smart home να απαιτεί ένα σεβαστό ποσό (το οποίο μπορείς πάντως να «σπάσεις» αφού θα είσαι σε θέση να «χτίσεις» το smart home σου σταδιακά) όμως σε βάθος χρόνου, το έξυπνο σπίτι θα σου κάνει απόσβεση χωρίς εσύ να χρειαστεί να κάνεις το παραμικρό (κι αν συνυπολογίσεις την αύξηση στην ενέργεια τα τελευταία χρόνια, τότε ίσως να μην πρέπει να κάνεις και ιδιαίτερη υπομονή…).

Έλα να δούμε τι χρειάζεται:

Έξυπνες πρίζες

Ίσως να μην το φανταζόσουν αλλά οι έξυπνες πρίζες μπορούν να σε βοηθήσουν να «ξεφουσκώσεις» τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σε μεγάλο βαθμό. Έχεις ακούσει ποτέ την «ενέργεια φάντασμα» (phantom energy); Πρόκειται για την ενέργεια που εξακολουθούν να καταναλώνουν οι συσκευές που έχεις σε λειτουργία stand by, ακόμα κι όταν εσύ νομίζεις ότι είναι «κλειστές». Μπορεί οι απαιτήσεις τους ενόσω βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση να είναι ελάχιστες, όμως υπολογίζεται πως το 10% της ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό, είναι ενέργεια φάντασμα! Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν να μείωνες τον λογαριασμό σου κατά το 1/10; Ε, αυτό θα κάνεις με τις έξυπνες πρίζες. Πρόκειται για αντάπτορες που τοποθετούνται στις πρίζες, επιτρέποντάς σου την ενεργοποίηση και απενεργοποίησή τους απομακρυσμένα (στην αγορά υπάρχουν εδώ και χρόνια παρόμοια μοντέλα που λειτουργούν με ενσωματωμένους χρονοδιακόπτες). Εσύ επιλέγεις πότε λειτουργούν, εσύ διαλέγεις πότε σβήνουν. Και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Έξυπνα πολύπριζα

Για ‘σένα, τώρα, που έχεις αυξημένες ανάγκες και οι έξυπνες πρίζες δεν αρκούν, υπάρχουν τα έξυπνα πολύπριζα. Πώς είναι οι πρίζες που περιγράψαμε ακριβώς πριν; Ε, παρόμοια απλά με περισσότερες υποδοχές -όπως δηλαδή ένα απλό πολύπριζο. Ένα τέτοιο είναι ό,τι πρέπει για δωμάτια με πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όπως για παράδειγμα το σαλόνι ή το γραφείο. Προσφέρει δυνατότητα ενσωμάτωσης στο περιβάλλον του έξυπνου σπιτιού και κατ’ επέκταση απομακρυσμένου ελέγχου ακόμα και με φωνητικές εντολές. Εννοείται ότι υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού βάσει χρονοδιακόπτη ενώ οι συσκευές σου θα αποκτήσουν και προστασία από αυξομειώσεις, τάσεις και βραχυκυκλώματα. Πολλά έξυπνα πολύπριζα διαθέτουν εκτός από τυπικές πρίζες και θύρες USB (Type-A και Type-C), ενδεχομένως και LAN προσφέροντας έτσι έξτρα ευελιξία, ενώ χάρη στον ενσωματωμένο έξυπνο μετρητή, θα έχεις, τέλος, εικόνα και της κατανάλωσής σου για να μην… ξεφεύγεις.

Home centers - Hubs

Ένα home center ή home hub είναι μία συσκευή ή πλατφόρμα που επί της ουσίας αποτελεί τον «εγκέφαλο» ενός οικοσυστήματος έξυπνου σπιτιού. Είναι σχεδιασμένο να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί με διάφορες smart συσκευές και συστήματα, γεφυρώνοντας το μεταξύ τους χάσμα και διασφαλίζοντας την αγαστή επικοινωνία τους. Ένα τέτοιο απλοποιεί τα πράγματα για τον χρήστη, αφού προσφέρει ενοποιημένο έλεγχο για εύκολη διαχείριση των συσκευών του. Προσφέρει δυνατότητα αυτοματοποίησης και δημιουργίας σεναρίων τα οποία ενεργοποιούνται βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων (πώς θα σου φαινόταν π.χ. λέγοντας «καλημέρα» να ανάβουν τα φώτα, να ρυθμίζεται ο θερμοστάτης και να ενεργοποιείται η καφετιέρα;). Είναι συμβατό με έξυπνους βοηθούς όπως AMAZON Alexa, GOOGLE Assistant και APPLE Siri ενώ έρχεται με ενισχυμένες λειτουργίες ασφαλείας διασφαλίζοντας τη θωράκιση του σπιτιού. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μοιάζει πολύπλοκο (και είναι) όμως η εγκατάστασή του είναι παιχνιδάκι, αφού μπορεί να γίνει από τον χρήστη χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο τεχνικό. Φυσικά αν το θεωρείς δύσκολο, μπορείς πάντα να ζητήσεις τη βοήθεια των εξειδικευμένων μας συμβούλων σε ένα κατάστημα.

