Με την τεχνολογία να έχει «εισβάλλει» και μεταμορφώσει κάθε πτυχή της ζωής μας, η κηπουρική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όσο παράταιρος κι αν ακούγεται ο συνδυασμός αυτών των δύο (κηπουρικής και τεχνολογίας), το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και ακούει στο όνομα smart gardening. Τι ακριβώς προσφέρει αυτό; Ας πούμε πως έρχεται να αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το πράσινο σε ένα αστικό περιβάλλον, εκμεταλλευόμενο μία ευρεία γκάμα εργαλείων, αυτοματισμών και δεδομένων.
Το smart gardening δεν είναι απλά… ό,τι και το σκέτο gardening, απλά με λίγα περισσότερα εφέ. Αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης ενός κήπου, ακόμα κι όταν οι συνθήκες θα καθιστούσαν κάτι τέτοιο δύσκολο, αν όχι εντελώς αδύνατο. Από αισθητήρες που ελέγχουν το έδαφος παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, μέχρι συστήματα άρδευσης που ελέγχονται από την άνεση ενός smartphone, το smart gardening βελτιστοποιεί τη χρήση πόρων (βλ. νερό και ενέργεια), διασφαλίζοντας παράλληλα πως τα φυτά θα έχουν ό,τι χρειάζονται.
Τα οφέλη για τον κηπουρό όμως δεν σταματούν εδώ, αφού μαζί με τον κήπο του αναπτύσσεται και ο ίδιος και μάλιστα γι’ αυτό φροντίζει… ο κήπος του! Το σύστημα smart gardening προσφέρει προτάσεις και ιδέες, όντας σε θέση μέχρι και να προβλέψει προβλήματα στην υγεία των φυτών πριν καν εμφανιστούν. Έτσι, ο χρήστης εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις του, εμβαθύνοντας σταδιακά στο αγαπημένο του χόμπι, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον και κατ’ επέκταση σε ένα βιώσιμο μέλλον. Πώς όμως θα στήσεις και τον δικό σου έξυπνο κήπο; Έλα να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Smart garden: Τι ακριβώς είναι;
Με τον όρο smart garden μπορούμε να περιγράψουμε τη μοντέρνα προσέγγιση στην κηπουρική με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μία τέτοια λύση έξυπνου κήπου μπορεί είτε να αποτελεί ένα ενιαίο προϊόν, είτε να δημιουργηθεί μέσω ενός συνδυασμού συστημάτων αυτοματισμού, αισθητήρων και αλγορίθμων. Η απλούστερη υλοποίηση είναι φυσικά η πρώτη. Το όλο πακέτο περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις οτιδήποτε πρόκειται να χρειαστείς, δηλαδή την εγκατάσταση, μέχρι και το χώμα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενίοτε και τους σπόρους.
Όσο για την εγκατάσταση, συνήθως μιλάμε για μία υψηλής αισθητικής γλάστρα εξοπλισμένη με αισθητήρες, αυτόματο σύστημα ποτίσματος και ενδεχομένως λάμπα. Χάρη στον συμπαγή της σχεδιασμό, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε περιορισμένους χώρους, ενώ η αυτόνομη λειτουργία της, θα σου επιτρέψει να την έχεις ακόμα και σε μέρος που δεν βλέπει ο ήλιος (και που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να ευδοκιμήσει κάποιο φυτό). Σε όλα τα παραπάνω φυσικά θα σε βοηθήσουν και τα κατάλληλα έξυπνα εργαλεία, όπως π.χ. ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι που θα σου επιτρέψει να βιδώσεις άκοπα ή ένα ηλεκτρονικό μέτρο για να μη σου ξεφύγει ούτε εκατοστό -ειδικά εφ’ όσον ο χώρος σου είναι περιορισμένος.
Τώρα βέβαια τίποτα δεν σε εμποδίζει να δημιουργήσεις τον έξυπνο κήπο σου κομμάτι-κομμάτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία οποιαδήποτε γλάστρα, στην οποία θα πρέπει να εγκαταστήσεις τους απαραίτητους αισθητήρες και κατά βάση θα έχεις κάνει την αρχή! Μην αμελήσεις φυσικά το αυτόματο πότισμα το οποίο, στο πλαίσιο του smart garden, θα ρυθμίζει από μόνο του τη λειτουργία του βάσει των αναγκών των φυτών σου (περισσότερα γι’ αυτό, παρακάτω). Από εκεί και πέρα, ο βαθμός στον οποίο θες να εξοπλίσεις τον smart garden σου εξαρτάται από τις προτιμήσεις, το budget και την επιθυμία σου για απομακρυσμένο έλεγχο.
