Τι πρέπει να ξέρεις πριν πάρεις gaming καρέκλα;

10 μήνες πριν
gamer sitting on gaming chair

Οι gaming καρέκλεςgaming chairs όπως θα τις δεις να αναφέρονται κατά καιρούς) αποτελούν ένα από τα πιο «παρεξηγημένα» αξεσουάρ του gamer. Το βασικό θέμα με δαύτες είναι πως πολλοί δεν γνωρίζουν τα πλεονεκτήματά τους. «Γιατί χρειάζομαι δηλαδή μια gaming καρέκλα και δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου με μια απλή ή έστω μία καρέκλα γραφείου», θα τους ακούσεις να αναρωτιούνται, αποδεικνύοντας άθελά τους την άγνοια που τους διακατέχει. Έλα να σου εξηγήσουμε γιατί κάνουν λάθος και παράλληλα όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν επενδύσεις σε gaming καρέκλα (διότι ναι, περί επένδυσης πρόκειται).

Όταν οι gaming καρέκλες έκαναν την εμφάνισή τους, στόχευαν στο κοινό των racing παιχνιδιών, εξ ου και το bucket design τους -αφού βασική τους προτεραιότητα ήταν να εξομοιώσουν το κάθισμα ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Στην πορεία βέβαια αναπτύχθηκαν σημαντικά, επενδύοντας σε τομείς όπως η εργονομία, η αξιοπιστία και η προσαρμοστικότητα, καλύπτοντας έτσι τα «θέλω» ενός ευρύτερου κοινού. Μία gaming καρέκλα είναι ιδανική περίπτωση για PC gamers (θεωρώντας ότι όσοι παίζουν σε κονσόλα θα προτιμήσουν τον καναπέ) αλλά και όσους περνούν πολλές ώρες μπροστά στους υπολογιστές τους γενικότερα (work from home κανείς;).

Η αγορά μίας gaming καρέκλας, είναι μείζονος σημασίας και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσεις. Πρόκειται για αξεσουάρ που θα χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, θα σου προσφέρει τις υπηρεσίες του για χρόνια και σε τελική ανάλυση δεν είναι και φθηνό. Ως εκ τούτου, πριν καταλήξεις στην πρόταση που θα κάνεις δικιά σου, οφείλεις να σιγουρευτείς για τα όσα προσφέρει, διασφαλίζοντας ότι θα έχεις μία άνετη και απολαυστική εμπειρία χρήσης -ταιριάζοντας φυσικά και με το στυλ του δωματίου ή τέλος πάντων του χώρου σου. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα… SOS, τους τομείς δηλαδή που «μετράνε» όσον αφορά στη νέα σου gaming καρέκλα.

Ποιότητα κατασκευής

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξεις στη gaming καρέκλα που θα διαλέξεις, είναι η στιβαρότητά της ή αλλιώς η ποιότητα της κατασκευής της. Όσο καλύτερα κατασκευασμένη είναι, τόσο περισσότερο θα αντέξει στον χρόνο και τη χρήση. Το βασικό εδώ είναι το πλαίσιό της που οφείλει να είναι μεταλλικό. Από το ίδιο υλικό θα πρέπει να είναι ακόμα τόσο η βάση της, όσο και τα κλιπ χάρη στα οποία «κουμπώνουν» εκεί οι ρόδες. Γενικώς απόφυγε υλικά όπως το ξύλο και το πλαστικό ή τέλος πάντων κοίτα η παρουσία τους να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο περιορισμένη. Σημείωσε, τέλος, ότι κατά πάσα πιθανότητα η καρέκλα σου θα σου παραδοθεί αποσυναρμολογημένη, οπότε εσύ θα είσαι εκείνος που θα τη «στήσεις».

Εργονομία

Ο bucket σχεδιασμός θα κρατήσει τον κορμό σου ίσιο και την πλάτη σου σταθερή. Για να ισχύσει βέβαια αυτό θα πρέπει να βρεις μια καρέκλα που να ταιριάζει στον σωματότυπό σου (περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω), οπότε σου προτείνουμε να έρθεις μια βόλτα από ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ώστε να δεις από κοντά τις προτάσεις των διαφόρων κατασκευαστών. Πέραν του design ίδιας της καρέκλας, αρκετά σημαντικά είναι και τα συνοδευτικά μαξιλαράκια υποστήριξης -κάποια μοντέλα έρχονται με ένα, άλλα με δύο: ένα για τον λαιμό και ένα για τη μέση. Αυτά οφείλουν να προσαρμόζονται και να αφαιρούνται, έτσι ώστε να βρεις την ιδανική θέση, ανάλογα με τη στάση που υιοθετείς ενώ παίζεις ή εργάζεσαι.

