Εξοικονόμησε ενέργεια με έξυπνες πρίζες και πολύπριζα

4 μήνες πριν
deltaco smart plug

Είμαστε στην εποχή που η τεχνολογία καθιστά την έννοια του smart home σαν ένα ουσιαστικό κομμάτι ενός νοικοκυριού και όχι σαν ένα μακρινό φουτουριστικό concept. Πόσο εύκολο όμως είναι για τους καταναλωτές να επενδύσουν σε έξυπνο εξοπλισμό και συσκευές που μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ενοποιημένο οικιακό οικοσύστημα; Αφ’ ενός δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν μεμιάς ολόκληρο το νοικοκυριό τους με smart συσκευές, αφ’ ετέρου υπάρχουν συσκευές που είτε δεν προσφέρουν ακόμα έξυπνες υλοποιήσεις, είτε αυτές είναι προς το παρόν σχετικά ακριβές. Όπως και να ‘χει, υπάρχει μια εύκολη και φθηνή λύση για όσους θέλουν να μετατρέψουν γρήγορα και απλά τις υπάρχουσες συσκευές τους σε smart: οι έξυπνες πρίζες.

Τι είναι οι έξυπνες πρίζες;

Οι έξυπνες πρίζες είναι επί της ουσίας μετασχηματιστές που συνδέονται στις πρίζες ενός χώρου, επιτρέποντας τον έλεγχο του ηλεκτρισμού που περνά από μέσα τους. Φαντάσου τους αντάπτορες που παίρνεις μαζί σου σε ένα ταξίδι προς κάποιο μέρος με διαφορετικού τύπου πρίζες από αυτές που έχουμε στην Ελλάδα (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία κλπ). Η διαφορά των smart πριζών ωστόσο είναι πως και τα δύο βύσματα (αρσενικό/θηλυκό) είναι του ίδιου τύπου (π.χ. ευρωπαϊκά, βρετανικά, αμερικάνικα κ.ο.κ.). Οι μετασχηματιστές αυτοί μπορούν να συνδεθούν σε οποιαδήποτε πρίζα ενώ διαθέτουν συνδεσιμότητα Wi-Fi που αποτελεί και το βασικό τους πλεονέκτημα.

Γιατί να εξοπλίσω το σπίτι μου με smart πρίζες;

Το «όπλο» μίας έξυπνης πρίζας είναι το γεγονός πως θα συνδεθεί στο οικιακό σου δίκτυο Wi-Fi. Για τον έλεγχό της θα χρησιμοποιήσεις είτε το συνοδευτικό της app μέσα από το smartphone ή το tablet σου, είτε απλά τη φωνή σου, σε συνδυασμό φυσικά με κάποιον έξυπνο βοηθό τύπου AMAZON Alexa, APPLE Siri ή GOOGLE Assistant. Εδώ λοιπόν θα σου δώσουμε και το πρώτο μας tip: φρόντισε οι έξυπνες πρίζες που θα προτιμήσεις, να είναι συμβατές με το οικοσύστημα smart home σου, έτσι ώστε αφ’ ενός να μπορείς να τις χειρίζεσαι -και- από το κεντρικό του app και αφ’ ετέρου να είσαι σε θέση να τις συνδυάσεις με άλλες συσκευές ή αισθητήρες (θα μοιραστούμε μαζί σου παραδείγματα παρακάτω).

Ο έλεγχος μέσω Wi-Fi που προσφέρουν οι έξυπνες πρίζες θα σου λύσει τα χέρια, κάνοντας τη ζωή σου απλούστερη και συμβάλλοντας κατά πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η μεγάλη ευκολία που προσφέρουν οι εν λόγω έξυπνοι μετασχηματιστές, αφορά τον απομακρυσμένο έλεγχο κάθε συσκευής. Έχοντας δηλαδή τη δυνατότητα να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς την πρίζα, ουσιαστικά κάνεις το ίδιο και με τη συσκευή ή τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτή. Πρακτικά μετατρέπεις μια "μη-έξυπνη" συσκευή σε smart όπως π.χ. μια καφετιέρα ή ένα φωτιστικό. Μπορεί να μην έχεις πρόσβαση σε όλες τις έξυπνες λειτουργίες που προσφέρει μια smart συσκευή αλλά αποκτάς μια βασική δυνατότητα: τον απομακρυσμένο έλεγχο στη παροχή ρεύματος και άρα λειτουργία της συσκευής.

Ένα δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι πλέον αρκετά μοντέλα προσφέρουν δυνατότητα καταμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να ξέρεις πόσο ενεργειακά αποδοτική είναι μια συσκευή. Βλέποντας το ιστορικό μπορείς να ελέγχεις πότε αυτή καταναλώνει περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια (π.χ. air-condition, ψυγείο κλπ) και να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις βάσει του προϋπολογισμού και των αναγκών σου.

Και αν αυτα δεν σου φαίνονται αρκετά, δες μερικά παραδείγματα παρακάτω και θα αλλάξεις γνώμη.

