Τα περιφερειακά του gamer: Όλα όσα χρειάζεσαι

1 έτος πριν
περιφερειακά gaming

Ο σωστός ο gamer ξέρει να εξοπλίζεται καταλλήλως. Ναι, σύμφωνοι το gaming έχει το πλεονέκτημα της αμεσότητας: απλά αρπάζεις ένα χειριστήριο ανά χείρας και παίζεις. Αν θες όμως να απολαύσεις πραγματικά το αγαπημένο σου παιχνίδι, να χαθείς στον μαγικό του κόσμο και να ζήσεις μία ανεπανάληπτη εμπειρία ή να συναγωνιστείς επί ίσοις όροις τους αντιπάλους σου online με φόντο μία θέση στα leaderboards, θα πρέπει να επενδύσεις και στον κατάλληλο εξοπλισμό. Ευτυχώς για ‘σένα τα όσα χρειάζεσαι είναι πολύ συγκεκριμένα και θα τα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ. Έλα να τα δούμε όμως ώστε να ξέρεις πού πρέπει να εστιάσεις.

Πληκτρολόγιο

Gaming πληκτρολόγιο: το βασικό σου όπλο. Υπάρχουν δύο τύποι: μηχανικό και μεμβράνης. Για καλύτερη αίσθηση και απόκριση θες το πρώτο. Διασφάλισε ότι είσαι ικανοποιημένος από το μέγεθός του: άλλοι παίκτες βολεύονται με προτάσεις πλήρους μεγέθους και άλλοι με μικρότερες. Tip: μην αμελήσεις το numpad. Κατόπιν αποφάσισε τι τύπου διακόπτες θες. Οι γραμμικοί (linear) είναι πιο αθόρυβοι και προσφέρουν ταχύτητα. Οι απτικοί (tactile) προσφέρουν ευελιξία μαζί με μία απολαυστική αίσθηση με κάθε σου «κλικ». Οι clicky, τέλος, είναι ιδανικοί αν θες να γνωρίζεις τη στιγμή ενεργοποίησής τους. Το πληκτρολόγιό σου θα πρέπει να υποστηρίζει μακροεντολές, N-key rollover και antighosting όσο το δυνατόν περισσότερων πλήκτρων. Το αν θα έχει φωτισμό ή όχι είναι καθαρά θέμα γούστου.

Ποντίκι

Το άλλο πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού σου αν παίζεις σε PC. Αρχικά επίλεξε μοντέλο που να ταιριάζει στο χέρι που χρησιμοποιείς: άλλα είναι για δεξιόχειρες και άλλα για αριστερόχειρες. Στη συνέχεια δώσε προσοχή στο βάρος και την εφαρμογή του ποντικιού. Θα πρέπει να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα στο μέγεθος της παλάμης σου, έτσι ώστε ο τρόπος με τον οποίο τα δάχτυλά σου φτάνουν στα πλήκτρα του να είναι απόλυτα φυσικός. Περί βάρους, κάποια ποντίκια διαθέτουν και βαρίδια έτσι ώστε να βρεις τα ιδανικά επίπεδα αντίστασης σε κάθε σου κίνηση. Επίλεξε gaming ποντίκι με όσο το δυνατόν υψηλότερη ταχύτητα και επιτάχυνση (μετριούνται σε IPS και G αντίστοιχα). Τα ασύρματα ποντίκια πλέον προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις οπότε αν το budget σου το επιτρέπει, δες ένα τέτοιο.

Mat

Ίσως να πιστεύεις πως το mat δεν είναι αναγκαίο. Λάθος! Το mat θα βοηθήσει το gaming ποντίκι σου να αποδώσει τα μέγιστα, εξασφαλίζοντάς του μία επιφάνεια λεία και καθαρή. Παράλληλα χάρη στην απαλή του υφή θα σου εξασφαλίσει μία άνετη εμπειρία χρήσης καθώς το χέρι σου θα ακουμπά επάνω του ενώ τέλος, θα έχεις μία επιφάνεια εργασίας που θα μπορείς να καθαρίσεις και να τακτοποιήσεις με μία κίνηση. Θα βρεις mat σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Το πρώτο το αφήνουμε σε ‘σένα αφού έχει να κάνει καθαρά με το γούστο και τη διακόσμηση που έχεις επιλέξει. Ως προς το δεύτερο, καλό θα ήταν να επιλέξεις το μεγαλύτερο δυνατό mat που μπορεί να χωρέσει στο γραφείο σου, για να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια στη διάθεσή σου.

Χειριστήριο

Αν έχεις κονσόλα, τότε θα έχεις και χειριστήριο. Αφ’ ενός όμως, ξέρεις πολύ καλά πως ένα ίσον κανένα. Τι γίνεται φερ’ ειπείν αν έρθει κάποιος φίλος σου στο σπίτι; Καλό θα ήταν λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία να προμηθευτείς ένα ακόμα και μάλιστα, μπορείς να προτιμήσεις ένα σε διαφορετικό χρώμα από αυτό που έχεις ήδη για ποικιλία. Για ‘σένα που εκτός από Xbox ή PC, έχεις και υψηλότερες απαιτήσεις και θες μία πραγματικά επαγγελματική λύση, υπάρχει το Elite Wireless Controller Series 2, η δεύτερη έκδοση του κορυφαίου χειριστηρίου της MICROSOFT με εναλλάξιμους μοχλούς, επανασχεδιασμένες σκανδάλες, λαβές από καουτσούκ και αυτονομία που φτάνει και τις 40 ώρες, για να προσαρμόσεις το παιχνίδι σου στα μέτρα σου.