Διαστάσεις

Και πάμε τώρα στο «ψητό». Στην αγορά κυκλοφορούν καρέκλες διαφορετικών μεγεθών. Εσύ επίλεξε εκείνο που ανταποκρίνεται στις διαστάσεις σου, επιτρέποντάς σου να κάθεσαι άνετα, χωρίς να στριμώχνεσαι ή να πιέζεσαι. Το ίδιο ισχύει και με το βάρος: κάθε καρέκλα έχει ένα μέγιστο βάρος το οποίο μπορεί να σηκώσει. Πριν καταλήξεις λοιπόν στη δικιά σου, ανέβα στη ζυγαριά και βεβαιώσου ότι είσαι εντός ορίων. Θεωρητικά μπορείς να προσαρμόσεις την καρέκλα σου έτσι ώστε να τη φέρεις στα μέτρα σου, ωστόσο αν αυτή είναι μικρή εξ αρχής, τότε η όλη εμπειρία χρήσης της σου υπογράφουμε πως δε θα είναι και τόσο ευχάριστη. Αν πάλι πας στο άλλο άκρο και πάρεις μια καρέκλα που είναι τεράστια για ‘σένα, τότε δε θα σου προσφέρει επαρκή στήριξη, χάνοντας σημαντικά ως προς την εργονομία της.

Επιφάνειες

Μην «ψαρώνεις»: μπορεί οι gaming καρέκλες να κάνουν λόγο στις προδιαγραφές τους για δερμάτινη επένδυση, ωστόσο στην πραγματικότητα μιλάμε για συνθετικό δέρμα (θα το δεις να αναγράφεται ως «PU leather» στα Αγγλικά) ή δερματίνη. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται λοιπόν για πραγματικό δέρμα αλλά για υποκατάστατό του -που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι καν ζωικής προέλευσης. «Και είναι κακό αυτό»; Όχι απαραίτητα. Το συνθετικό δέρμα είναι αρκετά ανθεκτικό και προσφέρει άριστη σχέση τιμής/απόδοσης. Αν καταφέρεις να βρεις gaming καρέκλα με πραγματικό δέρμα, το πιθανότερο είναι πως το πορτοφόλι σου θα κάνει καιρό να σου ξαναμιλήσει. Αν προτιμάς πάντως ένα υλικό που να επιτρέπει στο δέρμα σου να αναπνέει καλύτερα, δες το mesh, αυτό το διάτρητο συνθετικό που κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Προσαρμογή στις απαιτήσεις σου

Για το τέλος αφήσαμε το πιο σημαντικό στην καρέκλα ενός gamer: το πώς αυτή θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις σου. Κάνοντας την έρευνα αγοράς σου, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μοντέλα σωστά… Transformers, ειδικά αν είσαι διατεθειμένος να δώσεις κάτι παραπάνω. Θα δεις καρέκλες λοιπόν που θα σου επιτρέψουν να προσαρμόσεις το ύψος αλλά και την κλίση τους, τη γωνία της πλάτης τους, το ύψος και το άνοιγμα των βραχιόνων, τα μαξιλαράκια στήριξης, ακόμα και τη σκληρότητα του μηχανισμού κλίσης. Εδώ είναι όλα τα λεφτά. Μια καρέκλα που προσφέρει πλήρεις δυνατότητες προσαρμογής θα σου επιτρέψει να τη φέρεις στα μέτρα σου, επιτυγχάνοντας έτσι άριστη στήριξη και βέλτιστη εργονομία. Θα είσαι σε θέση να εργαστείς, να παίξεις ή να χαλαρώσεις, διατηρώντας το σώμα σου στην καλύτερη στάση, αποφεύγοντας τα ανατομικά προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Gaming καρέκλα; Θα σε… βολέψει ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ!

Το ζητούμενο με μία gaming καρέκλα είναι να βρεις εκείνη που σ’ αρέσει, αυτή που θα προσφέρει άνεση σε συνδυασμό με την κατάλληλη στήριξη στο σώμα σου, ενώ παράλληλα θα ταιριάξει στον χώρο σου, αναδεικνύοντάς τον με τον σχεδιασμό της (χρώματα, θέμα, πιθανός φωτισμός). Εμείς σου εξηγήσαμε όλα όσα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου επιλέγοντας. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να έρθεις σε ένα από τα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και σου εγγυόμαστε ότι τα gaming sessions σου δε θα ‘ναι ποτέ ξανά τα ίδια.

Δες τι άλλα gaming περιφερειακά και αξεσουάρ χρειάζεσαι στον οδηγό μας!