Τι οθόνη να πάρω για gaming;

1 έτος πριν
gaming οθόνη

Η οθόνη αποτελεί πιθανότατα το σημαντικότερο περιφερειακό για τον gamer. Ναι, δεν είναι το «όπλο» που θα δώσει kills και frags όπως π.χ. το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι. Πρόκειται όμως για βασικό εργαλείο, η απόδοση του οποίου μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας -χωρίς καμία υπερβολή. Με τους κατασκευαστές να έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια άλματα προόδου, θέτοντας στη διάθεση των παικτών νέες τεχνολογίες, οι τελευταίοι έχουν δύσκολο έργο σε ό,τι αφορά την επιλογή τους.

Μην ανησυχείς όμως: το G Blog είναι εδώ για εσένα με έναν αναλυτικό οδηγό! Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις δικό σου το gaming monitor των ονείρων σου! Για τη δική σου διευκόλυνση ομαδοποιήσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά μίας gaming οθόνης σε πέντε κατηγορίες με βάση αυτό που προσφέρει η καθεμία. Πάμε να τα εξηγήσουμε.

Μέγεθος

Οι οθόνες μετριούνται σε ίντσες από γωνία σε γωνία (διαγώνια) και μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: στα μοντέλα έως 24 ιντσών, αυτά μεταξύ 24-32 ιντσών και εκείνα άνω των 32 ιντσών. Αυτό που θα προτιμήσεις θα πρέπει σε πρώτη φάση να σου προσφέρει μία άνετη εμπειρία θέασης, χωρίς να κουράζει τα μάτια. Με δεδομένο ότι θα βρίσκεσαι πιο κοντά στην οθόνη του υπολογιστή σου απ’ ό,τι π.χ. στην τηλεόραση, μία μεγάλου μεγέθους πρόταση δεν είναι πάντα η ιδανική επιλογή. Αν αποφασίσεις ωστόσο να πας σε κάτι τέτοιο (μιλάμε για 27 ίντσες και άνω), θα σου προτείναμε να ρίξεις μια ματιά στις κυρτές (curved) οθόνες οι οποίες κρατούν την απόσταση από τα μάτια σταθερή κατά μήκος της επιφάνειάς τους, προσφέροντας χάρη στην κυρτότητά τους μία πιο επιβλητική εμπειρία. Η κυρτότητα μετριέται βάσει της ακτίνας σε χιλιοστά (1000R, 1500R, 1900R κλπ): όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο έντονη η καμπύλη της οθόνης (και άρα η δυνατότητά της να «καταπιεί» τον παίκτη).

Ανάλυση

Η ανάλυση μετρά τις διαστάσεις της εικόνας μίας οθόνης σε pixels. Μία οθόνη ανάλυσης 1920x1080 δηλαδή, μπορεί να αποτυπώσει 2.073.600 pixels (το γινόμενο των δύο αριθμών). Οι βασικές αναλύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες: 1920x1080 ή Full HD, 2560x1440 ή Quad HD ή QHD και 3840x2160 ή 4K Ultra HD ή UHD. Ενδιάμεσα παίζουν κι άλλες που καλύπτουν τα μοντέλα με διαφορετικό λόγο διαστάσεων πέραν του 16:9. Θεωρητικά όσο πιο μεγάλου μεγέθους είναι η οθόνη, τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι και η ανάλυσή της: το περιεχόμενο μίας οθόνης 4Κ ανάλυσης 27 ιντσών θα φαίνεται ας πούμε πολύ πιο μικρό σε σχέση με αυτό μίας στις 37 ίντσες. Μιας που μιλήσαμε για λόγο διαστάσεων (aspect ratio), θεωρητικά μπορείς να επενδύσεις σε μία ultrawide οθόνη. Ένας λόγος διαστάσεων 21:9 ή 32:10 θα σου δώσει ευρύτερη οπτική γωνία, προσφέροντάς σου απολαυστικότερες εμπειρίες και ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο gameplay, αν το video game που παίζεις υποστηρίζει τέτοια δυνατότητα.

Ταχύτητα

Η ταχύτητα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα για κάθε gamer και δη εκείνους που αρέσκονται να παίζουν online.

Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να κοιτάξεις στην οθόνη σου, είναι ο ρυθμός ανανέωσης (refresh rate): τα 60 Hz θεωρούνται πια ξεπερασμένα με τα gaming μοντέλα να φτάνουν στα 144, τα 240 ή και τα 360 Hz. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μία οθόνη 144 Hz για παράδειγμα ανανεώνει το περιεχόμενό της (κάθε pixel σαν να λέμε) 144 φορές το δευτερόλεπτο. Ως εκ τούτου είναι σε θέση να αποτυπώνει μεγαλύτερο αριθμό δεδομένων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα με τη σειρά του ο παίκτης να μπορεί να εντοπίζει ταχύτερα κινήσεις (αντικειμένων, αντιπάλων κλπ).

