Πώς να διαλέξεις smart home center - smart hub

5 μήνες πριν
smart hub, smartphone, laptop

Πήρες λοιπόν την απόφαση να δημιουργήσεις το δικό σου smart home. Όπως και καθετί ευφυές όμως, έτσι και το σπίτι σου χρειάζεται έναν «εγκέφαλο», ένα όργανο που θα αποτελεί το κέντρο αποφάσεών του, επιτρέποντας παράλληλα στις διάφορες συνδεδεμένες σε αυτό συσκευές να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο λόγος για το smart home center ή smart hub, τη βάση κάθε οικοσυστήματος smart home.

Τι είναι και τι κάνει ένα smart hub

Πίσω από κάθε smart home κρύβεται ένα smart hub. Αυτό είναι που έχει φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο διαβίωσής μας, αλλάζοντας τα πάντα στην καθημερινότητά μας και κάνοντας τις ζωές μας απλούστερες. Φαντάσου το σαν τον μαέστρο στην τεχνολογική συμφωνική ορχήστρα ενός έξυπνου σπιτιού. Ένα smart hub βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη η οποία φέρνει εις πέρας τις εντολές που δίνουν οι χρήστες, είτε με τη δύναμη της φωνής τους, είτε μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος στα smartphones, τα tablets και τα laptops τους. Αναλαμβάνει δε τον έλεγχο κάθε λογής συσκευών, από θερμοστάτες και κάμερες, μέχρι κλειδαριές και φώτα, προσφέροντας ασυναγώνιστη ευκολία, ασφάλεια καθώς επίσης και εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά χρημάτων.

Smart hub vs. voice assistant

Πολλοί μπερδεύουν το smart hub με τον voice assistant. Αν και αμφότερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο πράγμα. Το smart hub είναι ο «εγκέφαλος» του σπιτιού σου, η τεχνολογία στην οποία βασίζονται όλοι οι αυτοματισμοί του. Ο voice assistant είναι ένα interface που αναλαμβάνει απλώς να επικοινωνήσει μαζί σου στη γλώσσα σου. Κατόπιν, οι εντολές σου μεταφράζονται σε μηδενικά και άσους (σε bits ντε!), ήτοι στη γλώσσα που «μιλάει» το smart hub, έτσι ώστε αυτό να αναλάβει την εκτέλεσή τους.

Η επιλογή smart home center είναι τεράστιας σημασίας αφού από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Ανάλογα με το hub που θα διαλέξει κάποιος θα αλληλεπιδρά και με τον αντίστοιχο ψηφιακό βοηθό, θα απολαύσει μία διαφορετική εμπειρία και βέβαια θα έχει στη διάθεσή του άλλα υποσυστήματα και προϊόντα -καθώς όπως θα δεις, κάποιες υλοποιήσεις είναι συμβατές με συγκεκριμένες πλατφόρμες smart home.

Ο κάθε κατασκευαστής έχει τον δικό του ψηφιακό βοηθό. Οι επιλογές είναι αρκετές, όμως ρεαλιστικά θα καταλήξεις σε μία εκ των AMAZON Echo, GOOGLE Nest, APPLE HomeKit και SAMSUNG SmartThings. Οι συγκεκριμένες είναι και εκείνες που εγγυώνται τη μεγαλύτερη συμβατότητα με άλλα υποσυστήματα ενώ απολαμβάνουν και την καλύτερη υποστήριξη από πλευράς κατασκευαστών τους.

Αν και ο ρόλος του έξυπνου βοηθού παραμένει ο ίδιος ανεξαρτήτως κατασκευαστή, οι βοηθοί αυτοί καθ’ αυτοί διαφέρουν μεταξύ τους. Η Alexa για παράδειγμα είναι εκείνη με την ευρύτερη συμβατότητα με πλατφόρμες smart home και συσκευές τρίτων εταιρειών. Η Siri αποτελεί μονόδρομο αν αποφασίσεις να βασίσεις το οικοσύστημά σου στην APPLE, ενώ ο GOOGLE Assistant δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα και την εύρεση πληροφοριών.

