Gaming ποντίκι: Τι πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά σου

1 έτος πριν
Gaming ποντίκι

Το ποντίκι είναι το «όπλο» κάθε gamer, το εργαλείο εκείνο από το οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι επιδόσεις του, ό,τι παιχνίδι κι αν παίζει. Από frags και kills σε FPS και MOBA, μέχρι την επιλογή μονάδων και καρτών σε RTS και card games, το ποντίκι είναι εκείνο που εν τέλει μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας. Επένδυσε σε ένα καλό gaming ποντίκι και θα δεις το έργο σου να γίνεται ευκολότερο, καθώς αυτό θα είναι σε θέση να προσαρμοστεί πλήρως στον τρόπο παιχνιδιού σου. Κάνε τη λάθος επιλογή και οι εξοργιστικές στιγμές δε θα έχουν τελειωμό… Τι είναι αυτό ή μάλλον αυτά που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου πριν καταλήξεις στο ποντίκι που θα προσθέσεις στο «οπλοστάσιό» σου; Οι ειδικοί του gaming βρίσκονται στον ΓΕΡΜΑΝΟ και είναι έτοιμοι να σου αποκαλύψουν κάθε μυστικό! Συνέχισε να διαβάζεις…

Στυλ παιχνιδιού

Στην αγορά θα βρεις δεκάδες αν όχι εκατοντάδες προτάσεις gaming ποντικιών από κάθε λογής κατασκευαστή: φθηνές, ακριβές, με πολλά ή λίγα κουμπιά, γρήγορες, παραμετροποιήσιμες, ευέλικτες, συμπαγείς, βαριές, ελαφριές. Αν ξεκινήσεις να τις εξετάζεις αναλυτικά μία προς μία, δε θέλουμε να στο χαλάσουμε αλλά η έρευνα αγοράς σου θα διαρκέσει… μήνες! Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις λοιπόν, είναι να διαπιστώσεις τι τύπο ποντικιού χρειάζεσαι. Πού δηλαδή πρέπει να υπερέχει η λύση που θα επιλέξεις προκειμένου να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις εμπειρίες gameplay σου; Αν παίζεις φερ’ ειπείν FPS, shooters και battle royale, τότε θα σε ενδιαφέρει πρωτίστως η ταχύτητα. Αν πάλι τα MMORPG είναι το thing σου, τότε αναμφίβολα θα νιώσεις να ωφελείσαι από τα περισσότερα πλήκτρα. Δες λοιπόν ποια είναι τα ένα-δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά (τα λεγόμενα USP) του ιδανικού ποντικιού και βάσει αυτών ξεχώρισε τις προτάσεις στις οποίες αξίζει να εστιάσεις.

Αισθητήρας

Έχεις βρει μέσες-άκρες ποντίκια που ικανοποιούν το προφίλ της τέλειας πρότασης. Ώρα να ξεκινήσεις να «σκαλίζεις» τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά λοιπόν και θα ξεκινήσεις από τον αισθητήρα. Εδώ οι επιλογές σου είναι κατά κύριο λόγο δύο: οπτικός ή laser. Η βασική διαφορά τους, για να μιλήσουμε λίγο τεχνικά, εντοπίζεται στην πηγή φωτισμού τους: ο οπτικός αισθητήρας χρησιμοποιεί LED, ενώ ο laser μία δέσμη (τι άλλο;) laser. Ως εκ τούτου, ένα οπτικό ποντίκι ανταποκρίνεται καλύτερα σε πιο τραχείς επιφάνειες (mousemat, pad κλπ) ενώ ένα laser τα καταφέρνει εξίσου καλά ακόμα και με πιο γυαλιστερά υλικά. Το μειονέκτημα των δεύτερων αφορά στην επιτάχυνση: αυτό που θες από το ποντίκι σου είναι σταθερότητα. Ο κέρσορας δηλαδή να μετακινείται ανάλογα με την εκάστοτε κίνησή σου ανεξαρτήτως της ταχύτητας του χεριού σου. Έχεις παρατηρήσει όμως ότι κατά τις απότομες κινήσεις, ο κέρσορας μετακινείται παράλογα πολύ; Αυτό συμβαίνει διότι το ποντίκι πρακτικά… χάνει την αίσθηση του μέτρου, κάτι που παρατηρείται ως επί το πλείστο στους αισθητήρες laser.

DPI & polling rate

Συνεχίζουμε με τεχνικούς όρους: DPI ή dots per inch. Πρόκειται για τον αριθμό των pixels που μπορεί να ανιχνεύσει το ποντίκι και αυτό που μετράει είναι πρακτικά η ευαισθησία του ποντικιού. Όσο πιο μεγάλο είναι το DPI, τόσο πιο γρήγορα κινείται ο κέρσορας (τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία του ποντικιού στην κάθε σου κίνηση). Παίζεις σε μεγάλη ανάλυση; Αναλώνεσαι σε shooters όπου και το τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου μετράει; Τότε θες υψηλά DPI. Εστιάζεις μέσα από το σκόπευτρο του όπλου σου στο αγαπημένο σου FPS; Διαχειρίζεσαι ορδές μονάδων σε τίτλους strategy; Τότε χρειάζεσαι ακρίβεια και κατ’ επέκταση χαμηλά DPI. Όσο για το polling rate, είναι ο ρυθμός με τον οποίο το ποντίκι σου αναφέρει στον υπολογιστή την ακριβή του θέση. Αντιλαμβάνεσαι φυσικά πως όσο πιο υψηλό είναι το polling rate, τόσο πιο λεπτομερής και ομαλή είναι η κίνηση του κέρσορα στην οθόνη σου, απόλυτα λογικά, αφού το PC σου θα ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται εκείνος και πόσο έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αναφορά.

