Το πληκτρολόγιο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός gaming συστήματος. Ο gamer που σέβεται ωστόσο τον εαυτό του γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να βολευτεί με ό,τι κι ό,τι. Μαζί με το ποντίκι άλλωστε, το πληκτρολόγιο είναι ένα εκ των βασικών του «όπλων» στους αγώνες που θα κληθεί να δώσει, σόλο ή online. Ναι, όλα τα πληκτρολόγια θα κάνουν πάνω-κάτω την ίδια δουλειά: ο τρόπος με τον οποίο θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους ωστόσο είναι εκείνος που κάνει τη διαφορά.
Όπως και σε κάθε απόφαση που σχετίζεται με το gaming rig σου, έτσι και σε ό,τι αφορά το πληκτρολόγιό του, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι πλάι σου, πρωτίστως για να σου εξηγήσει όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν καταλήξεις στο μοντέλο που θα κάνεις δικό σου, και βέβαια για να κάνεις την αγορά σου στις καλύτερες τιμές της αγοράς, πληρώνοντας σε άτοκες δόσεις και κερδίζοντας πόντους μέσω του G App! Έτοιμος να δούμε τους τομείς που πρέπει να δώσεις βάση;
Τύπος
Όπως θα έχεις παρατηρήσει κατά πάσα πιθανότητα, στην αγορά υπάρχουν δύο τύποι πληκτρολογίων: τα μηχανικά και τα μεμβράνης. Οι gamers προτιμούν τα πρώτα και, πίστεψέ μας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Βλέπεις, δεν είναι μόνο ταχύτερα αλλά και πιο σταθερά στην απόδοσή τους, απαιτώντας συγκεκριμένη δύναμη για την πίεση του κάθε πλήκτρου, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να διανύσει καθορισμένη απόσταση προκειμένου να καταγραφεί το πάτημά του. Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο μπορεί να πάρει πλήκτρα με τους διακόπτες που να ταιριάζουν επακριβώς στα «θέλω» του χρήστη: μεγάλη ή μικρή απόσταση ενεργοποίησης, ηχηρό ή αθόρυβο «κλικ», αυξημένη ή μειωμένη αντίσταση κλπ. Στην πράξη δηλαδή μπορείς να προσαρμόσεις ένα τέτοιο πληκτρολόγιο στον τρόπο παιχνιδιού σου, έτσι ώστε αυτό να σου προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης. Ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης -ειδικά με πλήκτρα χαμηλού προφίλ- είναι κομματάκι πιο άνετο αλλά είπαμε, οι επιδόσεις έχουν προτεραιότητα.
Πλήκτρα
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι με βάση τα παραπάνω προχωράς στην αγορά ενός μηχανικού πληκτρολογίου, επίτρεψέ μας να σου ζητήσουμε να δώσεις ιδιαίτερη βάση στην ποιότητα των πλήκτρων (τα λεγόμενα keycaps). Δες με τι τύπου πλήκτρα έρχεται το πληκτρολόγιο που σκέφτεσαι να αγοράσεις και πόσο εύκολα μπορείς να βρεις ανταλλακτικά στην αγορά. Οι επιλογές εδώ είναι δύο και αφορούν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα αυτά: PBT (τερεφθαλικό πολυβουτυλένιο) ή ABS (πολυμερές ακρονιτριλίου-βουταδενίου-στυρενίου). Και τα δύο είναι πλαστικά μεν αλλά οι ομοιότητές τους περιορίζονται σε αυτό. Το ABS είναι πολύ πιο ανθεκτικό, μπορεί να αντέξει στη σκληρή χρήση και υψηλότερες θερμοκρασίες και ως εκ τούτου φθείρεται πιο δύσκολα. Είναι όμως σημαντικά ακριβότερο. Το δε PBT είναι ελαφρύτερο αλλά έχει σαφώς μικρότερη ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα έπειτα από εκτεταμένη χρήση, οι ενδείξεις από τα πλήκτρα να αρχίσουν να ξεθωριάζουν (είναι φυσικά φθηνότερο).
Μέγεθος
Τα πληκτρολόγια -gaming και όχι μόνο- έρχονται σε διάφορα μεγέθη. Ένα πληκτρολόγιο, που λες, αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: τον βασικό κορμό των πλήκτρων (με τους χαρακτήρες, την οριζόντια γραμμή των αριθμών, τα πλήκτρα κατεύθυνσης, την εξάδα από πάνω τους και τα F1-12), το numpad (το αριθμητικό πλαίσιο στα δεξιά) και τα πλήκτρα μακροεντολών (συνήθως βρίσκονται στα αριστερά του βασικού κορμού). Το μέγεθος ενός πληκτρολογίου λοιπόν, εξαρτάται από τα τμήματα που διαθέτει αυτό. Όσο για το πώς θα αποφασίσεις τι σου ταιριάζει; Σε πρώτη φάση μέτρησε την ελεύθερη επιφάνεια του γραφείου σου για να προσδιορίσεις τι χωρά σε αυτή. Ενδεχομένως π.χ. ο χώρος να μην είναι αρκετός για πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους. Αν πέραν του gaming συνηθίζεις να δουλεύεις αρκετά με αριθμούς (π.χ. στο Excel), τότε το numpad θα σε βολέψει. Τα macros, τέλος, είναι πάντα ευπρόσδεκτα.
