Smart heating-cooling: Δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι σου

3 μήνες πριν
Smart heating-cooling panel

Ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα κλιματισμού αποτελεί βασικό συστατικό κάθε έξυπνου σπιτιού. Το λεγόμενο smart heating, η τεχνολογία δηλαδή που έρχεται να προσφέρει προηγμένες δυνατότητες σε ένα σύστημα διαχείρισης θερμοκρασίας εσωτερικών χώρων, είναι πλέον εδώ προσφέροντας βελτιστοποιημένη κατανάλωση ενέργειας και σημαντικά χαμηλότερα κόστη λειτουργίας, ωφελώντας έτσι τόσο το περιβάλλον, όσο και τον καταναλωτή. Ο τελευταίος έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει την ατμόσφαιρα στο σπίτι του ακόμα κι όταν βρίσκεται εκτός αυτού, εξασφαλίζοντας παράλληλα πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης για τα μέλη της οικογένειάς του. Η υιοθέτηση του smart heating δεν αποτελεί απλά διευκόλυνση: δεν μιλάμε άλλωστε για ένα gimmick αλλά για ένα άλμα προς ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

Πώς όμως μεταφράζονται στην πράξη όλα αυτά; Με ποιον τρόπο θα εγκαταστήσεις ένα τέτοιο σύστημα και στο δικό σου σπίτι και από τι ακριβώς αποτελείται αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.

Τα υπέρ και τα κατά

Πριν περάσουμε στο λίγο πιο τεχνικό κομμάτι, ας δούμε τα βασικά: γιατί να επενδύσεις σε ένα σύστημα smart heating; Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων: Ένα σύστημα έξυπνου κλιματισμού είναι σε θέση να βελτιστοποιεί τη λειτουργία του, προσαρμόζοντας τη θερμοκρασία στο σπίτι ανάλογα με τις ώρες της ημέρας, τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και το αν κάποιος βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο.
  • Εύκολος χειρισμός: Το όλο σύστημα συνδέεται στο Wi-Fi του σπιτιού σου. Ως εκ τούτου θα έχεις πρόσβαση σε αυτό μέσω υπολογιστή, smartphone ή tablet ακόμα κι όταν βρίσκεσαι εκτός. Εννοείται ότι μπορείς να το προγραμματίσεις έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες κάθε μέλους της οικογένειας.
  • Απομακρυσμένη πρόσβαση: Εστιάζουμε στο γεγονός πως μπορείς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία σε κάποιο δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι, ακόμα και στην περίπτωση που δεν είσαι μέσα. Έτσι θα διασφαλίσεις πως οι συνθήκες στον χώρο σου θα είναι τέλειες πριν καν πατήσεις το πόδι σου σε αυτόν.

Φυσικά το smart heating έχει και ορισμένες απαιτήσεις ή, αν προτιμάς, προκλήσεις. Σε πρώτη φάση θα χρειαστεί ένα σεβαστό ποσό για να εξοπλίσεις κατάλληλα το σπίτι σου. Εννοείται ότι μπορείς να το κάνεις σταδιακά, εντάσσοντας π.χ. ένα δωμάτιο τη φορά στο όλο σύστημα, όμως για βέλτιστα αποτελέσματα καλό θα ήταν να καλύψεις μεμιάς ολόκληρο το σπίτι -ή έστω τους χώρους που η οικογένειά σου χρησιμοποιεί περισσότερο. Αν και τα περισσότερα υποσυστήματα smart heating έρχονται με αναλυτικές οδηγίες, η εγκατάστασή τους σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί βασικές ηλεκτρολογικές γνώσεις (καλωδίωση, ρύθμιση κλπ), κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα χρειαστείς τη βοήθεια ηλεκτρολόγου.

Εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε κάτι ακόμα. Κατά την έρευνα αγοράς σου, θα συναντήσεις σε αρκετές περιπτώσεις το ακρωνύμιο HVAC. Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Heating, Ventilation, and Air Conditioning (Θέρμανση, Εξαερισμός και Κλιματισμός). Πρόκειται για ένα σύστημα σχεδιασμένο για να προσαρμόζει τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά και φίλτρα αέρος μεταξύ άλλων, επιτυγχάνοντας τις βέλτιστες συνθήκες με τη μέγιστη αποδοτικότητα. Χρησιμοποιείται σε επαγγελματικούς, βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους καθώς και χώρους κατοικίας.