Από μόνος του όμως, ένας υψηλός ρυθμός ανανέωσης δεν αρκεί. Η οθόνη, βλέπεις, οφείλει να συνεργάζεται άψογα με την κάρτα γραφικών, έτσι ώστε η εικόνα να ανανεώνεται ομαλά χωρίς φαινόμενα τύπου stuttering και tearing (τα λεγόμενα «κοψίματα»). Εδώ υπεισέρχεται η τεχνολογία μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης (variable refresh rate ή VRR) η οποία αναλαμβάνει να συγχρονίσει οθόνη (refresh rate) και κάρτα γραφικών (frame rate). Το Adaptive-Sync αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο για κάρτες AMD (FreeSync) και NVIDIA (G-SYNC), γι’ αυτό δώσε βάση στην οθόνη που θα επιλέξεις.

Στα παραπάνω προστίθεται και ένας τρίτος παράγοντας: ο χρόνος απόκρισης (latecy). Μετριέται σε milliseconds (χιλιοστά του δευτερολέπτου) και αφορά τον χρόνο που χρειάζεται ένα pixel για να αλλάξει χρώμα (από γκρι σε λευκό και ξανά σε γκρι). Αν δεν τον δίνει ο κατασκευαστής, θα τον υπολογίσεις διαιρώντας το 1000 διά τον ρυθμό ανανέωσης (π.χ. για οθόνη 144 Hz είναι 1000/144=6,94 ms) και όσο μικρότερος, τόσο το καλύτερο.

Χρώματα

Τα χρώματα σε μία οθόνη ξεκινούν από το πάνελ της. Εδώ οι επιλογές σου είναι επί της ουσίας δύο: IPS και OLED και ο λόγος είναι απλός. Αυτό που κοιτάμε πρώτα σε μία gaming οθόνη είναι η συνοχή στην αποτύπωση των χρωμάτων και οι συγκεκριμένοι τύποι πάνελ αυτό ακριβώς εξασφαλίζουν. Αν το budget σου στο επιτρέπει, εννοείται ότι θα πρέπει να προτιμήσεις μία OLED καθώς η υψηλή της αντίθεση της χαρίζει ασύγκριτη ποιότητα χρωμάτων.

Ως προς την αντίθεση (contrast) τώρα, θα τη δεις να αναγράφεται ως αναλογία τύπου 1000:1 ή 1.000.000:1. Ένας τέτοιος αριθμός σημαίνει πως τα λευκά στην εικόνα είναι 1000 ή 1.000.000 φορές πιο φωτεινό από τα μαύρα. Εννοείται ότι θες τη μεγαλύτερη δυνατή αναλογία (εκεί είναι που οι OLED υπερτερούν) έτσι ώστε να μπορείς να διακρίνεις λεπτομέρειες ακόμα και στις πιο σκοτεινές ή φωτεινές σκηνές. Από εκεί και πέρα, βάση πρέπει να δώσεις και στον χρωματικό χώρο (color gamut) της οθόνης: κάλυψη του DCI-P3 ή Adobe RGB σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό θα σου εξασφαλίσουν ζωηρά χρώματα και εντυπωσιακότερη σε γενικές γραμμές εικόνα.

Το HDR, τέλος, είναι εκείνο που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω -όταν υπάρχει φυσικά συμβατό περιεχόμενο. Οθόνες που υποστηρίζουν τα διάφορα φορμά HDR (HDR10, HLG, HDR10+) συνήθως προσφέρουν και 8-bit ή 8+2-bit επεξεργασία εικόνας έχοντας τη δυνατότητα να αποτυπώσουν μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων (16,7 εκατ. ή 1,07 δισ.) έναντι 262.144 της τεχνολογίας 6 bit.

Λοιπές λειτουργίες

Πέραν των ανωτέρω υπάρχουν και κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που καλό θα ήταν να λάβεις υπ’ όψιν σου όσον αφορά στη gaming οθόνη που θα επιλέξεις.

Φρόντισε να έχει επαρκή αριθμό θυρών για τις τρέχουσες και μελλοντικές σου ανάγκες. Τουλάχιστον δύο HDMI, κατά προτίμηση HDMI 2.1, DisplayPort, USB (Type-A και Type-C με Thunderbolt τελευταίας γενιάς) και θύρα ήχου 3,5 χιλιοστών, να είσαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να σε χαλάσουν.

Η βάση της οθόνης θα πρέπει να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης, έτσι ώστε να προσαρμόσεις ύψος, γωνία και κλίση στα μέτρα σου. Το gaming άλλωστε χαρακτηρίζεται από sessions μακράς διαρκείας και πρέπει να εξασφαλίσεις ότι πάνω απ’ όλα θα είσαι άνετα.

Από εκεί και πέρα πολλά μοντέλα συνοδεύονται από εφαρμογές και μενού, μέσω των οποίων μπορείς να έχεις πρόσβαση σε χρήσιμες λειτουργίες όπως μετρητές του ρυθμού ανανέωσης, ενίσχυση καμπύλης γάμμα για ευκρινέστερες σκοτεινές περιοχές, φίλτρα νυκτός, ρύθμιση κορεσμού κ.α. τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα υπό προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του ΓΕΡΜΑΝΟΥ σε περιμένουν στα καταστήματα του δικτύου ανά την Ελλάδα, προκειμένου να σου λύσουν κάθε απορία και να σε βοηθήσουν να επιλέξεις τη νέα σου gaming οθόνη!

Θέλεις να μάθεις τι άλλα περιφερειακά και αξεσουάρ gaming χρειάζεσαι; Διάβασε τον οδηγό μας!