Headset

Δώσε μεγάλη βάση στο headset αφού είναι εκείνο που θα φτιάξει ατμόσφαιρα, θα σου επιτρέψει να αντιληφθείς τους αντιπάλους σου πριν καν τους δεις στην οθόνη και βέβαια θα σε κρατήσει σε επαφή με τους συμπαίκτες σου. Αρχικά βεβαιώσου ότι εφαρμόζει καλά και σταθερά στο κεφάλι σου. Τα μαξιλαράκια του θα πρέπει να είναι μαλακά ώστε να μην ταλαιπωρούν τα αφτιά σου. Θα σου προτείναμε over-ear design για να ξεχάσεις καθετί συμβαίνει γύρω σου, διαφορετικά αν θες κάτι πιο ελαφρύ, θα πρέπει να πας σε on-ear σχεδιασμό. Το μικρόφωνο οφείλει να είναι υψηλής ευαισθησίας για καθαρές συνομιλίες ενώ τέλος, σε ό,τι αφορά το καλώδιο, κοίτα να είναι όσο πιο μακρύ γίνεται (ιδανικά γύρω στα δύο μέτρα) και πλεκτό.

Οθόνη

Ωραία όλα τα παραπάνω αλλά θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία και στην οθόνη, το περιφερειακό στο οποίο καταλήγουν όλα. Ευτυχώς η αγορά έχει προτάσεις για όλα τα βαλάντια, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Θα προτείναμε να δεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις curved προτάσεις των εταιρείων, οθόνες δηλαδή που ξεχωρίζουν για την καμπυλότητά τους ενώ φυσικά το μέγεθος έχει απόλυτη σχέση με την όλη εμπειρία. Εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη τεχνολογιών που κάνουν παρελθόν το φαινόμενο του tearing αλλά και ενός υψηλού ρυθμού ανανέωσης για πιο ρεαλιστικό και άνετο gaming.

Καρέκλα

Ίσως να αναρωτιέσαι τι δουλειά μπορεί να έχει η καρέκλα σε μία λίστα με τα απαραίτητα περιφερειακά του gamer. Κι όμως, μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων την όλη εμπειρία σου. Κατ’ αρχάς απευθύνεται ως επί το πλείστον σε PC gamers. Οι υπόλοιποι θα βολευτούν μια χαρά στον καναπέ τους. Δώσε έμφαση στον σχεδιασμό της: μια εργονομική gaming καρέκλα, θα είναι ό,τι πιο αναπαυτικό μπορείς να βρεις. Ιδανικά τη θες να διαθέτει όσο το δυνατόν περισσότερα προσαρμόσιμα μέρη για να τη φέρεις στα μέτρα σου. Θα πρέπει να μπορείς να αυξομειώσεις το ύψος, τα μπράτσα, την κλίση της πλάτης και βέβαια το μαξιλαράκι για τη μέση. Βεβαιώσου πως μπορεί να αντέξει το βάρος σου και πως το κεφάλι σου ακουμπά στο ειδικό μαξιλάρι (κοινώς, πως έχει αρκετά ψηλή πλάτη). Ο σκελετός της, τέλος, θα πρέπει να είναι από αλουμίνιο για μέγιστη ανθεκτικότητα. Όσο για το χρώμα; Απλά διάλεξε ό,τι ταιριάζει καλύτερα με το δωμάτιό σου!

Προπληρωμένες κάρτες

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε περάσει από το μυαλό σου μέχρι σήμερα: τις προπληρωμένες κάρτες. Μη βιάζεσαι, περίμενε να σου εξηγήσουμε πρώτα το γιατί. Όπως θα ξέρεις πολύ καλά, σχεδόν όλα τα video games πια προσφέρουν έξτρα περιεχόμενο. Είτε πρόκειται για μικροσυναλλαγές που θα σου αποφέρουν πόντους, νομίσματα και άλλους παρεμφερείς πόρους, είτε για DLC που θα προικίσει τον χαρακτήρα σου με νέα outfits, κινήσεις και όπλα και θα σου δώσει πρόσβαση σε raids, quests instances, είτε για ολόκληρα expansions που έρχονται να διευρύνουν τον χάρτη με επιπρόσθετες περιοχές προς εξερεύνηση, νέα storylines και πολύ lore. Πώς ακριβώς πιστεύεις πως θα τα πάρεις όλα αυτά; Φρόντισε λοιπόν να γεμίσεις επαρκώς το ψηφιακό σου πορτοφόλι εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια με μία προπληρωμένη κάρτα και θα ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Κλείνουμε με το παρακάτω βίντεο όπου οι Unboxholics έχουν τις δικές τους προτάσεις για το πως θα στήσεις ένα gaming setup.