FTTH: Όλα τα βήματα για να αποκτήσεις Fiber To The Home

11 μήνες πριν
fiber optic image

Ο αριθμός των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που καλύπτονται με υποδομές δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι/κτίριο (fiber to the home/building ή απλά FTTH) αυξάνεται διαρκώς σε ολόκληρη την Ελλάδα με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών και των εταιρειών να παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο. Τόσο ενισχυμένο ώστε πολλοί να θέλουν να μάθουν πως θα μπορέσουν να το αποκτήσουν όπως και τι να προσέξουν.

Τι είναι το Fiber To The Home;

Το FTTH είναι η τεχνολογία που επιτρέπει την παροχή ταχυτήτων ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο που μπορούν να φθάσουν έως και το 1 Gbps τόσο για τη λήψη όσο και την αποστολή δεδομένων. Πέραν, όμως, των υψηλότερων ταχυτήτων που μπορεί να φθάσει το FTTH, υπάρχουν αρκετά ακόμη πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Ακόμη και μία σύνδεση στα 100 Mbps μέσω FTTH είναι πολύ καλύτερη από πλευράς ποιότητας σε σχέση με εκείνη όπου χρησιμοποιείται το «παλιό» δίκτυο χαλκού. Το fiber to the home είναι ουσιαστικά εκεί που θα «καταλήξουμε» τα επόμενα χρόνια δεδομένου κιόλας ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να υπάρξει πλήρη «αποχαλκοποίηση» των σταθερών τηλεπικοινωνιακών υποδομών μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα ευελπιστούμε ότι μπορεί να τα έχουμε καταφέρει 2-3 χρόνια νωρίτερα από την ευρωπαϊκή προθεσμία.

Διαθεσιμότητα Fiber To The Home

Τι πρέπει να ελέγξεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσεις μία σύνδεση FTTH είναι να καλύπτεται το σπίτι σου (ή το κτίριο που στεγάζει την επιχείρηση σου) από τις αντίστοιχες υποδομές. Τα δίκτυα FTTH αναπτύσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και η Cosmote, για παράδειγμα, έχει ξεπεράσει το 1,8 εκατ. γραμμές που καλύπτονται ήδη με τις αντίστοιχες υποδομές. Πρακτικά, αν είδες να σκάβουν έξω από το σπίτι ή την πολυκατοικία που μένεις, τότε θα μπορείς μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων να αποκτήσεις σύνδεση FTTH.

Προκειμένου να ελέγξεις αν έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις σύνδεση FTTH το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς την ιστοσελίδα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου που χρησιμοποιείς, η οποία κάνει λόγο για έλεγχο διαθεσιμότητας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει σύνδεση Fiber To The Home από την Cosmote η ιστοσελίδα είναι σε αυτή τη διεύθυνση και από εκεί μπορείς πολύ εύκολα να δεις αν υπάρχει διαθεσιμότητα. Σημειώνεται ότι η επέκταση των FTTH υποδομών είναι αρκετά γρήγορη, οπότε αν το σπίτι σου δεν βρίσκεται ήδη σε περιοχή που καλύπτεται, καλό είναι να κάνεις τον σχετικό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικά από τη στιγμή που τα δίκτυα FTTH έχουν πλέον αρχίσει να καλύπτουν και μικρότερου μεγέθους αστικά κέντρα της χώρας.

Διαδικασία Fiber To The Home

Φέρνοντας την οπτική ίνα μέχρι την πόρτα

Αν είδες ότι υπάρχει κάλυψη και διαθεσιμότητα, τότε χρειάζεται, προφανώς, να κάνεις τη σχετική αίτηση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Μία σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξεις είναι ότι αν κατοικείς σε πολυκατοικία θα χρειαστείς άδεια από τους ιδιοκτήτες των εκεί κατοικιών. Και αυτό γιατί απαιτείται να φθάσει το καλώδιο μέχρι την είσοδο του κτιρίου όπως και σε κάθε όροφο. 

Σημειώνεται πως υπάρχει ήδη μία δράση, ονόματι Smart Readiness, που αφορά και την επιδότηση για τη δημιουργία «έξυπνων» υποδομών στα κτίρια, η οποία, μάλιστα, δεν αφορά μόνο το FTTH αλλά και τους επερχόμενους «έξυπνους» μετρητές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να εξηγήσεις στους ενοίκους ή ιδιοκτήτες -εφόσον αντιδράσουν που δεν αποκλείεται να το θέλουν και οι ίδιοι- είναι ότι από τη στιγμή που κάποιο σπίτι θα αποκτήσει FTTH υποδομές, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους υπόλοιπους να συνδεθούν καθώς η υποδομή εντός κτιρίου θα έχει ήδη υλοποιηθεί. 

Αφού κάνεις την αίτηση, τότε σε καλούν από τον πάροχο και σου στέλνουν τα απαραίτητα έγγραφα. Το βασικό είναι αυτό που αναφέραμε πιο πάνω ότι πρέπει να πάρεις την έγκριση -με υπογραφή- από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή τον διαχειριστή. Τα άλλα είναι τα κλασικά έγγραφα σε μία τηλεπικοινωνιακή σύνδεση.
Στη συνέχεια, έρχεται το συνεργείο που θα φέρει την οπτική ίνα από το δρόμο μέχρι μέσα στο κτίριο και πρακτικά μέχρι την πόρτα του σπιτιού σου. Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τα συνεργεία που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση έχουν πλέον φθάσει σε ένα επίπεδο τέτοιο ώστε όταν τελειώσουν τις εργασίες είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι έκαναν οποιαδήποτε σκάψιμο για να φέρουν την οπτική ίνα μέσα στο κτίριο.

Εγκατάσταση Fiber To The Home

Το τελευταίο «κομμάτι»

Και μετά ήρθε η ώρα για το τελευταίο κομμάτι της εγκατάστασης που είναι να φθάσει η οπτική ίνα μέσα στο σπίτι του χρήστη. Επίσης, μία διαδικασία που είναι σχετικά απλή. Συνήθως αυτό το κομμάτι της διαδικασίας το αναλαμβάνει ο πάροχος σου. Έρχεται ο τεχνικός, ο οποίος περνά το καλώδιο της οπτικής ίνας από έξω από την πόρτα μέσα στο σπίτι και μέχρι το router.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι λίγο διαφορετικός σε σχέση με τις ADSL/VDSL συνδέσεις με τα σχετικά routers να είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν έχουν πολλές διαφορές από τον υφιστάμενο εξοπλισμό και γενικώς δεν απαιτείται μεγαλύτερος χώρος.

Ξεκινώντας στον κόσμο του FTTH

Από εκεί και πέρα, μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση από τους ανθρώπους της τεχνικής εξυπηρέτησης του παρόχου σου, τότε είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς και τη νέα FTTH σύνδεση σου. Και από την πρώτη στιγμή θα καταλάβεις ότι υπάρχει σημαντική διαφορά. Τόσο όσον αφορά στην ταχύτητα πρόσβασης καθώς μία σύνδεση στα 300 ή στα 500 Mbps είναι μία σύνδεση όπου η ταχύτητα λήψης δεδομένων είναι όντως 300 ή 500 Mbps και όχι αρκετά πιο κάτω. Συν ότι ο χρόνος απόκρισης (latency) είναι πολύ βελτιωμένος και αυτό μετρά πολύ, ειδικά σε όσους ασχολούνται με online gaming και έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση λόγω ότι υπήρχε «καθυστέρηση» στη σύνδεση τους με το Internet.