Πως λειτουργεί μια έξυπνη πρίζα;

Ο τρόπος λειτουργίας μίας έξυπνης πρίζας δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερος. Τη συνδέεις απλά σε μία υπάρχουσα πρίζα, χωρίς να χρειαστεί να πειράξεις την τελευταία. Την ενεργοποιείς από το σχετικό πλήκτρο και κατόπιν ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή, τη συνδέεις στο τοπικό δίκτυο Wi-Fi σου. Αυτό ήταν! Πλέον θα έχεις την ευχέρεια να καθορίσεις τη λειτουργία της. Μπορείς να κάνεις το πρόγραμμά σου, επιλέγοντας τις ώρες της ημέρας που θα είναι ενεργή (ό,τι πρέπει για την περίπτωση που λείπεις διακοπές) καθώς επίσης και να την ενεργοποιήσεις ή απενεργοποιήσεις κατά βούληση, με μια σου κίνηση στην οθόνη του smartphone ή του tablet σου. Αν έχεις περισσότερες από μία, μπορείς να τους δώσεις ονόματα για ευκολότερη χρήση.

Παραδείγματα χρήσεων

Έλα να δούμε πώς μια smart πρίζα θα κάνει την καθημερινότητά σου ευκολότερη στην πράξη με μερικά παραδείγματα.

  • Μπορείς να συνδέσεις την καφετιέρα σου με μία έξυπνη πρίζα, προγραμματίζοντάς τη να ενεργοποιηθεί τη στιγμή που θα ξυπνήσεις, έτσι ώστε φτάνοντας στην κουζίνα να σε περιμένει φρέσκος, ζεστός καφές. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να συνδέσεις την πρίζα με το ξυπνητήρι, έτσι ώστε ακόμα κι αν μια μέρα χρειαστεί να ξυπνήσεις νωρίτερα ή αργότερα, ο καφές σου να είναι και πάλι εκεί!
  • Συνδέοντας επιλεγμένα φωτιστικά χώρου με έξυπνες πρίζες, θα έχεις την ευκαιρία να καθορίσεις τη λειτουργία τους όπως εσύ θες. Έτσι, ακόμα και στην περίπτωση που βρίσκεσαι σε διακοπές στην άλλη άκρη του πλανήτη, θα μπορείς να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση πως κάποιος βρίσκεται κανονικά στο σπίτι και μάλιστα μετακινείται σε αυτό, ανάβοντας και σβήνοντας φώτα στα διάφορα δωμάτια.
  • Αν είσαι από εκείνους που το γιορτινό mood σου επιβάλλει να στολίσεις τον χώρο σου με πολλά λαμπιόνια και φωτάκια, τότε θα μπορούσες να συνδέσεις τα διάφορα φωτάκια σε έξυπνες πρίζες. Θα έχεις την άνεση να λείπεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι, εξασφαλίζοντας όμως ότι οι διακόσμησή σου θα λάμπει (στην κυριολεξία) όταν πέσει το σκοτάδι, δίχως ωστόσο τα φωτάκια να καίνε όλη μέρα.
  • Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, αν είσαι από αυτούς που δεν μπορούν χωρίς κλιματιστικό, μπορείς με μια smart πριζα να μετρήσεις την κατανάλωση στα διάφορα σενάρια χρήσης και να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητά σου αλλά και στην τσέπη σου.
  • Από την άλλη, υπάρχει κόσμος που προτιμά να αποφεύγει το air condition. Η ζέστη όμως παραμένει. Με έναν ανεμιστήρα συνδεδεμένο σε μία έξυπνη πρίζα θα έχεις τη δυνατότητα να αναγκάζεις τον αέρα να κυκλοφορεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να σε δροσίζει όσο το δυνατόν πιο υγιεινά ενώ εσύ κοιμάσαι χωρίς διακοπές.

Έξυπνα πολύπριζα

Κάποιες έξυπνες πρίζες τώρα, είναι λίγο πιο σύνθετες από τις άλλες, διαθέτοντας πολλαπλές εξόδους ή ακόμα και θύρες USB. Αυτά τα smart πολύπριζα πρακτικά λειτουργούν ακριβώς όπως και μία έξυπνη πρίζα, με ορισμένα από αυτά να προσφέρουν και δυνατότητα ελέγχου της κάθε εξόδου/βύσματος μεμονωμένα. Είναι ιδανικά για χώρους με μεγαλύτερο αριθμό συσκευών όπως π.χ. ένα γραφείο ή το σαλόνι (όλοι ξέρουμε τι γίνεται πίσω από την τηλεόραση…). Είθισται να ενσωματώνουν σύστημα προστασίας από αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος, προσφέροντας έτσι ένα έξτρα επίπεδο θωράκισης στις συσκευές σου, ενώ εφ’ όσον έρχονται και με θύρες USB, θα απολαύσεις ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων (αν μάλιστα μιλάμε για USB Type-C, τότε έχεις πετύχει διάνα).

Smart hack για smart homes

Δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός των έξυπνων πριζών ως το μεγαλύτερο ίσως hack ενός έξυπνου σπιτιού καθώς μιλάμε για τον πλέον εύκολο, γρήγορο και οικονομικό τρόπο με τον οποίο θα μετατρέψεις μία απλή συσκευή σε smart (και γιατί όχι, θα δεις αν εν τέλει σου κάνει πριν επενδύσεις σε μία ακριβότερη έξυπνη υλοποίηση). Φρόντισε οι πρίζες που θα επιλέξεις να είναι συμβατές με το οικοσύστημα smart home σου και θα δεις το σπίτι σου να αλλάζει πρόσωπο μεμιάς! Αν έχεις οποιαδήποτε απορία για τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο σύνδεσης, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου.

Δες άλλους 4 τρόπους για να συνδυάσεις άνεση με εξοικονόμηση ενέργειας!