Συμβατότητα

Ένα από τα βασικά κριτήρια στην επιλογή σου θα πρέπει να είναι οι τεχνολογίες επικοινωνίας που θα υποστηρίζει η πλατφόρμα σου. Ένα οικοσύστημα smart home αποτελείται από διάφορες συσκευές και συστήματα που καλούνται να δουλέψουν παράλληλα, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται στο hub μέσω Wi-Fi. Το τελευταίο ωστόσο δεν αποτελεί μονόδρομο, καθώς υπάρχουν κι άλλα πρωτόκολλα με το καθένα να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα (χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, υψηλότερος ρυθμός μεταφοράς δεδομένων κ.α.). Οι τεχνολογίες αυτές είναι οι εξής:

  • Wi-Fi: Πρόκειται για μία ασύρματη τεχνολογία δικτύωσης που επιτρέπει στις συσκευές να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στο πλαίσιο ενός τοπικού δικτύου. Χρησιμοποιείται ευρέως για πρόσβαση στο internet σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσιους χώρους.
  • Zigbee: Είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας σχεδιασμένο για τη σύνδεση έξυπνων συσκευών εντός ενός smart home. Έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (άρα είναι ιδανικό για συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες) αλλά μοιραία και περιορισμένης εμβέλειας.
  • Z-Wave: Ακόμα ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας για συσκευές ενός έξυπνου σπιτιού. Χρησιμοποιεί διαφορετική συχνότητα σε σχέση με το Wi-Fi και υπερτερεί των υπολοίπων στην αξιοπιστία, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές για αυτοματισμούς σπιτιού.
  • Thread: Το Thread είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας που έχει δημιουργηθεί με στόχο τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών ενός smart home. Έχει χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, βασίζεται στην τεχνολογία IPv6 και είναι γνωστό για τις πλεγματοειδείς συνδέσεις του.
  • Matter: Το Matter ή Project CHIP όπως ήταν αρχικά γνωστό (από τα αρχικά των λέξεων connected home over IP) είναι ένα πρότυπο επικοινωνίας για έξυπνα σπίτια. Είναι ανοιχτού κώδικα (open-source και royalty-free) και έχει αναπτυχθεί από κοινού από τις APPLE, GOOGLE, AMAZON, SAMSUNG και άλλες, με στόχο να φέρει πιο κοντά τις συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών.
  • Bluetooth: Το Bluetooth δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα ασύρματης επικοινωνίας στον κόσμο, και προσφέρει μεταφορά δεδομένων σε μικρές αποστάσεις. Το συναντάμε κυρίως μεταξύ smartphones και ηχείων/ακουστικών.

Οι δε συμβατότητες για τα πρωτόκολλα επικοινωνίας είναι οι ακόλουθες:

  • AMAZON Echo: Wi-Fi/Ethernet, Zigbee, Matter, Thread, Bluetooth Low Energy, AMAZON Sidewalk
  • GOOGLE Nest: Wi-Fi/Ethernet, Thread, Matter, Bluetooth
  • APPLE HomeKit: Wi-Fi/Ethernet, Thread, Matter, Bluetooth
  • SAMSUNG SmartThings: Wi-Fi/Ethernet, Zigbee, Z-Wave, Matter, Thread, Bluetooth

Τι άλλο να προσέξω κατά την επιλογή μου;