Έξυπνοι διακόπτες

Και μιας που πιάσαμε τις πρίζες λίγο πιο πάνω, τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά και στους διακόπτες; Οι έξυπνοι διακόπτες ή διακόπτες 2.0 είναι πρακτικά οι διακόπτες του μέλλοντος -μόνο που είναι διαθέσιμοι τώρα. Ήρθαν να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς διακόπτες στο σπίτι σου, επιτρέποντάς σου να κάνεις τις ίδιες κινήσεις μεν αλλά ευκολότερα και απομακρυσμένα. Θα ανάβεις και θα σβήνεις τα φώτα σε έναν χώρο όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμα κι αν δεν έχεις διαβεί καν την εξώπορτα, φτάνει να έχεις internet (και πρόσεξε: δεν μιλάμε για έξυπνες λάμπες αλλά για έξυπνους διακόπτες). Κάποιοι έξυπνοι διακόπτες είναι συμβατοί με έξυπνους βοηθούς, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείς να ελέγχεις τα φώτα, τα ρολά ή ότιδήποτε άλλο με τη δύναμη της φωνής σου. Εννοείται ότι θα τους εντάξεις στο οικοσύστημα του έξυπνου σπιτιού σου για αποτελεσματικότερο έλεγχο και έξτρα ασφάλεια ενώ ορισμένοι προσφέρουν και λειτουργία dimming για να… κάνεις ατμόσφαιρα! Είναι ενεργειακά αποδοτικοί και δεν απαιτούν πολύπλοκη εγκατάσταση.

Smart gardening & εργαλεία

Το smart gardening αποτελεί την προσαρμογή της κηπουρικής στις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού σε αστικό περιβάλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Χάρη στην τελευταία, επιτυγχάνεται η βέλτιστη φροντίδα για τα φυτά, μέσω της βελτιστοποιημένης παροχής και εκμετάλλευσης πόρων όπως π.χ. του φωτός και του νερού. Το smart gardening βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μια σειρά από αισθητήρες και συσκευές που μετρούν λίγο-πολύ τα πάντα: τη θερμοκρασία, τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, το pH, τα επίπεδα της υγρασίας κ.α. Κατόπιν, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, το σύστημα είναι σε θέση να προσδιορίσει τις ανάγκες του εκάστοτε φυτού, κανονίζοντας την παροχή νερού και λιπάσματος μέσω αυτοματισμών. Τα πιο προηγμένα συστήματα διαθέτουν και ενσωματωμένη πρόβλεψη καιρού, έτσι ώστε να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες -και μάλιστα, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις εσωτερικού χώρου, υπάρχει ακόμα και δυνατότητα κίνησης, έτσι ώστε τα φυτά να βρίσκονται σε φυσικό φως για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Ψύξη – Θέρμανση

Όλο και κάπου θα ‘χεις δει κάποια αναφορά στα λεγόμενα smart HVAC, τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και ψύξης (HVAC από τα αρχικά των heating, ventilation and air conditioning). Μιλάμε για συστήματα που έχουν ως βασικό στόχο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και των συνθηκών σε εσωτερικούς χώρους, εκμεταλλευόμενα μια σειρά από smart συσκευές, αισθητήρες και αυτοματισμούς προκειμένου να ενισχύσουν την άνεση για τον χρήστη, την αποδοτικότητά τους και κατ’ επέκταση να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Διαθέτουν έξυπνους θερμοστάτες και δυνατότητα προσδιορισμού ζωνών βάσει δωματίου, ενσωματώνονται ομαλά σε οικοσυστήματα smart home ενώ οι αλγόριθμοί τους έχουν ικανότητες μηχανικής μάθησης που τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται σταδιακά ολοένα και καλύτερα στον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σου. Μπορεί να περιλαμβάνουν από έξυπνους ανεμιστήρες, αντλίες θερμότητας, φορητά ή επιτείχια σώματα καλοριφέρ και κλιματιστικά μέχρι αφυγραντήρες και purifier αέρα.

Εντάσσοντας όλα τα παραπάνω στο οικοσύστημα του σπιτιού σου γλιτώνεις χρόνο και χρήμα. Εξοικονομείς ενέργεια ενώ παράλληλα συμβάλλεις στο περιβάλλον, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χώρου σου. Οι smart συσκευές είναι ενεργειακά αποδοτικές. Αν τις ενσωματώσεις ουσιαστικά, θα καταλάβεις γρήγορα ότι θα απσοβέσεις το όποιο κόστος αγοράς τους χωρίς να χρειάζεται να "κάνεις εκπτώσεις" στις συνθήκες του χώρου σου (κλίμα, φωτισμός, θερμοκρασία κλπ). Με λίγα λόγια είναι μια συνθήκη win-win και για σένα (και το budget σου) και για το περιβάλλον!

Θέλεις και άλλους λόγους για να κάνεις το σπίτι σου smart; Δες άλλα 3 βασικά πλεονεκτήματα!