Από τι αποτελείται ένα σύστημα smart heating/cooling;

Αν ρωτήσεις τον περίγυρό σου από τι αποτελείται ένα σύστημα smart heating, η συντριπτική πλειοψηφία θα περιοριστεί στην αναφορά του έξυπνου θερμοστάτη. Έλα να δούμε και τα υπόλοιπα:

  • Έξυπνος θερμοστάτης: Κεντρικός μονάδα ελέγχου θερμοκρασίας και προγράμματος λειτουργίας με πρόσβαση μέσω smartphone ή φωνητικών εντολών.
  • Αισθητήρες θερμοκρασίας: Παρακολουθούν τη θερμοκρασία στους διάφορους χώρους και στέλνουν δεδομένα στον θερμοστάτη για τον έλεγχό της.
  • Έξυπνες βαλβίδες καλοριφέρ: Προσαρμόζουν τα επίπεδα θέρμανσης στο εκάστοτε καλοριφέρ για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.
  • Έξυπνα κλιματιστικά: Ενσωματώνονται απρόσκοπτα στο σύστημα smart heating σου, έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους είτε στο πλαίσιό του, είτε αυτόνομα.
  • App: Καθιστά δυνατό τον απομακρυσμένο έλεγχο και προσαρμογή του συστήματος smart heating απ’ όπου κι αν είσαι.
  • Μονάδα σύνδεσης: Επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του θερμοστάτη και του συστήματος smart heating μέσω Wi-Fi ή άλλου πρωτοκόλλου.

Τι ακριβώς προσφέρει ένα σύστημα έξυπνου κλιματισμού;

Το μεγάλο πλεονέκτημα του smart heating είναι πως συνδέεται στο οικιακό σου δίκτυο Wi-Fi. Η λειτουργία του είναι απλή: ένας έξυπνος θερμοστάτης αντικαθιστά τον ήδη υπάρχοντα σε ένα δωμάτιο. Εσύ είσαι σε θέση να ρυθμίσεις τη λειτουργία του και να τον προγραμματίσεις με τη βοήθεια της σχετικής συνοδευτικής εφαρμογής, να το χειριστείς από το smartphone, το tablet ή το PC σου. Προσθέτοντας επιπλέον θερμοστάτες στο όλο σύστημα, θα δημιουργήσεις ζώνες κλιματισμού, έχοντας τη δυνατότητα να αυξομειώσεις τη θερμοκρασία σε διάφορα δωμάτια. Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να πλαισιωθεί και από έξυπνες βαλβίδες καλοριφέρ που τοποθετούνται στη θέση των ήδη υπαρχουσών κάνοντας λίγο-πολύ την ίδια δουλειά: ρυθμίζοντας τη λειτουργία του κάθε καλοριφέρ ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου ή τις επιλογές του χρήστη.

Τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν με μία σειρά από επιπλέον αισθητήρες για μεγαλύτερο επίπεδο αυτοματισμού και ακόμα πιο ανεξάρτητο κλιματισμό στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος έξυπνου σπιτιού. Αισθητήρες κίνησης μπορούν π.χ. να «λένε» στο σύστημα σε ποια δωμάτια βρίσκονται τα μέλη μίας οικογένειας, προκειμένου οι θερμοστάτες να αυξήσουν τη θερμοκρασία σε αυτά. Ένα ραντάρ καιρού μπορεί να παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες αλλά και την ποιότητα του αέρα στους χώρους του σπιτιού, έτσι ώστε η θερμοκρασία να προσαρμόζεται κατάλληλα. Αισθητήρες σε παράθυρα και πόρτες, τέλος, θα ενημερώνουν αν κάτι από αυτά είναι ανοιχτό, έτσι ώστε η θέρμανση του συγκεκριμένου χώρου να περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού έτσι κι αλλιώς οι απώλειες θα είναι μεγάλες.