Πέραν των τεχνολογιών επικοινωνίας, υπάρχουν και ορισμένοι πρόσθετοι παράγοντες στους οποίους καλό θα ήταν να δώσεις έμφαση. Αρχικά έχουμε τις δυνατότητες επεκτασιμότητας, κάτι σημαντικό καθώς το smart home σου μοιραία θα αρχίσει να μεγαλώνει με περισσότερες συσκευές. Η ευκολία στη χρήση είναι ένας ακόμα βασικός παράγοντας αφού ο στόχος ενός έξυπνου σπιτιού είναι να κάνει τη ζωή σου πιο άνετη. Ένα smart home οφείλει να είναι «up and running» στο 24/7 χωρίς διακοπές, οπότε μην αμελήσεις την αξιοπιστία του smart hub του. Η τελευταία φυσικά σχετίζεται και με την ασφάλεια: μην ξεχνάς πως μιλάμε για το ιδιωτικό σου απόρρητο άλλωστε! Ο κατασκευαστής του smart home center σου δεν θα πρέπει απλά να διαθέτει τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά να το υποστηρίζει και με τακτικές ενημερώσεις. Το αν θα προτιμήσεις ένα ανοιχτό ή κλειστό οικοσύστημα είναι καθαρά στην ευχέρειά σου: αμφότερα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα οπότε τα πάντα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις σου. Σε κάθε περίπτωση φρόντισε η πλατφόρμα σου να είναι συμβατή με τον voice assistant που θες να χρησιμοποιήσεις. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το budget θέσε εξ αρχής τα όριά σου και τήρησέ τα ευλαβικά: το μόνο εύκολο είναι να ξεφύγεις και μετά… τρέχα γύρευε!

Θετικά/αρνητικά κάθε πλατφόρμας smart home center

Για να σε βοηθήσουμε στην απόφασή σου, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, τα υπέρ και τα κατά της εκάστοτε πλατφόρμας smart home, έτσι ώστε να τα έχεις κάπου συγκεντρωμένα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

AMAZON Echo

Θετικά: Εκπληκτική συμβατότητα με συσκευές τρίτων εταιρειών, πλήθος επιλογών συστημάτων, μεγάλο εύρος υπηρεσιών από πλευράς Alexa.

Αρνητικά: Οι διάλογοι μαζί του δεν είναι πάντα απρόσκοπτοι, η Alexa δεν βρίσκεται στο smartphone σου αλλά στο Echo.

GOOGLE Nest

Θετικά: Εξαιρετική επικοινωνία, ο GOOGLE Assistant είναι σε θέση να βρίσκει άμεσα τις πληροφορίες που αναζητά ο χρήστης, πλήρης συμβατότητα με υπηρεσίες της GOOGLE.

Αρνητικά: Περιορισμένη συμβατότητα με συσκευές και συστήματα τρίτων.

APPLE HomeKit

Θετικά: Τέλεια λύση για όσους διαθέτουν συσκευές APPLE, πλήρης διασφάλιση ιδιωτικού απορρήτου, εξαιρετικά εύχρηστο περιβάλλον (και οικοσύστημα, γενικότερα).

Αρνητικά: Αρκετά περιορισμένη συμβατότητα με συσκευές και συστήματα τρίτων, ελάχιστες δυνατότητες παραμετροποίησης.

SAMSUNG SmartThings

Θετικά: Εντυπωσιακή γκάμα αυτοματισμών που καλύπτουν ευρεία γκάμα συσκευών, έξυπνες λειτουργίες που καθιστούν δυνατή τη συνέργεια συσκευών από εντελώς διαφορετικές κατηγορίες.

Αρνητικά: Ουσιαστικά καλύπτει τις συσκευές της SAMSUNG αφήνοντας εκτός τις υπόλοιπες, δύσκολο στην ενημέρωση/αναβάθμιση, καλό σαν δευτερεύουσα επιλογή αλλά δύσκολα θα καλύψει ολόκληρο το σπίτι.

Διαλέγοντας τον "εγκέφαλο" του σπιτιού σου

Η επιλογή smart home center/smart hub είναι κάτι που θα κάνεις πολύ πριν ξεκινήσεις να υλοποιείς το οικοσύστημα smart home σου. Είναι πιθανότατα η πρώτη απόφαση που θα κληθείς να πάρεις και βάσει αυτής θα εξοπλίσεις το έξυπνο σπίτι σου. Μη βιαστείς λοιπόν, ανάλυσε προσεκτικά τις ανάγκες σου, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και επένδυσε σε μία πλατφόρμα ικανή να καλύψει τα «θέλω» σου. Αν χρειαστείς βοήθεια, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου!

Δες άλλους 4 τρόπους για να συνδυάσεις άνεση με εξοικονόμηση ενέργειας!