N-key rollover
Εδώ θα πρέπει να δώσεις βάση διότι είναι το «ζουμί» στα gaming πληκτρολόγια. Χαζεύοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους θα προσέξεις σίγουρα μία λειτουργία ονόματι n-key rollover. Πρόκειται για μία λειτουργία που καθορίζει τον αριθμό των πλήκτρων (αυτός που αντιπροσωπεύει το «n» δηλαδή) που μπορούν να είναι πατημένα ανά πάσα στιγμή. Ένα απλό παράδειγμα αυτού, είναι το ταυτόχρονο πάτημα Shift + οποιουδήποτε πλήκτρου ώστε να εισάγεις ένα κεφαλαίο γράμμα. Τα παλιά πληκτρολόγια, αυτά που συνδέονταν σε έναν υπολογιστή μέσω θύρας PS/2 (πριν τις USB) προσέφεραν πλήρες n-key rollover, ωστόσο στα USB μοντέλα αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, το n-key rollover εμφανίστηκε σταδιακά με τον αριθμό των πλήκτρων να αυξάνεται με τα χρόνια. Ένα υψηλό n-key rollover θα σου επιτρέψει να εκτελέσεις πολύπλοκα combos και σύνθετες κινήσεις χωρίς να ανησυχείς μην τυχόν και το πληκτρολόγιό σου δεν καταγράψει τις ενέργειές σου.
Φωτισμός
Εν αντιθέσει με ένα gaming ποντίκι, σε ένα gaming πληκτρολόγιο ο φωτισμός δεν είναι απαραίτητα gimmick. Τουναντίον, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να σε βοηθήσει σημαντικά στα παιχνίδια που παίζεις, φτάνει να ικανοποιείται μία συνθήκη: ο φωτισμός ανά πλήκτρο. Σε ένα πληκτρολόγιο που μπορείς να προσαρμόσεις τον φωτισμό (ένταση, χρώμα, εφέ) ανά πλήκτρο ξεχωριστά, έχεις τη δυνατότητα να φωτίσεις τα πλήκτρα που σου χρειάζονται στο εκάστοτε παιχνίδι, όπως π.χ. τα WASD, τον σταυρό κατεύθυνσης ή οποιαδήποτε άλλα. Με τον τρόπο αυτό θα είσαι σε θέση να τα εντοπίσεις ευκολότερα με την περιφερειακή σου όραση, έχοντας τη δυνατότητα να παίξεις αποτελεσματικότερα, ακόμα και σε συνθήκες μειωμένου ή και καθόλου φωτισμού. Μπορεί με μία πρώτη ανάγνωση αυτό να μοιάζει λεπτομέρεια, όμως να είσαι σίγουρος πως γνωρίζοντας πού ακριβώς -ή έστω περίπου- πρέπει να τοποθετήσεις τα δάχτυλά σου, θα σε βγάλει κερδισμένο.
Ενσύρματο vs. ασύρματο
Για το τέλος αφήσαμε ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους παίκτες: ενσύρματο ή ασύρματο πληκτρολόγιο; Αν διάβασες τον οδηγό μας για τα gaming ποντίκια, θα θυμάσαι ότι σου προτείναμε ασύρματη λύση αν το επιτρέπει το budget σου. Στα πληκτρολόγια ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα και αυτό διότι το πληκτρολόγιο είθισται να παραμένει σταθερό στη θέση του. Το καλώδιό του δηλαδή δεν πρόκειται ούτε να βρίσκεται μεσ’ στη μέση του γραφείου σου (το πιθανότερο είναι πως θα… χάνεται κάτω απ’ την οθόνη), ούτε να σου δημιουργεί πρόβλημα στις κινήσεις σου. Ένα ασύρματο πληκτρολόγιο θα σου δώσει μεν μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία κινήσεων αφού θα μπορείς φερ’ ειπείν να το πάρεις στα πόδια σου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, κάτι που όμως θα κληθείς να πληρώσεις έξτρα. Αν ο προϋπολογισμός σου στο επιτρέπει πάντως… go for it!
Χρειάζεσαι βοήθεια; Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του ΓΕΡΜΑΝΟΥ είναι εδώ για να σε βοηθήσουν στην επιλογή σου.