Πώς λειτουργεί;
Όλα τα συστήματα που προαναφέραμε έχουν ως κοινό παρονομαστή το απαραίτητο συνοδευτικό app που θα εγκαταστήσεις στο smartphone ή το tablet σου. Μέσω αυτού το σύστημα smart gardening σου θα έχει τη δυνατότητα να σε ενημερώνει για τυχόν προβλήματα όπως π.χ. αυξημένες πιθανότητες ασθένειας των φυτών, έλλειψη νερού, υγρασίας ή άλλων θρεπτικών συστατικών. Μπορείς να ορίσεις το πρόγραμμα για το πότισμα και την έκθεση του κήπου σου στον ήλιο, ακόμα και να πάρεις προσωποποιημένες συμβουλές ανάλογα με τα φυτά σου. Αν έχεις… φυτέψει (pun intended) σύστημα ποτίσματος θα έχεις δυνατότητα να ενεργοποιήσεις το αυτόματο πότισμα όπου κι αν βρίσκεσαι (ή να το προγραμματίσεις έτσι ώστε να λειτουργεί ανάλογα με τα δεδομένα που παίρνει από τους αισθητήρες) ενώ αν ο κήπος σου βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, μπορείς να λάβεις υπ’ όψιν σου ακόμα και τον καιρό (με τους κατάλληλους αισθητήρες/ραντάρ καιρού) στη διαχείρισή του.
Τι μπορείς να φυτέψεις;
Θεωρητικά… τα πάντα! Το μόνο που ενδεχομένως να σε εμποδίσει, είναι ο διαθέσιμος χώρος ή ορθότερα η έλλειψη αυτού. Τα συστήματα smart gardening, βλέπεις, απευθύνονται πρωτίστως σε χρήστες που κατοικούν σε διαμερίσματα και καταλύματα σε αστικό περιβάλλον, εκεί δηλαδή που οι χώροι είναι μικροί και ο ήλιος φτάνει δύσκολα. Αν θες μπορείς να καλλιεργήσεις από φυτά που θα κάνουν το γραφείο ή το μπαλκόνι σου ομορφότερο, μέχρι οπωρολαχανικά, φτάνει όσον αφορά στα τελευταία να αποφύγεις εκείνα με μεγάλες ρίζες (τομάτες, σπαράγγια, πατάτες, κρεμμύδια, καρότα κλπ) εκτός πια κι αν οι γλάστρες σου είναι τόσο μεγάλες, οπότε πάμε πάσο!
Ποιους χώρους μπορείς να εκμεταλλευτείς;
Και εδώ δεν υπάρχει περιορισμός στις επιλογές. Το smart gardening αναπτύχθηκε άλλωστε για να σου επιτρέψει να δημιουργήσεις τον κήπο σου σε χώρους που μέχρι πρότινος, στα μάτια ενός… old-school κηπουρού θα φάνταζαν τελείως ακατάλληλοι. Από τη στιγμή που επενδύσεις σε έναν έξυπνο κήπο που μπορεί να προσφέρει στα φυτά σου ό,τι χρειάζονται (spoiler alert: φως, νερό, λίπασμα), τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Να λοιπόν η ευκαιρία να εκμεταλλευτείς επιτέλους την αποθήκη που έχει μένει άδεια τόσα χρόνια, να δώσεις μία πιο πράσινη νότα στο γραφείο σου και να μετατρέψεις το μπαλκόνι σου στο τέλειο στέκι για τις ανοιξιάτικες βραδιές και τα μεσημέρια του καλοκαιριού. Αν και ένα μπαλκόνι λίγων τετραγωνικών μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική βάση για οποιονδήποτε έξυπνο κήπο, αν τυχόν το σπίτι σου διαθέτει και αυλή, τότε ακόμα καλύτερα αφού θα έχεις ακόμα πιο πολύ χώρο στη διάθεσή σου (έτσι ώστε να εξαντλήσεις και τη δημιουργικότητά σου)! Άντε λοιπόν!
Τι άλλο θα πρέπει να προσέξεις;
Αν αποφασίσεις να δημιουργήσεις τον έξυπνο κήπο σου κομμάτι-κομμάτι, βεβαιώσου απλά ότι γνωρίζεις σε τι συστήματα θα πρέπει να επενδύσεις.
Ξεκίνα με αισθητήρες τους οποίους θα τοποθετήσεις στις γλάστρες σου. Είναι ζωτικής σημασίας αφού θα σου δώσουν πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζεσαι ώστε να δεις τα φυτά σου να ανθίζουν -στην κυριολεξία. Όσο πιο υψηλό το budget, τόσο πιο πολλά τα στοιχεία που θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν. Αν δεν είσαι σίγουρος/η, προτίμησε σε πρώτη φάση κάτι προσιτό.
Στη συνέχεια πλαισίωσέ τους με ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Τα λεγόμενα sprinklers θα ποτίσουν τα φυτά σου όταν εκείνα το έχουν ανάγκη. Μια καλή πρόταση διαθέτει ζώνες τις οποίες θα σου επιτρέπει να χειρίζεσαι μεμονωμένα -δεν έχουν όλα τα είδη φυτών τις ίδιες απαιτήσεις. Bonus tip: συνδύασέ το με ένα ραντάρ καιρού ώστε να προσαρμόσει αυτόματα τη λειτουργία του σε περίπτωση βροχής.
Και μιας και αναφερθήκαμε σε αυτό, το ραντάρ καιρού θα σου φανεί χρήσιμο ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, αφού μπορεί να ανιχνεύσει την υγρασία, την πίεση και γενικώς την ποιότητα του αέρα. Αν θες να κάνεις το step up, όχι μόνο για τον κήπο αλλά για ολόκληρο τον χώρο σου, εδώ είσαι!
Εμπρός λοιπόν, ο -έξυπνος- κήπος σου σε περιμένει!
Δες άλλους 4 τρόπους για να συνδυάσεις άνεση με εξοικονόμηση ενέργειας!