Πλήκτρα

Το κάθε ποντίκι έρχεται με διαφορετικό αριθμό πλήκτρων. Εδώ δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή: τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο παιχνιδιού και τις ανάγκες σου. Στην πράξη, ένα σου χέρι θα βρίσκεται στο πληκτρολόγιο και ένα στο ποντίκι. Θα πρέπει να προσδιορίσεις λοιπόν με τι αριθμό επιλογών θα ήσουν ικανοποιημένος για το καθένα εξ αυτών. Μιας που μιλάμε για το ποντίκι, θεωρητικά τα λιγότερα πλήκτρα που μπορεί να διαθέτει αυτό είναι δύο (δεξί-αριστερό «κλικ») ενώ σε ό,τι αφορά τα περισσότερα, στην αγορά θα βρεις προτάσεις ακόμα και με διψήφιο αριθμό κουμπιών! Θα σου προτείναμε να μη μείνεις ωστόσο στο νούμερο τους αλλά να βεβαιωθείς ότι σε βολεύει και η θέση τους. Το ζητούμενο πάντως, είναι να προγραμματίζονται ελεύθερα, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τα «θέλω» σου, όποια κι αν είναι αυτά. Δημιουργώντας μία μακροεντολή (macro) την οποία θα είσαι σε θέση να εκτελείς με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείς πράγματι να γείρεις την πλάστιγγα σε ένα online παιχνίδι υπέρ σου.

Ενσύρματο ή ασύρματο;

Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα διλήμματα: ενσύρματο ή ασύρματο gaming ποντίκι; Σε πρώτη φάση θα μας επιτρέψεις να καταρρίψουμε τον μύθο των επιδόσεων. Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου που έχουν επιτρέψει στα ασύρματα gaming ποντίκια να έχουν εφάμιλλες επιδόσεις με τα ενσύρματα. Δεδομένου ότι συγκρίνεις παρόμοιες λύσεις, δεν πρόκειται να δεις ουσιαστική διαφορά στον τομέα της απόδοσης. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι η τιμή. Ένα ασύρματο ποντίκι είναι ακριβότερο σε σχέση με ένα ενσύρματο. Το τελευταίο βέβαια πλαισιώνεται από καλώδιο το οποίο, μη γελιόμαστε, είχε ανέκαθεν την τάση να γίνεται… ενοχλητικό. Σημείωσε πως ένα ασύρματο ποντίκι τείνει να είναι ελαφρώς βαρύτερο σε σχέση με ένα αντίστοιχο ενσύρματο λόγω των μπαταριών του. Και εδώ, δώσε έμφαση στις προτιμήσεις σου: θες κάτι στιβαρό που να βάζει κόντρα στις κινήσεις σου ή ευέλικτο ώστε να τινάζεται με το παραμικρό; Εσύ αποφασίζεις…

Διαστάσεις

Για το τέλος αφήσαμε τον σχεδιασμό του ποντικιού σου. Πρόσεξε, δεν μιλάμε για τον φωτισμό του αφού αυτός είναι καθαρά θέμα αισθητικής. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το κράτημά του, το πώς δηλαδή «κάθεται» στο χέρι σου. Αυτό θα το διαπιστώσεις με μία σου επίσκεψη σε κάποιο από τα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ώστε να δοκιμάσεις τα καλύτερα gaming ποντίκια της αγοράς και να αποφασίσεις ποιο ή ποια είναι εκείνα που σε βολεύουν περισσότερο. Ευτυχώς για ‘σένα, θα δεις πως οι διάφοροι κατασκευαστές έχουν λανσάρει προϊόντα σε διάφορες διαστάσεις καλύπτοντας πρακτικά κάθε ανάγκη. Αυτό που θες είναι το χέρι σου να καλύπτει εξ ολοκλήρου το ποντίκι με τα δάχτυλά σου να ακουμπούν φυσικά στα δύο βασικά πλήκτρα του, φτάνοντας ως τα άκρα τους χωρίς όμως να σέρνονται στο mousemat ή το γραφείο σου. Θα πρέπει να έχεις εύκολη πρόσβαση σε κάθε πλήκτρο και παράλληλα να εξασφαλίζεται επαρκής στήριξη σε καρπό και βραχίονα ώστε να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

Χρειάζεσαι βοήθεια; Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του ΓΕΡΜΑΝΟΥ είναι εδώ για να σε βοηθήσουν στην επιλογή σου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για περιφερειακά και αξεσουάρ του gaming rig σου; Διάβασε τον οδηγό μας!