Ανάλογα με το budget που σκοπεύεις να δαπανήσεις, ένα σύστημα έξυπνου κλιματισμού μπορεί να έρχεται με έξτρα προηγμένες λειτουργίες. Αρχικά βεβαιώσου ότι αυτό υποστηρίζει τη γκάμα συσκευών που θες για ολόκληρο το σπίτι σου. Ακόμα κι αν δεν τις αγοράσεις εξ αρχής, διασφάλισε ότι η επένδυσή σου θα σε καλύψει σε βάθος χρόνου. Ο κλιματισμός του σπιτιού σου είναι υπόθεση ενός και μόνο συστήματος το οποίο θα πρέπει να προσφέρει κάλυψη πολλαπλών ζωνών και δωματίων. Το πιο χρήσιμο ίσως στοιχείο ενός συστήματος smart heating, είναι οι δυνατότητες smart learning του: με τον καιρό θα αρχίσει να μαθαίνει τις συνήθειες των μελών της οικογένειας, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του ακόμα καλύτερα σε αυτές και άρα εξοικονομώντας περισσότερη ενέργεια και χρήματα.

Ένας έξυπνος θερμοστάτης θα σου δώσει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις εκτός από τη θερμοκρασία ενός χώρου και το ζεστό νερό. Είναι σχεδόν σίγουρο βέβαια πως εν τοιαύτη περιπτώσει θα χρειαστείς και τη συμβολή ενός υδραυλικού, πέραν του ηλεκτρολόγου. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει πλήρως ωστόσο, αφού θα έχεις ζεστό νερό όποτε το χρειάζεσαι χωρίς καμία σπατάλη ενέργειας. Εξαιρετικά χρήσιμος είναι και ο έξυπνος μετρητής με τον οποίο έρχονται ενσωματωμένα πολλά συστήματα, αφού θα σου δώσει μία λεπτομερέστατη εικόνα της κατανάλωσής σου, καθιστώντας δυνατό τον εντοπισμό δαπανηρών συνηθειών -με στόχο φυσικά τον περιορισμό τους. Τέλος, η λειτουργία προγραμματισμού καλύπτει και περιπτώσεις διακοπών, ώστε να βάλεις το σπίτι σου σε… sleep mode όταν εσύ δεν είσαι εκεί.

Τι επιπλέον παράγοντες να προσέξω;

Κατά τον σχεδιασμό του συστήματος smart heating σου, θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου διάφορους παράγοντες, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό. Σε πρώτη φάση, δες τις ανάγκες του σπιτιού σου ανάλογα με την επιφάνεια και τους χώρους του. Μην περιοριστείς στις τρέχουσες ανάγκες σου: ενδεχομένως το αρχικό κόστος να είναι δυσβάσταχτο ή απλά να μην εκμεταλλεύεσαι όλα τα δωμάτια το ίδιο, γι’ αυτό βεβαιώσου πως θα είσαι σε θέση να το επεκτείνεις όταν το αποφασίσεις. Δώσε πολλή προσοχή στην πηγή ενέργειας: όσο έξυπνο κι αν είναι το σπίτι, το κόστος για τη θέρμανσή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιείς -αέριο, ηλεκτρικό, πετρέλαιο κλπ. Δες τις διάφορες λύσεις που έχεις στη διάθεσή σου (από κλιματιστικά και καλοριφέρ, μέχρι ενδοδαπέδια θέρμανση), κάνε έναν υπολογισμό του κόστους, εξέτασε το ιστορικό των τιμών και πάρε τη σωστή απόφαση.

Smart heating: Πιο εύκολο απ’ ό,τι ακούγεται

Μπορεί με μία πρώτη ανάγνωση, το smart heating να μοιάζει και δαπανηρό και… μπελαλίδικο. Σκέψου όμως πως πρόκειται για μία λύση που καλύπτει ολόκληρο το νοικοκυριό, εξοικονομώντας σου χρήματα από το πρώτο κιόλας λεπτό λειτουργίας της. Ο έξυπνος κλιματισμός θα εξασφαλίσει τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για εσένα και την οικογένειά σου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σας ενώ παράλληλα ωφελεί το περιβάλλον και την τσέπη σου. Με το κόστος της ενέργειας να έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια και την κατάσταση να μην αναμένεται να βελτιωθεί προσεχώς, κάθε μήνας που περνά χωρίς smart heating είναι και ένα ακόμα πλήγμα στο πορτοφόλι σου. Κάνε τα πλάνα σου, δες τις ανάγκες του χώρου σου, έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ να σε βοηθήσουμε να το στήσεις και άφησε το smart heating να αλλάξει τη ζωή σου.

Δες άλλους 4 τρόπους για να συνδυάσεις άνεση με εξοικονόμηση ενέργειας!